Frøylandsvatnet fra Bryne til Klepp stasjon

Sist endret 21.03.2022 | Publisert 12.06.2015Rogaland, Skogsturer, Strand og vann | ,

Anslått lesetid:

Frøylandsvatnet fra Bryne til Klepp stasjon er en fin tur. Vi starter i det idylliske skogs- og parkområdet Sandtangen ved Bryne sentrum og går nordover langs Frøylandsvatnet. Det er en flott og lettgått tur.

 

Sandtangen

På sett og vis er dette en to-i-en turbeskrivelse. Mange vil nemlig være strålende fornøyde med å kun ta for seg Sandtangen. Når vi forlater Storstova og Rådhuset, går over en liten bro, passerer en sluse og en andedam, ja da kommer vi inn i den andre av Brynes parker. Den første, Fritz Røed-parken med sine skulpturer, er av et ganske annet slag. Les om den turen. For vi går nå inn på skogsstier, eller inn mellom trærne på myk skogsbunn om man også vil det.

Les om turen nord til Orstad-Kverneland fra Klepp stasjon.

 

Rogaland - Time - Frøylandsvatnet

Hvor skal vi gå? Dette stivalget uten skilt finner vi noen hundre meter etter inngangen til parken. Hold til høyre om du vil gå rundt Sandtangen. Det gjorde vi og det var det rette å gjøre.

 

Flere stier går på kryss og tvers her inne, og de kommer alle ut på en stor gresslette. Her er det satt opp parkbord for piknik, her er det satt opp treningsapparater i ene enden og noen litt eldre klatreslott i andre enden. Inne i skogen finner vi utspente rep mellom trærne for de som vil oppøve balanseevnen en smule.

Dette er flott opplevelse for barnefamilier, men også for de som vil ut i naturen og promenere. Vi er da i Jærens eneste by må vite. Vi valgte å gå ruten rundt hele tangen, kloss i Frøylandsvatnet og alt sivet med fuglelivet utenfor land.

 

Rogaland - Time - Frøylandsvatnet

Et lite utvalg av trimapparatene her ved Sandtangen.

 

Etter en stund kunne vi gjort vendereis og latt det være med en 15-20 minutters radig gange. Vi skulle likevel videre og hadde tatt peiling på Klepp stasjon lenger nord ved Frøylandsvatnet. Det er ingen dårlig tanke.

 

Turveien fra Sandtangen nordover

Vi kommer nå inn i Klepp kommune. Turveien nordover langs vatnet er bred, gruset og tydeligvis veldig populær blant syklister. Lyktestolper følger oss hele veien. Vi møtte få andre vandrere denne flotte dagen. Turveien følger vannkanten helt fram, med jernbanesporet på innsiden. Terrenget er ganske åpent og man får en utmerket naturopplevelse underveis. I et lite skogholt fant vi forresten flere trimapparater, av et litt annet slag.

Frøylandsvatnet er langstrakt fram mot Kvernaland i nord, og temmelig smalt sånn omtrent midt på. Det var derfor kjekt at det i 2016 ble åpnet en bro på det smaleste, en riktig vakker trebro som svinger seg elegant mellom vest og øst, via Lalandsholmen. På andre siden finner vi Njåskogen med sine turløyper. Broen har fått navnet Midgardsormen.

 

Rogaland - Klepp - Frøylandsvatnet

Vi skal nordover, denne veien

 

Lalandsholmen og trebroen Midgardsormen

Lalandsholmen er imidlertid langt mer enn et støtteben til en gangbro. Det sies at selveste Olav Tryggvason var født her – og jeg som trodde han var trønder! En minnestein bringer nemlig amtmann Bendix Cristian de Fines fortelling hentet fra hans «Stavanger Ampts utførlige beskrivelse» (1745). Følgende er risset inn i steinen: «Kong Oluf Tryggeson, som Sturleson skriver at være fød paa een Holme i et fersk Vand paa Jæderen, Siges endnu eter gammel Sagn at skal være den Holme som ligger i Frøylands Vandet, da dog samme Holme Kun er liden. Man seer og deraf at der har da været Skov på Jæderen«.

Ja, ja. Opp til flere andre steder i landet strides om å være kongens fødested. På sett og vis kunne trebroen som altså kalles Midgardsormen, gjerne blitt kalt Ormen Lange, etter Olav Tryggvasons langskip.

 

Rogaland - Klepp - Frøylandsvatnet - Trebroen Midgardsormen

Trebroen Midgardsormen

 

Inn for avrunding ved Klepp stasjon

Vi skal videre på turen langs Frøylandsvatnet fra Bryne til Klepp stasjon. Snart kommer vi fram til en undergang under jernbanen og en informasjonstavle med kart over Frøylandsvatnet. Her ligger det også en P-plass som vandrere bør benytte seg av. Jernbanestasjonen er noen hundre meter lengre framme og man må gå en flere hundre meter lang omvei for å komme dit. Det gjorde vi og angret etterpå. Vi jaktet kiosk, men fant ingen. Vi skulle ha snudd ved skiltet og jernbaneundergangen istedet.

Returen går samme vei, men som alltid: Det er alltid nye perspektiver når man går motsatt vei. Med Midgardsormen som krysningspunkt har vi likevel mulighet til å følge Frøylandsvatnet på østsiden tilbake til Bryne. Naturopplevelsen er nok likevel best på vestsiden.

Du kan selvsagt gå videre fra Klepp stasjon nordover, men det er i denne sammenheng en annen tur. Les om den. Jeg må skynde meg å legge til at det utenfor omtalte P-plass på nordenden av vår tur, ligger et skogkledd nes. Toppen av neset kalles Gunnarsberget. Turveien, tidvis bred sti, følger sjølinjen rundt neset og er praktfull. Gå derfor denne ruten på tur eller retur.

 

Praktisk

På en rett strekning fra sør til nord kan man selvsagt gå fra nord til sør. Så også her. 5 kilometer på flat grusvei, hver vei, blir det uansett. Ettersom både Bryne og Klepp stasjon er stasjonsbyer på Jærbanen, er det fullt mulig å spasere én vei og legge returen på toget. Den som kun vil oppsøke Midgardsormen, må belage seg på 4 km fra Bryne, eller 1 km fra Klepp stasjon.

Kartet viser turveien langs Frøylandsvatnet fra Bryne til Klepp stasjon. Vi finner ingen stigninger å snakke om på denne turen.

 

 

Parkering finner du ved Storstova (kinoen og rådhuset) i Bryne sentrum. Det er her du kommer over elva til Sandtangen. I andre enden må du følge skiltingen til P-plass sør for Klepp stasjon. På travle dager har jeg opplevd at den kan være ganske full. Du kommer ikke inn på turveien ved stasjonen, men må gå en lang omvei.

Hva med å fortsette turen fra Klepp stasjon og helt nord til industri- og boligområdene ved Orstad/Kverneland? Det er nemlig også en fin tur. Les gjerne hva annet Sandalsand har skrevet om Time og Klepp.

 

Bildene under kan klikkes på for en større versjon.

Først en liten serie fra Time-delen av turen.

 

Og så fra Klepp-delen av turen.