Hva skal vi finne på i Narvik?

Sist endret 03.02.2022 | Publisert 27.07.2017Nordland, Urbane fotturer |

Anslått lesetid:

Den som har gått grunnskolen i Norge har fått med seg at Narvik ble verdenskjent i 1940, at landets nordligste jernbanestrekning ender her, og at byen ligger ved en fjord under et fjell. Men hva kan vi ta oss til på 24 timer i Narvik?

 

Bakgrunn

Narvik ligger som endestasjon for Ofotbanen, og det var derfor byen ble skapt: Som utskipningssted for den svenske jernmalmen fra Kiruna. Stortinget ga i 1898 konsesjon til utbygging av jernbanen og etablering av en eksporthavn innerst i Ofotfjorden. Fire år etter var driften kommet i gang etter en intens byggeperiode og stort slit fra en mengde rallare. De få gårdbrukerfamiliene som den gang holdt til i skråningen oppunder Narvikfjellet, må ha sett storøyde på det som skjedde. Da utbyggingsvedtaket ble gjort brukte man forresten betegnelsen Victoriahamn om byen som skulle grunnlegges, men etter lokalt initiativ ble stedet hetende Narvik etter noen år.

Utover på 1900-tallet vokste Narvik sakte, men sikkert. Malmtogene og virksomheten ved havna ga et helt sentralt grunnlag for all annen virksomhet, men som det gjerne er med eksportrettet virksomhet – den blir utsatt for internasjonale konjunkturer. Børskrisen i USA i 1929 fikk sine ringvirkninger også i Narvik. Like fullt, etter krigen fortsatte Narvik å vokse til ut på 1950-tallet. I dag har byen drøye 14.000 innbyggere, mens ytterligere 4.000 bor andre steder i kommunen som følge av kommuneutvidelser. I 2019 utvides Narvik sørover til Ballangen og nordlige del av Tysfjord.

 

Nordland - Narvik - Skulptur - Fredsmonument (Trinigon) (Espen Gangvik)

Fredsmonument (Trinigon) (Espen Gangvik)

 

Andre verdenskrig satte Narvik på verdenskartet og det skal godt gjøres å komme her uten å få med seg Krigsmuseet, eller noen av de krigsminnesmerkene som står rundt om. 9. april ble byen invadert av ti tyske jagere og 2.000 soldater. De norske panserskipene Eidsvold og Norge ble senket i Narvik havn. Over de neste få dagene ble den tyske flåten senket av britiske skip i havna og fjorden utenfor. Narvik ble gjenerobret, noe som påførte Hitler hans første nederlag. Resten av den historien kan du lese om i spesialartikkelen.

LES MER: Narvik krigsmuseum

 

Opplevelser

Vi kom inn nordfra, fra Evenes flyplass, og merket oss straks det som viste seg å være byggingen av Hålogalandsbrua. Den vil kutte omveien inn fjordtarmen kalt Rombak med 18 km og bringe reisetiden til Evenes ned til 40 minutter. Det ser ut til å bli en flott bro, men det er jo i grunnen også Rombaksbrua lenger inne.

 

Vi hadde allerede da passert kjente navn fra krigshistorien, slik som Bjerkvik. Ved det som er blitt brohodet på bysiden av Hålogalandsbrua, passerte vi minneparken som kalles Veteranplassen og deretter skiltingen opp til krigskirkegården.

Bebyggelsen i Narvik ligger som et amfi opp den vestvendte skråningen under Narvikfjellet. Foran amfiet skjærer Ofotbanen ned mot den enorme Malmkaia, og på andre siden av banen fortsetter bebyggelsen i det området som kalles Frydenlund. Vika, som vel har gitt navnet til byen, brer seg bred i østlig og sørlig retning. Beisfjorden ligger langt innover, men en bro tar oss over til Ankenes. Denne delen av Narvik gir mest et drabantbyinntrykk, og virker lite integrert med selve byen. Bebyggelsen der strekker seg langt avgårde i et 300 meter bredt belte opp fra fjorden. Sikkert fint for dem, men lite inspirerende for en førstegangsbesøkende til Narvik.

 

Nordland - Narvik

Dette bildet er tatt fra taket av Hotel Scandic, retning nord. Det viser hovedgata (Kongens gate, E6) som skjærer gjennom byen. Til venstre ligger det nye Krigsmuseet og Folkebibliotek. Rådhuset er blokken litt framme til venstre og til høyre for den ligger Torget. Den nye Hålogalandbrua ser vi lengst bak. (Klikk for en større variant av bildet)

 

 

24 timer i Narvik?

Vi hadde bare 24 timer til rådighet og hvordan bruker man da tiden i Narvik? Jo, stikkordene krig og tog har vi allerede vært inne på før vi ruller inn i sentrum på E6, så vi starter med det.

 

Nordland - Narvik - OfotbanenTa Ofotbanen fra Narvik stasjon til Riksgränsen på svensk side, og neste tog ned igjen. Vi hadde en fantastisk ettermiddag, for det lar seg nemlig gjøre å komme opp og ned på tre timer.

LES MER: Ofotbanen – vill, vakker og viktig.

 

 

Nordland - Narvik - Narvik KrigsmuseumOppsøk Krigsmuseet midt i sentrum av Narvik. Nytt, meget bra og tankevekkende. Visste du at under krigen var 4 av 10 voksne menn i Norge tyske soldater? Eller at 8.500 mistet livet i kampene om Narvik?

LES MER: Narvik krigsmuseum.

 

 

Nordland - Narvik - Museum Nord - Narvik museumOppsøk Narvik museum i det gamle NSB-bygget ved havneområdet. Det er vel slik at med dette er beliggenheten flott og arkitekturen likeså. Hva med utstillingene da? Finn svaret her.

LES MER: Narvik museum.

 

 

Ta Fjellheisen opp på Narvikfjellet. Dette er er obligatorisk når man kommer til Narvik. Gondolbanen fører deg langt oppover. Om vinteren er der alpinanlegg, om sommeren kjekt å gå turer i. Restauranten på stedet har flott beliggenhet. Vi nøt simpelthen utsikten denne vakre sommerkvelden og tok banen ned.

 

Vandre litt rundt på Torget og gled deg over den kunstneriske utsmykning. Vi burde kanskje tatt oss bort til den store parken rundt Bromsgård, LKAB sitt flotte representasjonsbygg. Istedet dro vi over broen til Frydenlund og kirken.

Ellers er Narvik som småbyer ellers i Norge: Måtelig spennende i sin utforming og med et kjøpesenter. I Narvik finner vi to av dem midt i byen. Ellers er det å håpe at artikkelen har fått fram at det er nok å gjøre på 24 timer i Narvik, minst. Lenger nede får du lenker til offisiell turistinformasjon.

 

Praktisk

Dette besøket til Narvik var del av en større reise i nordlige Nordland og søndre Troms. Kartet under viser hvor den gikk – og les deg gjerne opp på introduksjonsartikkelen. Dersom du zoomer inn i kartet vil du finne Narvik og merkede attraksjoner i sentrum. I kartet vises også Ofotbanens strekning og stoppesteder inntegnet.

 

 

Vi overnattet på Scandic Narvik – et ganske så lekkert hotell med meget god frokost. Byens høyeste bygg har en bar på toppen med fantastisk utsikt (og rene vinduer), men be gjerne om rom litt oppe i etasjene og få panoramautsikten direkte fra senga.

Turistinformasjon finner vi på Visit Narvik og NordNorge. Jeg kan vel røpe såpass at de klarer ikke å komme opp med flere aktiviteter eller severdigheter i sentrum enn hva du nettopp har lest i denne artikkelen om 24 timer i Narvik.

Sjekk ut alle artikler på Sandalsand fra Narvik og Nordland fylke.