Frammuseet med Gjøa

Sist endret 21.03.2022 | Publisert 20.07.2016Museer, Oslo |

Anslått lesetid:

Norges stolte historie som polarnasjon er uløselig knyttet til ekspedisjonene inn i Arktis og Antarktis, og til ekspedisjonslederne Fridtjof Nansen og Roald Amundsen. Frammuseet gir deg hele historien. 

 

Bakgrunn

Frammuseet startet med polarskuta Fram og fikk fra 2013 et nybygg hvor Gjøa omsider fikk sin plass. De trekantformete byggene på Bygdøynes i Oslo er forbundet med en tunnel og det er lagt stor vekt på å gi besøkende en opplevelse av ikke bare skipenes historie, men også norsk polarhistorie i en større sammenheng. Følgelig presenterer museet også ferder med luftskip, for å nevne noe.

Det var ingen enkel vei fram mot endelig utstillingsplass. Fram lå fra 1914 og vansmektet svært lenge før restaurering og bygning ble stilt tilgjengelig fra 1936. Museet skriver om Fram:

Fram var det første skipet som ble spesielt konstruert i Norge for polarforskning. Hun ble brukt på tre viktige ekspedisjoner: med Fridtjof Nansen under driften over Polhavet 1893-96, med Otto Sverdrup til den arktiske øygruppen vest for Grønland – nå Nunavut-regionen i Canada – 1898-1902, og med Roald Amundsen til Antarktis på hans sydpolsekspedisjon 1910-12.

Den andre polarskuta, Gjøa, lå lenge og forfalt i Amerika. Deretter lå den tildekket utenfor museet i 40 år, før skipet endelig fikk tak over hodet og en endelig hvileplass. Om Gjøa skriver museet:

Gjøa var det første skipet som seilte gjennom hele Nordvestpassasjen. Roald Amundsen sto for denne bragden sammen med seks andre 1903-06.

 

Oslo - Bygdøy - Frammuseet - Fram

Polarskipet Fram

 

Opplevelser

Det var noen år siden jeg var her sist og i mellomtiden har museet oppgradert seg betydelig. I tillegg er Gjøa omsider kommet innomhus og kompletterer denne fysiske komponenten av norsk polarhistorie.

Det er vel kanskje ikke å forvente at en utstilling med et par skip skulle være så interessant å besøke og dvele ved, men det har de klart her ute på Bygdøy. For det første er Fram og Gjøa i seg selv viktige objekter å bevare for norsk (polar-)historie, men de er også viktige i en internasjonal sammenheng. Dessuten har museet de siste årene løftet seg betydelig med å framstille norsk polarhistorie i et mye større perspektiv, så vel som å levendegjøre historien på en svært god måte.

Dette er en tvers gjennom stor opplevelse, og det syntes også alle de besøkende nordmenn og utlendinger rundt meg å gi uttrykk for – både barn og voksne. Tilbakemeldingene på Tripadvisor er glitrende.

Nettsidene til museet synes derimot å ha stoppet opp i sin utvikling sånn omtrent i 2011. Her kan det godt gjøres et løft, for man bruker ikke ordet «nytt» om noe som skulle komme i 2012, eller som var på plass i 2011. Ikke desto mindre inneholder siden flere meget gode, og relativt detaljerte, framstillinger om skipene – og det er det viktigste. Nedisingen av de gode intensjoner på nettsidene er ikke noe dette museet fortjener.

 

Oslo - Bygdøy - Frammuseet - Gjøa

Museet gir oss mer enn Fram og Gjøa. Også andre ferder inn i polare områder presenteres.

 

Finn fram

Det er lett å ta seg ut til Bygdøy med kollektivtrafikk. Ta båt fra Rådhusbrygga i Oslo sentrum til Dronningen på Bygdøy eller buss nr. 30. Parkeringsplasser finner vi, men bare i begrenset omfang.

Kartet under viser gang/sykkelrute mellom museene på Bygdøy.

 

 

Les mer

Museet har selvsagt sin egen nettside, utførlig med presentasjoner av samlingene og praktisk informasjon. Les en kort omtale på Wikipedia.

Frammuseet er nærmeste nabo til Norsk maritimt museum og Kon-Tiki museet. Litt lenger inne på Bygdøy finner vi flere museer – VikingskipshusetNorsk folkemuseum og Holocaustsenteret. Andre severdigheter på Bygdøy omfatter foruten villabebyggelsen, Huk badestrand, Oscarshall og Bygdø kongsgård.

Bla gjennom alle artiklene om Oslo på Sandalsand.

Til slutt kan du klikke og bla deg gjennom denne lille bildesamlingen.