Pages Navigation Menu

Fløibanen

Fløibanen

Den skinnegående kabelbanen bringer over en million mennesker opp og ned til Fløyen hvert år, og er ved siden av Bryggen Bergens mest populære og kjente turistattraksjon.

Det var allerede i 1895 at John Theodor Lund tok initiativ til byggingen av en bane opp på fjellet. Han fikk kommunen med seg i det de avså en fire meter bred stripe å bygge den på. Penger manglet, men så i 1914 ble den finansiert. Selve byggingen ble stoppet av verdenskrigen. I 1918 kunne så omsider banen ta med seg sine første passasjerer, og siden har dens to vogner gått opp og ned de 848 meterne. Høydeforskjellen er 302 meter og turen tar kun 5-6 minutter. Stigningen er på mellom 18 og 26 grader.

Nedre stasjon, der de fleste tilreisende starter sin tur, ligger på 18 meter over havet. De to vognene henger sammen med samme kabel, og på veien opp stopper vognen først på Promsgate (59 meter). Da stopper også vognen på vei ned litt før sin første stasjon. Så følger Fjellveien på 114 moh. før vognene passerer hverandre. Neste stopp er på Skansemyren (181 moh.) før vi ankommer Fløyen på 320 moh.

Dagens vognsett er det fjerde i rekken. Det første med en kapasitet på 80 passasjerer holdt ut til 1954, mens tredje generasjon kom på plass i 1974 med samme kapasitet. Det nyeste er fra 2002 og har en kapasitet på 100. Parallelt er både skinnegang, trekksystem, stasjoner og billetteringssystem blitt oppgradert. Det hele er elektrisk drevet, selv om et dieseldrevet nødstrømsaggregat også er koblet til.

Den som vil besøke Fløyen, med Fløibanen (merk skrivemåten), må belage seg på tildels lange køer i turistsesongen. Stasjonsbygningen ligger like opp skråningen fra Fisketorget og Bryggen. Det er en behagelig og flott opplevelse å bli trukket oppover den bratte skråningen, og inntrykket bare forsterkes av de store vinduene. Vel oppe på fjellet blir vi belønnet med en fantastisk utsikt, nær sagt uansett vær, over byen og fjellene rundt. Det er anlagt turveier inn gjennom skogen og videre, men man kan også velge å gå ned fjellsiden til byen.

Ved siden av utsiktspunktet over byen finner vi en kiosk og suvenirbutikk, mens Fløien Folkerestaurant kroner høyden bak. Sistnevnte har både kafetilbud, restaurant og selskapslokaler å tilby. Bygningen sto ferdig i 1925, tegnet av arkitekt Einar Oscar Schou.

Les mye mer på nettsiden Fløyen. Priseksempler: Voksen 90 kroner tur-retur, barn 45.

Her er bilder å klikke på:

 

Kommenter