Haugesund billedgalleri

Sist endret 21.03.2022 | Publisert 17.12.2015Kunst, Museer, Rogaland |

Anslått lesetid:

Bak tittelen Haugesund billedgalleri knytter det seg en hundreårig historie, rike donasjoner, en aktiv kunstforening og lokaler ved Byparken som har fått utvikle seg gjennom mange år.

 

Bakgrunn

Det er Haugesunds eget kunstmuseum vi er kommet til. Hovedvekten i de faste samlingene er innen bildeteknikkene maleri og grafikk. Navnet til tross, her finner vi også en liten samling med skulpturer både inne og ute. Det er særlig vestlandskunstnere man har tatt sikte på å ta inn i samlingen.

Haugesund Kunstforening ble stiftet allerede i 1913 og valgte i 1973 å donere sin faste samling til kommunen i bytte mot utbygging av gode magasinforhold og utstillingslokaler hvor foreningen kunne drive videre med utstillings- og salgsaktiviteter. Kommunen etablerte samme år Haugesund billedgalleri, ansatte profesjonell ledelse, og bygget i 1978 ut nye lokaler i tilknytning til det gamle Melinghuset, et tidligere bolighus. En ny utvidelse fikk vi i 2004 og gjorde det blant annet mulig å tilfredsstille moderne krav til kunstformidling (blant annet klima). I dag benytter Kunstforeningen to av salene til sine skiftende salgsutstillinger 12-15 ganger i året.

 

Rogaland - Haugesund - Haugesund Billedgalleri

Hva skjuler seg innenfor den døra? Bli heller med inn i Billedgalleriet og se bildet selv.

 

Museet skriver at en stor del av samlingen er anskaffet ved hjelp av rentene fra Elisabeth og Knut Knutsen O.A.S. legat fra 1919. Videre kom det inn testamentariske gaver fra maleren Ole Frøvig og fra maleren Norvald Valand og hans hustru Clara Valand. Begge er godt representert med verk i museet. Andre museumsmesener har vært Fredrik Kolstøs familie, Hjalmar Johnssens nærmeste slekt, Olaf og Gunda Risøen, og Otto Johannessen. I 2008 donerte Ola Tjørhom sin store samling av tresnitt, linoleumssnitt og trestikk til Billedgalleriet, en samling på nærmere 250 trykk. (Det får være nok name-dropping. Haugesund har forøvrig alltid hatt formuende familier, og det er flott at denne materielle rikdommen støtter opp om den kulturelle pillaren samfunnet også skal tuftes på og leve av.)

 

Opplevelser

Selvsagt kan ikke alt vises på en gang, men det er spennende å vandre rundt i kunstmuseets ulike deler og beskue et svært så variert utvalg av norske kunstnere fra de siste drøye hundre år. Sandalsand skulle nok ønsket at det kom inn mer moderne kunst også i den faste samlingen, og i særdeleshet mer skulpturer. Kanskje binder navnet på institusjonen for mye?

 

Rogaland - Haugesund - Haugesund Billedgalleri

Et blikk inn i salene med den faste samlingen.

 

Når det er sagt, så gir selvsagt de skiftende utstillingene muligheter for å bringe inn nye sanseinntrykk. Det er derfor spennende å kunne bla i oversikten over tidligere utstillinger. En fotografisk dokumentasjon på museets nettsider av den faste samlingen burde vært prioritert.

Gallerikafeen og galleributikken er begge av det mer beskjedne slaget, sikkert godt tilpasset etterspørselen. Haugesund billedgalleri er vel verdt å oppsøke for besøkende til Haugesund.  De som bor i distriktet bør vite å kjenne sin besøkelsestid og oppsøke museet når nye utstillinger åpner. Kanskje finner man et bilde for salgs å ta med hjem.

Her finner du flere bilder fra museet (klikk for å se i større versjon):

 

Finn fram

Kartet viser hvor vi befinner oss i verden. Kommer du med bil, vil du finne gateparkering blant annet rundt Byparken. Ta gjerne en runde i parken når du først er her.

 

 

Les mer

Billedgalleriet kan du komme innom i åpningstidene. For mer informasjon om åpningstider og annet, bør du konsultere Haugesund billedgalleri sine egne nettsider. Kunstmuseet er tilknyttet Haugalandmuseene

Helt til slutt: Se alle artiklene på Sandalsand fra Haugesund og se alle fotografiene fra Haugesund. Den kunstinteresserte vil sikkert bite seg merke i de artiklene hvor byens skulpturer oppsøkes, herunder flere i og ved Billedgalleriet.