Pages Navigation Menu

FOTTURER

FOTTURER

Norge formelig byr seg fram for fotturer til fjells, i hei, og langs kysten. Her finner du en rekke turbeskrivelser, høyt og lavt, i øst og vest, av ulike slag.

Da ungene var små, kunne vi spørre dem hvor vi skulle på søndagstur: «Fjell, skog eller strand?»  Jeg bruker nå samme inndeling på turbeskrivelsene her. Turene langs jærstrendene er så mange og sammenhengende at jeg har skilt ut akkurat disse strandturene i en egen serie. Dessuten kan en fottur like gjerne tas i urbane omgivelser, og det har gitt grobunn for enda en kategori.

 

Vi vandrer med freidig mot, vårt sinn er lett og rapp vår fot; I høyden, oppad på fjellet, i dypet, ved fossevellet; la veien gå hvorhen den vil, vi vandrer frem med sang og spill; (Henrik Ibsen)

 

Fjell og hei

Skogsturer

Strand og vann

Strand og vann

Jærkysten

Jærkysten

Urbane fotturer

Urbane fotturer

De godt over 100 turene er av ulik lengde og vanskelighetsgrad, og det følger med informative kart og beskrivelser av hvordan du kommer dit, hvem turen passer for og hva du kan oppleve. Publiseringsdatoen viser til første gangs publisering, men mange av artiklene er også blitt oppdatert siden.

Andre lenker:

  • Som et menyvalg under Opplevelser er det lagt inn et valg som heter Natur. Det samler artikler som har med naturen å gjøre, men som ikke nødvendigvis involverer fotturer.
  • Gjør som meg, søk også inspirasjon på andre tursider for Rogaland.

 

Eg lengtar mot fjellet i haustklår glans. Eg dregst imot elvar i våryr dans. Eg trivst uti skogen når vårnatta vaknar. Når sommarsol søkk, er det havet eg saknar. Eg dregst imot fjellet når storstormen bølgjer. Eg trivst inni skogen når striregnet høljer. Eg lengtar mot alle kvar gong eg er sliten for saman med dykk får eg lov vera liten. («Eg lengtar» av Finn Sandum)

 

 

Illustrasjonsbildet på denne siden er hentet fra Donsen, nær Sirdal i Vest-Agder. Bildesnurren nederst henter diverse side- og artikkelillustrasjoner.