Pages Navigation Menu

I strandkanten fra Mekjarvik til Tungevågen

I strandkanten fra Mekjarvik til Tungevågen

Sandstrand, svaberg, rullesteiner, gressganger. Denne turen har alt. Vi er helt nord og ytterst på Jæren, og går i sjøkanten langs hele ruten.

 

Opplevelser

Turen lar seg like godt gå i begge retninger, og om man ikke vil legge inn en større rundtur her ute mot Tungenes så er det like kjekt å gå tur-retur. En vei er knappe 2,5 km. Ettersom vi i stor grad følger vannkanten har vi ingen store klatreetapper.

Mekjarvik i søndre ende av turen er et naturlig start- eller stoppsted. Lenger sørover er det lite fristende å gå. For det første har vi et stor ferjehavn her, med stort sett bare Kvitsøyferja som gjør anløp enda noen år. Videre har vi et svært industriområde og den flott anlagte gang- og sykkelveien videre sørover synes ikke fristende å gå langs. Lenger sør kommer vi imidlertid til Grødem og der er en fottur i naturen som er verdt å få med seg.

 

Rogaland - Randaberg - Randabergbukta

Randabergbukta er en flott sandstrand

 

Vi skal imidlertid nordover fra Mekjarvik, og vi har hele tiden Byfjorden og en serie øyer i Boknafjorden ute til høyre for oss. Like etter industrihavnens store moloer kommer vi fram til Randabergbukta, en helt underbar langgrunn sandstrand. Lang og vakker ligger den i perfekt halvmåneform og lokker oss videre. Her kan man gå på traktorvei like nedenfor jordbrukslandet, beskue enkeltstående hytter og noen utsøkt vakre naust.

Denne turen ble tatt i mars og campingvognene og spikerteltene som det er oppsatt plasser til i Randabergbukta var tatt bort. Litt av en beliggenhet de har!

Gå like gjerne i sanden i det minste deler av stykket, for vi kommer snart over på svaberg og svære steiner. Vi skal nemlig forbi Galtasteinen, som kartet forteller oss at det heter her. Neste lille bukt (Galtabukta) er heller fuktig av seg, men heldigvis har noen lagt ut steiner å hoppe på – så slipper man å bli våt på føttene.

Vi runder noen flere hytter og går nå på virkelig svære svaberg. Her gjelder det å hoppe, stige langt og manøvrere seg på lettere usynlige tråkk etter andre som har gått før. Oppe til venstre for oss ligger et «høydedrag», Håbakken på 36 meter. Om ikke lenge ser vi fram mot en fyrlykt. Den står ytterst på moloen i Tungevågen, vårt mål for denne turen.

 

Rogaland - Randaberg - Sør for Tungevågen

Her har sjøen fått jobbe noen år.

 

Jeg kan legge til at det her og der er gjerder å forsere, heldigvis utstyrt med gjerdeklyvere. Et sted var det en luke å løfte opp for de firbente, et annet sted hadde hundeiere ødelagt gjerdet for å slippe sine ledsagere gjennom. Synd. Stedvis har kommunen eller Friluftsrådet satt opp blåmalte stokker for å markere turen, men det må ha vært sparsommelige tider for det er svært få av dem. Kanskje er det heller ikke så mye vits i, for vi må i grunnen lage vårt eget tråkk, finne våre egne steiner å bykse videre på. Det er slikt som gir en tur ekstra kvaliteter, etter min mening. Dessuten er vi i et landskapsvernområde gjennom hele turen.

Konklusjonen er at dette er en flott tur. Det synes ikke å være mange som går denne strekningen, og kanskje kan det litt ulendte terrenget ta skylden for det. De som fullfører vil gjøre det med en mildt oppstemt glede som bonus.

 

Praktisk

Turen på 2,5 km en vei lar seg utmerket forlenge ut til Tungenes fyr og videre sørover til Sandestranda, eller opp på Randabergfjellet.

Du vil finne parkering både på kaien i Mekjarvik og i andre enden i Tungevågen (eller Tungevika eller Tungebukta om man vil). Ellers viser kartet under hvor du skal gå.

 

 

Randaberg har mer å by på, og ikke minst mange turmuligheter. Vi er alså helt nord på Jæren, så hva med å kikke på strandturene sørover denne kyststripen? Her skal du til sist få flere bilder fra akkurat denne turen.

 

Kommenter