Pages Navigation Menu

Isbjørnbyen Hammerfest

Isbjørnbyen Hammerfest

Hammerfest er rik på historie, og nærheten til ishavet setter sitt preg på både kommunevåpen og symbolbruken forøvrig. Dessuten snakker vi om selveste verdensarven. 

 

Opplevelser

Vi skal ta en kikk på hvordan Hammerfest byr seg fram for besøkende.

 

Ishavsby eller isbjørnby? Gammel er den likefullt

Det er et historisk sus over Hammerfest by, for bystatus har den hatt siden den franske revolusjonen i 1789, uten at det hadde noen betydning. Byen vokste fram som en trygg, isfri havn, sentralt plassert på kysten av Vest-Finnmark og med god adgang til innlandet.

Pomorhandelen, den som gikk østover mot Russland, fikk stor betydning. Det samme gjorde selvsagt også fiskeindustrien og ishavsfangst. I et par hundre år smykket byen seg dessuten med tittelen «verdens nordligste by», men det var før 1996. Nå er Hammerfest på sjetteplass, selv om de faktisk har lykkes i å patentere begrepet. Tro det den som vil.

 

Levende reinsdyr og skulpturert isbjørn foran Rådhuset (Foto: Wikimedia Commons/Manxruler)

Levende reinsdyr og skulpturert isbjørn foran Rådhuset (Foto: Wikimedia Commons/Manxruler)

 

Tilknytningen til det enda høyere nord ligger tydelig symbolisert i kommunevåpenet. Vi snakker om en isbjørn. Isbjørnen pryder også utsmykningen foran kommunens rådhus, slik vi ser av bildet over.

Tidligere var det også stor ståhei om å bli innviet i Isbjørnklubben. Den som vil kan melde seg inn, på hurtigrutekaia, og bli del av et fellesskap på 230.000 verden over. Det gjorde ikke jeg.

Hva kan vi så oppleve her, foruten å vandre gatelangs i et ikke altfor spennende bymiljø. Vel, det er jo mulig å oppsøke Gjenreisningsmuseet for Finnmark og Nord-Troms. Videre kan man ta opp på høyden for å nyte utsikten. Vi er på 70,6 grader nord, og i kjerneområdet for «midnattssolens land», sommerstid vel og merke. Til gjengjeld er Hammerfest også utsatt for mørketiden rundt jul.

Den store utbyggingen på Melkøya er over, men gassprosesseringsanlegget kan jo beskues på lang avstand. Det bærer bud om en muligens lovende framtid som oljeby, dersom Barentshavet åpnes videre opp for leting og produksjon av olje og gass.

Dernest har vi det monumentet som er avbildet under.

 

Dette merket viser at byen er et verdensarvsted, på en måte (Foto: Wikimedia Commons/Kagru)

Dette merket viser at byen er et verdensarvsted, på en måte (Foto: Wikimedia Commons/Kagru)

 

Hammerfest har et verdensarvsted

Det jeg heller ikke gjorde under mitt besøk, var å oppsøke det monumentet som du ser avbildet over. (Ikke hadde jeg med kamera heller og har måttet bruke fritt lisensiert bildemateriale for å illustrere denne artikkelen.) 

Faktum er at Hammerfest er et verdensarvsted, altså at byen står oppført på UNESCOs verdensarvliste. Det gjør den fordi den tyske vitenskapsmannen Friedrich Georg Wilhelm von Struve i årene 1816-1855 sikret seg deltakelse fra Russland og Sverige-Norge i å føre opp målepunkter langs en bue som strakte seg fra Svartehavet til Hammerfest.

Hensikten var å bestemme jordens form og størrelse. De 265 trigonometriske målepunktene gjorde det for første gang mulig å måle ihvertfall deler av en meridian. Dette var et stort skritt framover i utviklingen av kartløsninger. I 2005 besluttet UNESCO å inkludere 34 av de opprinnelige målepunktene.

Den i Hammerfest er en av de mest staselige som står igjen. I Norge var det målepunkter også i Alta og to i Kautokeino. Struves meridianbue går i dag gjennom det som er blitt til 10 land. (Les om de andre norske verdensarvstedene.)

Monumentet står ved Hammerfest videregående skole på Fuglenes, på motsatt side av bukta for byens sentrum.

 

Oversiktsbilde over byen og kirken (Foto: Wikimedia Commons/Rufus46)

Oversiktsbilde over byen og kirken (Foto: Wikimedia Commons/Rufus46)

 

Bilder fra Hammerfest

Nedenfor kan du se bilder som er merket «Hammerfest» på Panoramio. Det er den tjenesten som forsyner Google med fotografier, men er også tillatt vist her. Bildene tilhører eierne, og kan ses i full størrelse ved å klikke på dem. Bla deg gjennom alle sammen ved å klikke på pilene.

 

 

Praktisk

Kartet viser avmerkingen av Hammerfest kommunes utstrekning. Her ser vi tydelig hvordan det var kontakten over sjøen som avgjorde kommunegrensene. I vest er det den ene delen av Sørøya som hører til Hammerfest, den ytre delen av Seiland i sør og selv ligger byen på Kvaløya. Sistnevnte øy er den eneste som er landfast, med bro.

 

 

Til Hammerfest by kommer man med fly, båt eller bil. Flere overnattingsmuligheter finnes.

Les mer på kommunens nettsider.

 

Kommenter