Pages Navigation Menu

Jærkysten: Hellestø – Sele – Borestranda

Jærkysten: Hellestø – Sele – Borestranda

Mye av denne turen mellom kommunene Sola og Klepp går i strandkanten på sand, eller over store og små sanddyner på landskapsvernområdets smale stripe innenfor rullesteinene. Jordbrukslandet er tett på nesten hele strekningen på 3,4 km fra Hellestø til havna på Sele.

Jærkysten fra Tungenes i nord til Ogna i sør er over 100 km å gå. Den består av lange strender med sand, rullestein og svaberg. Det er gode muligheter for fotturer i naturskjønne omgivelser langs omtrent hele strekningen. Denne artikkelen beskriver en av turene langs kyststripa i Sola og Klepp kommuner.

 

Opplevelser

Om man vil, kan man forlenge turen til/fra parkeringen på Elvenes på Borestranda, rett ved utløpet av Figgjo-elva. Da blir turen ca. 4,8 km en vei.

På Hellestø finner vi en av Jærens mest populære sandstrender, sommer og vinter. Det er ganske bred og lang, med store store sanddyner. Landskapet bak sanddynene er blant de mest omfattende og spennende på kysten.

På strekket midtveis mellom Hellestø og Sele finner vi kommunegrensen mellom Sola og Klepp, ved Båtmannsvika. Her er det temmelig radig å vandre på grassletter like innenfor rullesteinstrendene. En gammel lekter fra krigens dager ligger slengt inn mot rullesteinene her, til evig tid formodentlig.

Hellestøstranda og Borestranda er de kanskje bredeste av alle jærstrendene, og begge har et omfattende og fascinerende bakdynelandskap. Dersom man går tur-retur, kan det være greit å legge ene veien i sjøkanten og den andre i bakdynene.

Se video under og les mer om Hellestødelen av turen på engelsk.

 

Like bak Sele havn ligger Tangarhaugen. Det er en stor gammel gravhaug som nok er mer karakterisert ved sjømerket på toppen enn av hva som måtte ligge inni. Litt ligger nord, og noen hundre meter fra turveien, ligger for øvrig Dødsjødnå, en stjerneformet steinrøys fra jernalderen. I stedet for å gå over dyrket mark, kan det heller være greit å komme seg dit bilveien.

Noen sier Sele havn er den mest idylliske av havnene på jærkysten, og da særlig med tanke på den flotte, fargerike rekken med naust foran havna. Fargespillet er heftig i solrenningen. Vi finner en del hytter langs hele strekningen, men særlig mange sør for Sele havn. Selestranda har den flotteste rullesteinstranda på Jæren, etter Børaunen. Den er et fantastisk skue.

Sør for Sele kommer vi til utløpet av Figgjo-elva. Dette er et gammelt, tradisjonelt lakseeldorado hvor Kong Harald i mange år har besøkt Bjelland-villaen hundre meter fra munningen. Her ligger det også et rødmalt langstrakt hus tilhørende lakseadelen, og like bortenfor finner vi en hengebru som tar oss over til Borestranda.

Langs hele denne strekningen ser vi ut mot fyret på Feistein. Det ser ut som et fyr på norskekysten tradisjonelt skal se ut, høyt og rakt. Det er malt i røde og hvite striper og bolighusene under har lys kledning. Av de fire fyrene på Jæren er fyret på Feistein det mest karakteristiske. Og forlokkende.

 

Praktisk

Det er en stor parkeringsplass ved Hellestøstranda, men den kan ofte bli temmelig full for stranda er en av de mest populære sommer som vinter. På Sele er det god parkering og muligheter for å gå både nordover mot Hellestø og sørover Selestranda mot Borestranda og Figgjo-elvas utløp. Det ligger en annen parkeringsplass på Bore-siden av Figgen, Elvenes heter den.

Det er vel og merke elendige bussforbindelser både til Hellestø og Sele, og bespisning er en umulighet på denne turen.

Se video under og les mer om Seledelen av turen på engelsk.

 

Les mer

Les introduksjonsartikkelen til turene og les bakgrunnsartikkelen om Jæren. Turbeskrivelsen over er et sammendrag av mer omfattende engelskspråklig artikler. Klikk på lenkene over til hver av turene.

 

Map hikes northern2

Åpne i Google Kart for detaljer

 

Neste tur

Sørover: Bore til Revtangen

Nordover: Vigdelneset

 

Kommenter