Pages Navigation Menu

Jærkysten: Hafrsfjordbrua – Hestnes

Jærkysten: Hafrsfjordbrua – Hestnes

Vi beveger oss fremdeles på kysten av Jæren, men starter på en ferd innover den eneste fjorden på strekningen fra nord til sør. Det er en fascinerende blanding av by, land og maritimt miljø som møter oss her.

Jærkysten fra Tungenes i nord til Ogna i sør er over 100 km å gå. Den består av lange strender med sand, rullestein og svaberg. Det er gode muligheter for fotturer i naturskjønne omgivelser langs omtrent hele strekningen. Denne artikkelen beskriver en av turene langs kyststripa i Stavanger kommune.

 

Opplevelser

Dette er den første av flere småturer langs Stavangersiden av Hafrsfjord. Turen langs ytre delen av Hafrsfjord inn til Hestnes er på 2,7 km og går på godt opparbeidet grusvei.

Det er fascinerende å gå her. Mot sjøen er det et maritimt miljø med en del riktig idylliske gamle naust, og en pent opparbeidet badestrand. På landsiden er vi bare fem eller ti meter fra eneboligene på Sunde. Siste strekket fram mot Hestnes er en transportetappe hvor vi stifter bekjentskap med eneste rest av gårdsdrift på denne turen. Kyr og sauer går helt ned til turveien.

Ved Hestnes gjør vi en avstikker opp til Fluberget med sine enestående helleristninger fra bronsealderen. Ta gjerne en klatretur opp på toppen av berget for en flott utsikt over Hafrsfjord. Du finner ikke bedre utsikt før du kommer til Madlatuå lenger sør.

Det går fint å legge returen inn i nye og gamle boligfelt på Sunde. Fortsett da et par hundre meter opp veien fra Fluberget, og sving inn til venstre.

 

Praktisk

Turen er velegnet for alle. Parkering og bussforbindelser i begge ender.

 

 

Les mer

Les introduksjonsartikkelen til turene og les bakgrunnsartikkelen om Jæren. Turbeskrivelsen over er et sammendrag av en mer omfattende engelskspråklig artikkel.

 

Map hikes northern2

Åpne i Google Kart for detaljer

 

Neste tur

Sørover: Madlasandnes

Nordover: Kvernevik Ring

 

Kommenter