Flere skulpturer og utsmykninger i Bryne sentrum

Sist endret 02.03.2023 | Publisert 10.03.2016Kunst, Rogaland, Urbane fotturer |

Anslått lesetid:

Vi skal søke opp skulpturer og utsmykninger i Bryne. Jærbyen er ikke smålåten av seg. Til tross for å være en nokså fersk og liten by, har de fått på plass en lang rekke skulpturer, statuer og annen kunstnerisk utsmykning som bare må oppsøkes.

 

Om skulpturvandringer i norske byer

Vi har alle våre sære interesser. Det er bare til å innrømme det, men etter fire artikler om skulpturer i Stavanger (les den første) og to om Oslo sentrum (les den første), bare måtte jeg til Fritz Røed-parken i Bryne for en oppdatering av bildearkivet og inntrykkene. Dessuten valgte jeg å ta en runde i sentrum for om mulig å finne enda flere. Søket ble kronet med hell, og det er dette siste du nå skal få lese om. Artikkelen ble først publisert i 2016, men oppdatert i 2020.

Her er jeg nok likevel litt på gyngende grunn av den årsak at jeg kan ha oversett noe. Det ligger et kart nederst på siden med alle kunstverk inntegnet.

 

Time - Bryne

Storgata i Bryne

 

Fra ende til annen i Storgata

Vi starter i alle fall med Storgata. Gateløpet går parallelt med omtalte skulpturpark, litt ovenfor. Storgata er ikke spesielt spennende, men underveis møter vi noen kunstneriske uttrykksformer som løfter totalinntrykket.

 
Rogaland - Time - BryneVi går inn fra vest, nær Bryne Mølle og forsåvidt M44. Her ser vi plutselig i fortauet noen spørsmålstegn, og da blir jeg svar skyldig. Dette er faktisk det eneste eksemplaret av moderne, non-figurativ kunst vi møter i Bryne – og jeg kan gjerne se at det kommer mer av det.

 

 

Rogaland - Time - Bryne - Skulptur - AvisguttLitt lenger bortover finner vi det som ikke egentlig er del av denne artikkelen om skulpturer, nemlig et relieff med en avisgutt. Stavanger Aftenblad har i årtier brukt samme figur, og det er det som gjengis også her. Det er nemlig ingen tilfeldighet, for avisens jærkontor holder til i denne bygningen.

 

Rogaland - Time - Bryne - Skulptur - SmedenOver inngangen til det som heter Smiegården finner vi en vaskekte smed, med ambolten ved sin side. Min lokalhistoriekunnskap strekker seg ikke langt nok til å kunne bidra med eksakt forklaring. Men parallelgaten bak heter Smiegata, gården bærer samme navn og da må det vel ha stått en smie her i gamle dager.

 

Vi er til veis ende i Storgata og skal se oss om etter flere skulpturer. Det klarer vi.

 

Ei purke på avveie

Rogaland - Time - Bryne - Skulptur - GrisPurka på vandring står nær krysset mellom Jernbanegate og Arne Garborgsvei. Jeg kjenner ikke forhistorien, men erkjenner at Time er en jordbrukskommune og at det til og med er en sparebank heromkring. Kanskje det er forklaringen? I alle tilfelle er det selvsagt Skule Waksvik som er kunstneren bak grisen, mannen med en lang rekke figurative dyr rundt om i norske byer og steder.

 

Ved rådhuset

Vi skal videre etter denne lille pausen, for vi skal til Rådhuset. Her er vi virkelig kronet med hell, for hele fire skulpturer er samlet ved Time rådhus.

 

Rogaland - Time - Bryne - Vipa, skulptur av Skule Waksvik, ved rådhusetFørst ut, i buskaset foran selve rådhuset, er symbolet på Jæren og sentral i kommunevåpenet i Time, nemlig Vipa. Eller «vibå» som hun kalles. Dette er vårtegnet på Jæren. Når «vibå e’ komen» fra sitt vinterlige tilhold lenger sør, er det tegn på at våren er i anmarsj og med sin karakteristiske sang er hun umiskjennelig. Kunstneren heter Skule Waksvik.

 

Rogaland - Time - Bryne - Skulptur - Minne om Arne Garborg, ved rådhusetBare få meter bortenfor finner vi en høyreist, stolt kvinne. Det er Veslemøy. På sokkelen står det: «Til minne om Arne Garborg». Han var slett ingen kvinne, men Haugtussa er kanskje han fremste verk. Det er et drama om ungjenta Veslemøy som opplever det store kjærlighetssviket , og som samtidig må leve med den belastningen det er å være synsk. Statuen kom hit på sin sokkel i 1974 og er laget av Fritz Røed.

 

Bortenfor rådhuset

Borte ved hovedveien møter vi en steilende hest. Dette kan i grunnen være hva som helst, men er det ikke.

 

Rogaland - Time - Bryne - Skulptur - Krigsminne, ved rådhusetDette er nemlig et minnesmerke over krigen 1940-1945. «Vår elsk og beste akt, vårt liv og all vår makt skal vera Noregs vakt til siste stund» står det innskrevet på sokkelen. Kunstner var Ståle Kyllingstad og året for oppsetting var 1968.

Enda litt lenger borte finner vi en tradisjonell helfigur, i granitt.

 

Rogaland - Time - Bryne - Skulptur - Sven Aarrestad, ved rådhusetDet er selveste amtmann Sven Aarrestad (1851-1942 står det på sokkelen, men Wikipedia påstår han er født i 1850). Han var Venstremann og avholdsmann, minister ble han også. Avdukingen fant sted i 1956 og kunstneren heter Ståle Kyllingstad.

 

Rogaland - Time - Frøylandsvatnet - Petter SolbergVi går nå litt tilbake og bort til broen over til friluftsområdet på Sandtangen. Her finner vi et bronserelieff av Peter Solberg. Han var, som det står inngravert, formann i Foreningen Brynes Vel 1934-1954 og stod sentralt i å utvikle både sentrum og friluftsområdet.

Med det slutter denne vandringen, jeg får seg om det dukker opp flere skulpturer som artikkelen kan suppleres med etter som tiden går.

 

Kunst av annet slag, gatekunst

Her følger noen illustrasjoner av annet slag. Nede ved Bryne Mølle og plassen som har fått navnet Kaizersplassen, finner vi både veggmaleri og møblering som er interessant. Under jernbanebrua lenger inne finner vi en piece av Pøbel – den ble verdensberømt som et apropos til koronavåren 2020. 

 

Praktisk

Dette er et kart med skulpturer og utsmykninger i Bryne du kan jobbe i, zoome, klikke og utvide til fullt vindu.

 

 

Kartet viser simpelthen til Bryne sentrum, og angir hvor skulpturene står – også de i Fritz Røed-parken. Klikk på markørene for bildeillustrasjon (samme som i artikkelen). Når det gjelder adkomst, handler det om å finne beleilig parkering i sentrum, eller å ta toget hit. Det er kort vei fra stasjonen til de severdighetene som er beskrevet i artikkelen.

Rundt i Bryne kommer alle seg, til fots, i rullestol eller med barnevogn.

 

Les mer

Det er allerede nevnt at du også kan lese om skulpturene i Fritz Røed-parken i Bryne sentrum. Andre artikler her på Sandalsand omtaler skulpturer i andre byer. Start gjerne med Stavanger og deretter selveste hovedstaden Oslo. Er du først i gang må du gjerne fortsette med kunst- og skulpturvandringer i for eksempel Sandnes, Haugesund, Lillehammer, Lillestrøm, og Trondheim.

Til slutt kan du se etter andre artikler fra Time kommune.