Pages Navigation Menu

Hadeland folkemuseum

Hadeland folkemuseum

Her skal du bli kjent med et spennende og innholdsrikt folkemuseum. Det ligger på Gran med en mektig utsikt over Randsfjorden mot vest. 

 

Bakgrunnen

Det er et historietungt område, Hadeland. Like ved folkemuseet finner vi en steinkirke fra middelalderen, Tingelstad, og bare få kilometer unna ligger Søsterkirkene (Nikolaikirken og Mariakirken) og Steinhuset fra samme tidsepoke. På et høydedrag i sørvest ligger jernalderborgen Sølvsberget, og inne på området til folkemuseet ligger haugen der selveste Halvdan Svarte skal være begravet, i det minste fjerdeparten av ham.

Det var i 1912 at ivrige sjeler på Hadeland ble fanget av den omseggripende bølgen i norsk museumsverden om ta vare på vår bygningshistorikk. Året etter var man i gang med utplassere de første bygningene på Tingelstad. Fra Gran, Lunner og Jevnaker er det disse drøye 100 årene blitt samlet inn over 30 bygninger, fordelt i landskapet rundt Halvdanshaugen. Vi finner bolighus, stabbur, løer, samt en rekke spesialbygninger for ulike håndverk (smie, kvernhus, veveri, skredderverksted, landhandel, kiosk og så videre) – fra 1700- til 1900-tallet.

En liten kuriositet: Ovenfor Grinakerbygningen som du ser på bildet under, finner vi klemt opp i et hjørne den såkalte Dynnasteinen. Den skal være landets eldste bildemonument, fra ca. 1050. Versjonen som står her er en kopi. Originalen er på Historisk museum i Oslo.

 

Oppland - Gran - Hadeland folkemuseum - Grinakerbygningen (1786)

Er man heldig kommer man inn i selveste Grinakerbygningen (1786) og får beskuet hva husflidslaget har drevet med i det siste.

 

Opplevelser

Ved inngangen finner vi (foruten billettsalg) en museumsbutikk, dokumentasjonssenter og skiftende temautstillinger. Ulike aktiviteter finner sted gjennom hele sommersesongen. Den dagen vi kom, var det mye som skjedde for både små og store. Alle bygningene stod åpne, det var en rekke husflids- og håndverkerforeninger i sving rundt om på friluftsmuseet, og der var aktivitet på scenen like innenfor inngangen såvel som åpent i kafeen.

Når været var strålende i tillegg, er det ikke rart man går herfra med en god følelse i kropp og sjel: Her er det nemlig stor lokal oppslutning, stort engasjement og mye å oppleve. Det er flott at både bygninger, gjenstander og håndverkstradisjoner holdes i hevd for framtidige generasjoner.

 

Praktisk

Folkemuseet ligger mellom Gran og Brandbu og man kommer opp enten man kjører langs Randsfjorden mot vest eller Rv4 på østsiden. Kartet under viser beliggenheten til folkemuseet, det går i grunnen greit å finne fram og veiene inn er godt skiltet om du ikke er lokalkjent.

 

 

I bildesamlingen nederst finner du et avfotografert kart over museumsområdet. Mitt råd er likevel enkelt: Vandre gjennom utstillingsområdet, kikk inn der det er åpent, og ta for deg den midlertidige utstillingen.

Vi er som nevnt i Gran kommune, en kommune som er beskrevet i flere artikler her på Sandalsand. Omtaler av museer kan du også lese mange av, herunder en spesialartikkel om folkemuseer.

Hadeland folkemuseum har egen nettside, som del av paraplyorganisasjonen Randsfjordmuseene. Folkemuseet går foran med et godt eksempel i museums-Norge og har lagt ut på DigitaltMuseum en rekke bilder av sine samlinger, med omfattende beskrivelser.

Bildene under er fra Sandalsands samling. Klikk for å se i større format og bla mellom dem.

 

Museet er representert på DigitaltMuseum. Her er resultatene av et søk på ordet «bygning». Klikk på et miniatyrbilde for å gå til digitalmuseets side. Klikk på neste for å vise ytterligere 9 bilder.

 


Denne applikasjonen krever at javascript er slått på.

 

One Comment

  1. Vi selger Dynnastein brosje, og pilgrimsleden brosje i Sølv. Håndlaget på Hadeland, for å ivareta tradisjonene.
    Besøk oss gjerne http://www.lillegullkorn.no/categories/hadelands-homann-solv

Kommenter