Fugleparken på Nærbø

Sist endret 03.02.2022 | Publisert 29.05.2015Rogaland, Skogsturer, Urbane fotturer |

Anslått lesetid:

Fugleparken på Nærbø på Jæren er en idyll av en park. Bli med på en vandring blant sjeldne fugler, små dammer, en liten hvitmalt bro – alt i det reneste arboret av ulike tresorter.

 

Opplevelser blant fugler, trær og vann

Kjært barn har mange navn. Fugleparken på Nærbø kalles også Nærbøparken, eller bare Parken som skiltene langs gatene i sentrum viser. Og ellers er det selvsagt Foglaparken som brukes på folkemunne. Det handler altså om en park og det handler om fugler.

Nærbø, en av stasjonsbyene på Jæren, har her en severdighet som jeg nok tror flere vil ha glede av å oppsøke. Det er nemlig en flott bypark med to kunstig anlagte dammer, og en rekke grusveier på kryss og tvers i en åpen skog med veldig stor variasjon i floraen – og altså med fugler.

 

Rogaland - Hå - Nærbø - Fugleparken

Dammen med en fugleøy midt uti.

 

Det er ganske enestående hva vi her på et lite område får oppleve av, for en amatør i det minste, sjeldne og mindre sjeldne arter. Inne i et drivhus vandret en hvitfjæret påfugl, ute vandret og svømte det en rekke andearter, gjess, og hønsefugler. På vårt besøk seint i mai, var noen nusselige nøster nettopp blitt klekket ut, andre steder lå en forelder og ruget sitt egg. Høyt oppe i trærne skrek kråkene advarende fra sine reir, og innimellom fløy sangfuglene ivrig opptatt med sitt.

Sitte ned kan man også på benker rundt om, eller i «Huset» som også tilbyr enkel servering. For småbarna vil det å mate endene være en stor opplevelse, for her er det faktisk ender å mate også og ikke bare svære flokker med glupske måker som tar alle brødskivene. Jeg så faktisk ikke en eneste måke.

 

Til og med en aktivitetsløype

Det som løfter Nærbøparken enda noen hakk etter min mening, er aktivitetsløypa. Rundløypa på innsiden av de høye gjerdene er på 1,2 km, men 700 meter er gjort om til en aktivitetsløype med forskjellige apparater. Trimapparater, om man vil. En artig variant var en joggeløype i slalåm mellom trærne. Det skal være 12 poster her inne under de høye trærne. (Vi finner forresten noe av det samme opplegget både i Kleppelunden og Sandvedparken, men da i en tett samling. Pass bare på å gjøre øvelsene rett, for undertegnede fikk kink i ryggen etter litt uvøren opptreden.)

 

Parken oppstod ikke av seg selv

Alt dette kom ikke av seg selv. Inntil 1930-tallet var det en klokkergård på området, men klokkeren skulle ikke lenger få ha egen gård og eiendommen ble kjøpt av Randulf Aadnesen. Kommunen så for seg å bygge boliger her, men Aadnesen ville det annerledes. På et myrlendt område satte han i gang i 1935/36. I 1937 fikk han hjelp av lærere og skoleelever til å plante de første trærne. Da krigen kom oppsto det et stort behov for brensel og Aadnesen fikk hjelp til å drive maskinell torvskjæring på området. Etter fire år var torven skåret bort, den tidligere myra ble steinsatt og vips hadde man en dam som fuglene kunne trives i.

Og sånn gikk årene. Stadig flere fugler kom til, ville fugler også, flere trær ble plantet – og i 1977 overtok Hå kommune parken. I dag er den en oase av en annen verden, midt på Jærens flate jordbruksland.

Aadnesen er selvsagt hedret med et bronserelieff på en bautastein, og ute i dammen finner vi også et par skulpturer – en badende gutt og en sjøløve.

 

Praktisk

Kartet under viser hvor du finner den nye, store parkeringsplassen i østre ende av fugleparken på Nærbø. Kartet viser veien inn fra Rv44. Åpne kartet i ny fane og legg inn din egen kjørerute på smarttelefonen. For mange tilreisende kan det også være en god idé å ta toget til Nærbø og spasere opp til parken.

 

 

Vi kombinerte denne turen med et besøk til Vitengarden på Kvia. Klikk på bildene under for å se dem i større versjon: