Pages Navigation Menu

Jærkysten: Borestranda – Revtangen

Jærkysten: Borestranda – Revtangen

Borestranda er kanskje den bredeste av sandstrendene våre, og den er lang. Her finner vi en surfe- og kiteskole og mange som øver seg på å seile på bøljan den blå oppå et brett. Vi andre vandrer sørover i sanden og kommer til gressbakker og rullesteiner i skjønn forening.

Jærkysten fra Tungenes i nord til Ogna i sør er over 100 km å gå. Den består av lange strender med sand, rullestein og svaberg. Det er gode muligheter for fotturer i naturskjønne omgivelser langs omtrent hele strekningen. Denne artikkelen beskriver en av turene langs kyststripa i Klepp kommune.

 

Opplevelse

Båthavna på Reve er den styggeste på Jæren og vi haster simpelthen videre. Det var i sin tid redningsstasjoner på Kvalbein, Husveg, Obrestad og Reve. De tre første ble nedlagt i 1977, den på Reve overlevde helt til 1993.

Sønnenfor båthavna kommer vi snart til Revesanden. Den er lang og deles i to av Revtangen. Vi stopper midt på og gjør vendereis. Returen forsøker vi å legge oppå eller bak sanddynene for variasjonens skyld. Det er flott å gå oppå dynene, men litt berg-og-dalbanefølelse i løs sand gjør det ikke lettere enn å gå helt nedi strandkanten i våt sand. Landskapsverneområdet er rimelig smalt her også. GPS-måleren viste 6,8 km ene veien og 7 km for returen.

 

Praktisk

Store og gode parkeringsplasser, både ved campingen på Bore og ved Elvenes, nær Figgjo-elvas utløp. I andre enden, ved Revtangen, finner du ikke parkering, men må returnere samme vei eller fortsette 2,5 km til Friluftshuset på Orre. Se neste tur. Det er også mulig å stykke denne turen opp ved å parkere i Revehavna. Glem kollektivtrafikk og bespisning. Dette er ellers en tur som passer mange, bare man er rimelig stø på beina.

 

 

Les mer

Les introduksjonsartikkelen til turene og les bakgrunnsartikkelen om Jæren. Turbeskrivelsen over er et sammendrag av en mer omfattende engelskspråklig artikkel.

 

Map hikes northern2

Åpne i Google Kart for detaljer

 

Neste tur

Sørover: Revtangen og Orre

Nordover: Sele og Hellestø

 

Kommenter