Pages Navigation Menu

Hva kan vi gjøre på 2 timer i Stokmarknes?

Hva kan vi gjøre på 2 timer i Stokmarknes?

Vi skal til et tettsted, eller by, på drøye 3000 innbyggere. Stokmarknes er uløselig knyttet til Hurtigruten som klapper til kai et par ganger i døgnet, og har et eget Hurtigrutemuseum. Denne artikkelen skal imidlertid handle om hva annet som er å se i sentrum.

 

Vi går først rundt grøten

Kommunen heter Hadsel og har et geografisk bein i Lofoten og et i Vesterålen. Førstnevnte grenser mot Vågan i sør, Lødingen i øst, og inneholder både det berømte Raftsundet og den eventyrlige Trollfjorden. Nasjonal turistveg Lofoten starter faktisk på Raftsundbrua og går sørover gjennom Hadsel før den fortsetter gjennom Lofotenkommunene. Mellom de to delene av kommunen må vi ta ferjesambandet Fiskebøl-Melbu. Sistnevnte ligger sør på Hadseløya som har bilvei hele veien rundt, men ikke midt i. Stokmarknes ligger på nordøstsiden av Hadseløya og er kommunesenteret. 

Veifarende kan godt merke seg at i Melbu finner vi et par museer. Som del av Museum Nord ligger Norsk Fiskeindustrimuseum i en gammel sildeoljefabrikk, mens Vesterålsmuseet holder til i den flotte Melbu hovedgård. Begge museer har kun sommeråpent. Vi var på slutten av en omfattende biltur i Ofoten, Sør-Troms, Lofoten og nå også en snarvisitt innom Vesterålen. Vi kom opp fra Henningsvær og skulle til Stokmarknes og borde Hurtigruten i sørgående lei. Dessverre hadde vi ikke tid til annet enn å dra rett videre fra ferjeleiet i Melbu til Stokmarknes flyplass for å avlevere leiebilen.

Flyplassen ligger på Langøya som i sin søndre del også tilhører Hadsel. Midt mellom ligger Børøya som har relativt betydelig næringsmiddelindustri. De tre øyene er forbundet med broer, og særlig Hadselbrua er et flott syn. Vi returnerte fra flyplassen til sentrum med taxi.

Et sentrum har det forsåvidt vært i mange herrens år. Allerede i 1776 fikk det status av å være et priviligert handelssted. Det var den gang kongelige privilegier regulerte næringslivet og frie markeder var en utenkelighet. Ikke for det, årlige markedsdager ble avholdt i perioden 1851 til 1939. Beliggenheten til tross, det var aldri noen stor befolkning i Stokmarknes. I år 1900 ble det talt opp 273 sjeler med stort og smått, milepælen tusen ble passert rett etter krigen, mens man bikket tre tusen rett før tusenårsskiftet. Stokmarknes er viktig som kommunikasjonsknutepunkt, administrasjonssenter, der er sykehus og en avdeling under Nord Universitet. Her var det Vesteraalens Dampskipselskap, det seinere Hurtigruten, etablerte seg i 1881. I dag ligger selskapets hovedkontor i Tromsø.

 

Nordland - Hadsel - Hadselbrua

Hadselbrua er elegant. Den forbinder Langøya og Børøya og har seilingshøyde nok til å slippe hurtigruteskipene gjennom.

 

Så inntar vi sentrum

Vi fikk spist lunsj på Rødbrygga, en pub/serveringssted rett ved hurtigrutekaien. Maten og servicen var god, og de var elskverdige nok til å holde på bagasjen vår mens vi tilbrakte et par timer rundt om i sentrum. 

Hva er det så vi møter?

For det første finner vi nær hurtigrutekaien det som kalles Hurtigrutens Hus. Det kombinerer kino, bibliotek, hotell, kongressenter, universitet og hurtigrutemuseum. Dette ganske så stilige og moderne flerbrukshus er nærmeste nabo til det gamle hurtigruteskipet MS Finnmarken. Det står på land og er del av museet. Museet skal du få lese om i en spesialartikkel.

Med skip og hus i ryggen vandrer vi inn i hovedgata i Stokmarknes, Markedsgata heter den, på jakt etter severdigheter. Her på hjemstedet til bandet Banana Airlines er der imidlertid sørgelig lite å oppleve.

 

Nordland - Hadsel - Stokmarknes

Fra Markedsgata i Stokmarknes

 

Før mitt besøk forsøkte jeg å søke opp turistinformasjon og annen informasjon, og jeg har gjort det samme nå under skrivingen av denne artikkelen. Jeg klarer ikke å oppdrive noe som beskriver sentrumsopplevelser i Stokmarknes. Det hjelper ikke at Hadsel har Møysalen og Vesterålen forøvrig har hvalsafari, når man står med lite tid og uten bil, i kommunesenteret.

Markedsgata lever opp til sitt navn, her er det butikker og frisører, kiosker og vinmonopol. Kort sagt alt man trenger for å bo her. Hva med kunst og park og slikt? Ikke en skulptur å se, ikke noe grønt. Derimot var det noe som så ut som en slags paviljong med et tomt, steinbelagt torg foran.

Bygningene langs hovedgata er smålåtne to-tre etasjers prefab-bygg uten vektlegging av estetikk. Slik sett er Stokmarknes typisk norsk, og behovet for stedsutvikling stort. Veldig lite ser ut til å være av historisk karakter heller. Beklager, men dette var kjedelig – og det ser ikke ut til at andre gateløp byr på mer oppløftende inntrykk. For eksempel kunne kanskje Havnegata vært gjort noe med? Det beste med Stokmarknes er beliggenheten, og boligene ligger fint oppover i den slake skråningen fra sjøen. Det var til og med sol og sommer under mitt besøk.

Så er jeg kanskje urettferdig. En liten vandretur på et kort besøk gir ikke store grunnlaget for å trekke konklusjoner. På den annen side er dette hva passasjerer på Hurtigrutens sørgående løp har mulighet til å oppleve under det en times lange oppholdet en ettermiddag. Nordgående har forøvrig bare et kvarters opphold og det er i ett-tiden på natten.

Mitt reiseråd er: Kommer du med hurtigruta og har en time til rådighet: Besøk Hurtigrutemuseet. Har du to timer til rådighet: Start med museet og vandre deretter opp og ned Markedsgata. Har du enda litt mer tid: Spis på Rødbrygga.

Jeg kan kanskje legge til at min reiseledsager valgte å tilbringe ventetiden på biblioteket og droppet både museum og gatevandring. Det er heller ingen dårlig idé, for biblioteket har noen enestående lokaler.

 

Praktisk

På kartet under ser vi hvor Stokmarknes ligger i verden. Zoom inn og ut som du vil.

 

 

Foruten Google-kartet og mulighetene for gatevisning der, kan du konsultere Urke sitt detaljerte og høyoppløselige bilde fra Stokmarknes. Det har ingen hensikt å lenke til andre nettsteder (unntak: SNL). Sjekk ut andre bilder her på Sandalsand fra Hadsel kommune, og andre artikler herunder den om Hurtigrutemuseet. Les så om ferden sørover fra Stokmarknes med hurtigruten.

Sentrumsbilder følger her. Klikk og bla. 

 

Kommenter