Pages Navigation Menu

Helleren i Jøssingfjord

Helleren i Jøssingfjord

Helleren er en stor klippe som henger over to hus innerst i Jøssingfjorden, på den sørvestlige kysten av Norge.

 

Opplevelser

De ble bygget på begynnelsen av det 19. århundre og forlatt i 1920 kort tid etter at det kom bilvei inn hit. Husene er bevart som de en gang var, som hus for småkårsfamilier som livnærte seg på en kombinasjon av jordbruk, sauehold og fiske. Fjøset var i kjelleren av det røde bygget.

Det finnes riktignok spor etter enda eldre bosetting, tildels gjennom tusener av år. Det vitner litt om kvaliteten på stedet. De som bodde her på 1800-tallet var såkalte strandsittere under gården Haneberg. Begrepet ble på den gang oftest brukt om husmenn uten egen jord.

 

Norway - Rogaland - Sokndal - Helleren

Nærbilde av husene under Helleren

 

Ta en titt på disse bildene og videoen. Videoen har også en visning av Jøssingfjord gjort kjent etter Altmarkaffæren i februar 1940. En britisk jager (marineskip) jaktet et tysk tankskip fullastet med allierte krigsfanger inn fjorden, og lyktes å frigi fangene. Det innebar at den norske nøytraliteten ble brutt av begge nasjoner. Dette ble brukt aktivt i propagandasammenheng av tyskerne i tiden fram mot deres invasjon av Norge to måneder senere.

 

Norway - Rogaland - Sokndal - Helleren

Helleren er stor og dominerende, og beskytter mot vær og vind. Det gjør at skikkelig tak er unødvendig. Her er kun brukt vanlige tretak.

 

Vi besøkte husene på en våt dag, men de var helt tørre innvendig og utvendig. Dette forklarer hvorfor de holder seg nesten intakt den dag i dag. Klippen tilbyr en god beskyttelse av husene. Selv takene trenger bare trefjøler.

 

 

Praktisk

 
Hit kommer du når du kjører langs R44 mellom Flekkefjord og Egersund. Du finner en stor parkeringsplass ved veien. Det er et par hundre meter å gå bort til husene. Du klarer neppe å overse helleren når du kjører på hovedveien.

 

 

Kommenter