Fløibanen

Sist endret 11.05.2022 | Publisert 21.10.2016Togturer, Vestland |

Anslått lesetid:

Fløibanen er en skinnegående kabelbane som årlig bringer over en million mennesker opp til Fløyen, og ned igjen. Den er en av Bergens mest populære og kjente turistattraksjoner.

 

En «funicular» blir til

Det var allerede i 1895 at John Theodor Lund tok initiativ til byggingen av en bane opp på fjellet. Han fikk kommunen med seg i det de avså en fire meter bred stripe å bygge den på. Tiltaket manglet penger, men i 1914 var finansieringen i orden. Imidlertid satte verdenskrigen en stopper for byggingen. I 1918 kunne banen omsider ta med seg sine første passasjerer, og siden har de to vognene gått opp og ned de 848 meterne. Høydeforskjellen er 302 meter og turen tar kun 5-6 minutter. Stigningen er på mellom 18 og 26 grader.

 

Sammenhengende vognsett

Nedre stasjon, der de fleste tilreisende starter sin tur, ligger på 18 meter over havet. De to vognene henger sammen med samme kabel, og på veien opp stopper vognen først på Promsgate (59 meter). Da stopper også vognen på vei ned litt før sin første stasjon. Så følger Fjellveien på 114 moh. før vognene passerer hverandre. Neste stopp er på Skansemyren (181 moh.) før vi ankommer Fløyen på 320 moh.

Dagens vognsett er det femte i rekken. Det første hadde en kapasitet på 65 passasjerer og holdt ut til 1954. Andre generasjon varte i 20 år med en ny kapasitet på 80 passasjerer. Tredje generasjon kom på plass i 1974 og hadde samme kapasitet. Fjerde generasjon er fra 2002 og hadde en kapasitet på 100. Parallelt har man oppgradert både skinnegang, trekksystem, stasjoner og billetteringssystem flere ganger. Femte versjon av togsettet er fra 2022.

Det hele er elektrisk drevet, selv om et dieseldrevet nødstrømsaggregat også er koblet til.

 

Fløibanen er svært populær, Fløyen også

Den som vil besøke Fløyen med Fløibanen (merk skrivemåten), må belage seg på til dels lange køer i turistsesongen. Stasjonsbygningen ligger like opp skråningen fra Fisketorget og Bryggen. Det er en behagelig og flott opplevelse å bli trukket oppover den bratte skråningen, og inntrykket bare forsterkes av de store vinduene.

Vel oppe på fjellet blir vi belønnet med en fantastisk utsikt, nær sagt uansett vær, over byen og fjellene rundt. Det er anlagt turveier inn gjennom skogen og videre, men man kan også velge å gå ned fjellsiden til byen.

Ved siden av utsiktspunktet over byen finner vi en kiosk og suvenirbutikk, mens Fløien Folkerestaurant kroner høyden bak. Sistnevnte har både kafetilbud, restaurant og selskapslokaler å tilby. Bygningen stod ferdig i 1925, tegnet av arkitekt Einar Oscar Schou.

Her er bilder å klikke på:

 

Les mer om Fløibanen

Les mye mer på nettsiden Fløyen. Prisen i 2021 var kr 120 for en voksen, tur-retur.

Les Sandalsands artikkel om kabelbaner av type funicular og tilsvarende, i andre land

Finn andre artikler om tog i Norge, og hva der ellers er å gjøre i Bergen og i Vestland fylke.