Pages Navigation Menu

Jærkysten: Håhammeren – Møllebukta

Jærkysten: Håhammeren – Møllebukta

Denne turen langt inne i Hafrsfjord er etter mye om og men blitt veldig bra. Først fikk man lagt turvei nedenfor private eiendommer, så langs en skytebane og til slutt rundt den nesten uinntakelige Håhammeren.

Jærkysten fra Tungenes i nord til Ogna i sør er over 100 km å gå. Den består av lange strender med sand, rullestein og svaberg. Det er gode muligheter for fotturer i naturskjønne omgivelser langs omtrent hele strekningen. Denne artikkelen beskriver en av turene langs kyststripa i Stavanger kommune.

 

Opplevelser

Tilrettelegging av denne turveien for allmenheten var ikke enkel i sin tid, fordi vi går like forbi en del hytter og eneboliger. Fremdeles skaper nok skytebanen mellom Madlatuå og sjøen vansker for opplevelsen. Det er egentlig ganske uforståelig at den får lov til å eksistere. Sjekk om de har hengt opp flagg på Tuå og ved skytterhuset for å varsle om skyting. Det er imidlertid lagt en fin turvei helt nede ved sjøen, bak en voll, slik at man ikke er i fare for skudd på ville veier.

Uansett må det være tillatt å si at turveien utenfor, og tildels gjennom Håhammaren, kvalifiserer til prisutmerkelser i fleng. Det er en ren nytelse å gå den.

Når man er her ute, bør man ta seg en tur opp på Madlatuå for en fantastisk utsikt i alle retninger. Ta gjerne med Gjerdesberget i samme slengen. Begge høydene er ca. 75 meter over fjorden.

Denne videoen er fra en tur ut fjorden og opp til Madlatua. Den består av animerte bilder og filmklipp. Under finner du bilder fra en annen tur, inklusive rundt Håhammeren.

 

 

Det var industriell aktivitet langs denne delen av Hafrsfjord. Den er det lite igjen av. Madla Teglverk hvor Alexander Kielland i ni år sto som eier, er for lengst nedlagt. Kikk bortom det gamle Hiorth-huset fra 1700-tallet. Det sto opprinnelig på Ogna og huset den gang lakselorder og norske kunstmalere. Ved sjøkanten like ved ligger Speiderbrygga med det artige vikingskipet tilhørende Madlaspeiderne. Lenger inn mot Møllebukta ligger Marinebrygga, tilhørende KNM Harald Haarfagre i Madlaleiren like bortenfor.

I Møllebukta sto det en gang en mølle (omtrent ved toalettene) og Møllebekken renner forbi. Den kommer fra Stokkavatnet og blir vel oftest kalt Madlaforen. Se på de flotte bøketrærne ved Jørpelandgården. De er opprinnelig franske og stammer fra et skipsforlis i 1770 på Bokn. Trærne ble hentet ut av vraket og plantet her, ved domkirken i Stavanger sentrum, og på Utstein Kloster.

Møllebukta er en fin og populær liten badeplass nær boligområdene i Madlamarka i Stavanger. God parkeringsplass, gatekjøkken borti veien, og det flotte monumentet «Sverd i fjell» av Fritz Røed. De tre sverdene er ni meter høye og utgjør et fast stoppested for turistbussene. Få også med deg «Fiskerkonen», bronsestatuen over kvinnen som gikk barbeint fra Tananger til Madlaleiren for å selge fisk. Det er litt nipspreg over henne, men greit nok.

 

Praktisk

Det er fin gruset turvei hele denne strekningen og i begge retninger utover den omtalte turen på ca. 2,2 km. Parkering og bussforbindelser i begge ender, men det greieste er nok å parkere ved Møllebukta og gå utover.

 

 

Les mer

Les introduksjonsartikkelen til turene og les bakgrunnsartikkelen om Jæren. Turbeskrivelsen over er et sammendrag av en mer omfattende engelskspråklig artikkel.

 

Map hikes northern2

Åpne i Google Kart for detaljer

 

Neste tur

Sørover: Møllebukta til Grannes

Nordover: Madlasandnes

 

Kommenter