Flåmsbana – en av verdens vakreste togreiser

Sist endret 07.02.2022 | Publisert 23.10.2016Togturer, Vestland |

Anslått lesetid:

Overskriften er et sitat fra reklamen, og den er faktisk korrekt. Flåmsbana er en av de største attraksjonene i Norge, der den går fra verdensarvområdet ved Aurlandsfjorden og opp på høyfjellet ved Myrdal. Der møter vi på Bergensbanen.

 

En sagnomsust togreise

Ja, dette er uten tvil en sagnomsust togreise, faktisk den fremste vi har i Norge når vi kombinerer lengde, ingeniørbragd og naturopplevelse. Banen ble satt i drift i 1941, og elektrifisert i 1944, alt for å skape en forbindelse mellom Sognefjorden og Bergensbanen.

Flåmsbana er meget kompakt. Over en strekning på 20,2 km finner vi hele 11 stasjoner, og vi kjører gjennom 20 tunneler også. På under en time. Faktisk er en fjerdedel av distansen inne i tunneler. Tunnelsynet får vi først og fremst utviklet i de øvre delene av banen, for når vi kommer ned i dalen går det ganske radig fram mot endeholdeplassen ved fjordbunnen.

Det å bevege seg fra 865 meter over havet ved Myrdal, til nærmere null i Flåm i en trang dal, gir rike opplevelser. Det er herlig å sitte her og følge med på utsikten, og ikke minst følge med på alle utenlandske besøkende som kanskje opplever Fjord-Norge for første gang.

Toget gjør et lengre stopp ved Kjosfossen, og sannelig kommer det ikke fram et hulder oppi bakken også.

 

Ingeniørbragden

Tegning over øverste del av Flåmsbana

Her ser vi både vei i tette kruseduller og jernbane i litt større svinger med tunneler, fra Myrdal og nedover. (Tegning: Jernbaneverket)

 

Vi kan lese at Flåmsbana er en av de bratteste togstrekningene i verden på vanlige skinner. Nesten 4/5-deler har en stigning på 5,5%, dvs. en stigning på en meter per attende meter. Tunnelene slynger seg i en spiral inn og ut av fjellet, og gjør dette til et definitivt ingeniørmessig høydepunkt i norsk jernbanehistorie. Det hele gjør at maksimal fart er 40 km/t.

 

National Geographic Traveler Magazine har utnevnt Flåmsbana til en av topp 10 togreiser i Europa, mens Lonely Planet Traveller i 2014 har strukket seg enda lenger og kåret Flåmsbana til verdens beste togreise! (Flåmsbana)

 

Naturopplevelsen

En ting er ingeniørbragden, en annen er naturopplevelsen. Selv for en blasert (og småstolt) nordmann, må det være grunn til å føle blodet bruse i årene ved synet av den dype dalen, fossefallene og de høye fjellene – gjerne med snødekke på toppene også sommerstid. Hytter og gårder klamrer seg fast, eller ligger elegant spredt utover elvebreddene når vi nærmer oss fjordbunnen i Flåm.

 

Vi er i et verdensarvrike

For mange er Flåmsbana selve essensen i Norgesbesøket. Bergensbanen fra Oslo gir oss de vide daler (Hallingdalen) og høyfjellet (Ustaoset og Finse), men her i Flåm også dype daler og høye fjell, og et majestetisk fjordlandskap som attpåtil er innskrevet på UNESCOs verdensarvliste. Det er sannelig ikke rart at turen videre med båt ut Aurlandsfjorden, og videre inn Nærøyfjorden til Gudvangen for videre fart over land via Stalheim til Voss og Bergen, glatt benevnes «Norge i et nøtteskall«.

Dette er et alternativ: Mange tar jo rallerveien på sykkel fra Finse til Myrdal. Noen velger å fortsette ned til Flåm på sykkel uten å sette igjen syklene på Myrdal. Det vil jeg anta må være en flott opplevelse, enten man fortsetter i båt ut fjorden, eller tar toget opp til Myrdal og neste tog videre til Bergen.

 

Sandalsands anbefaling

700.000 passasjerer med Flåmsbana årlig vitner om at dette er et stort og viktig reisemål, både for utlendinger og nordmenn. Selv har jeg hatt gleden av å både ta hele Bergensbanen, Flåmsbana tur/retur, bilveien gjennom Flåm, overnatte der, og ferje på Nærøyfjorden både fram og tilbake. Dette er et område som simpelthen stråler av store øyeblikk og naturopplevelser.

 

Praktisk

Kartet under strekningen mellom Myrdal stasjon på fjellet og Flåm stasjon ved fjorden.

 

 

Flåmsbana har 10 daglige avganger hver vei i sommersesongen, og 4 i vintersesongen. Togene har gode videreforbindelser på Myrdal til Oslo og Bergen. Tur-retur Flåm-Myrdal koster for voksne kr 400, barn 170. I Flåm sentrum finner vi både monument og museum tilegnet Flåmsbana og de som bygget den.

Her på Sandalsand kan du lese om Flåm, Aurland, Nærøyfjorden, Bergensbanen, og en rekke artikler om Oslo og Bergen om du skulle komme derfra. Videre har jeg inkludert Flåmsbana i en artikkel på Sandalsand Global om fem spennende togreiser verden over.

 

 

NRK gjorde i 2010 et program om Flåmsbana som sakte-TV. Se det her: