Pages Navigation Menu

Jærkysten: Borestranda – Revtangen

Jærkysten: Borestranda – Revtangen

Borestranda er kanskje den bredeste av sandstrendene våre, og den er lang. Her finner vi en surfe- og kiteskole og mange som øver seg på å seile på bøljan den blå oppå et brett. Vi andre vandrer sørover i sanden og kommer til gressbakker og rullesteiner i skjønn forening.

Jærkysten fra Tungenes i nord til Ogna i sør er over 100 km å gå. Den består av lange strender med sand, rullestein og svaberg. Det er gode muligheter for fotturer i naturskjønne omgivelser langs omtrent hele strekningen. Denne artikkelen beskriver en av turene langs kyststripa i Klepp kommune.

 

Opplevelse

Alternativ 1, hele turen til Revtangen

Borestranda er en av de aller flotteste på jærkysten. I nordre enden finner vi utløpet av Figgjoelva, populær blant laksefiskere, og ellers er det bare å legge i vei på en perfekt sandstrand. Brenningene slår mot land og kiterne, surferne og hva det måtte være er strålende fornøyde. Ved enden av sandstranda ser vi ut mot noen små holmer, eller store skjær alt ettersom. Store Fuglingen har fugler på toppen. Videre balanserer vi mellom rullesteinstrand og gressbakker i Moldvika og passerer et par båter i Honstø.

Snart kommer vi fram til båthavna på Reve. Det er simpelthen den styggeste på Jæren og vi haster raskest mulig videre. Der var i sin tid redningsstasjoner på Kvalbein, Husveg, Obrestad og Reve. De tre første ble nedlagt i 1977, den på Reve overlevde helt til 1993. Da hadde den vært i drift fra 1854, og skal ha reddet 216 liv gjennom alle disse årene.

Sønnenfor båthavna kommer vi snart til Revesanden, også den med formidable sanddyner bak stranden. Den er lang og deles i to av Revtangen. Tangen med sine rullesteiner har et yrende fugleliv. De livnærer seg på fisk og insekter. Insektene livnærer seg på sjøgresset som er skylt opp i fjæresteinene. Vi har å gjøre med et komplett økosystem.

Vi stopper her på Revtangen, utenfor det karakteristiske sjømerket, og gjør vendereis. Dersom vi hadde fortsatt, ville det vært på eviglange Orresanden. Returen forsøker vi å legge oppå eller bak sanddynene for variasjonens skyld. Det er flott å gå oppå dynene, men litt berg-og-dalbanefølelse i løs sand gjør det ikke lettere enn å gå helt nedi strandkanten i våt sand. Landskapsvernområdet er rimelig smalt her også. GPS-måleren viste 6,8 km ene veien og 7 km for returen.

Bildene under er fra steder langs hele denne turen. Nedenfor følger videoen fra samme tur i 2013.

 

Alternativ 2, en enklere variant, kun i Boresanden

Her skal du få noen bilder fra en tur kun i Boresanden (eller Borestranda, navnene brukes om hverandre). Som det går fram av neste avsnitt, kan du kjøre helt til utløpet av Figgjoelva ved nordre enden av Borestranda. Elvenes kalles det her. Det gjorde vi for å ha hele den lange og brede Borestranda foran oss i en vandring sørover. 

Vi valgte altså å følge brenningene slå inn mot land i det vi gikk sørover, vi iakttok alle surferne som var ivrig opptatt med å finne den rette bølgen å ri, og gjorde vendereis da vi kom til tråkket inn mot campingplassen. Herfra tok vi en tur opp på høyden, det vil si sanddynene, og vandret returen delvis på dem. Det går også an å gå bak dynene, blant gress og lyng. Ved Elvenes kan du krysse hengebrua over Figgjoelva og gå bortover mot Sele. De som ikke har prøvd hengebrua før, bør ta seg en tur over og gynge litt mens man går. 

Bildene under er fra denne turen i 2017:

 

Praktisk

 

Store og gode parkeringsplasser, både ved campingen på Bore og ved Elvenes, nær Figgjo-elvas utløp. Førstnevnte fylles fort opp, følg derfor den smale bilveien videre til parkeringsplassen ved Elvenes. I andre enden, ved Revtangen, finner du ikke parkering, men må returnere samme vei eller fortsette 2,5 km til Friluftshuset på Orre. Se neste tur. Det er også mulig å stykke denne turen opp ved å parkere i, eller snu ved Revehavna.

Glem kollektivtrafikk og bespisning. Dette er ellers en tur som passer mange, bare man er rimelig stø på beina.

 

 

Les introduksjonsartikkelen til turene og les bakgrunnsartikkelen om Jæren. Turbeskrivelsen over er en bearbeidet versjon av den originale engelskspråklige artikkelen.

 

Map hikes northern2

Åpne i Google Kart for detaljer

 

Neste tur

Nordover: Sele og Hellestø

Sørover: Revtangen og Orre

 

Kommenter