Flåm

Sist endret 07.12.2021 | Publisert 02.04.2015Urbane fotturer, Vestland |

Anslått lesetid:

Overskriften er kort, men til gjengjeld er opplevelsene i denne fjordbygda blant de beste Norge har å tilby til både innfødte og langveisfarende. Vi skal til Flåm.

 

Noen tanker om en fjordarm

Det er noe med disse tidligere veiløse stedene som straks etter at de har fått veiutløsning tømmes for fastboende. Det er som om tilgangen til mer sentrale strøk blir mer forlokkende da, eller så har det med at flyttebilene lettere kommer fram. Dette særdeles lite dokumenterte inntrykket gjøres uansett fullstendig til skamme i Flåm.

For i Flåm har de gjort det til et levebrød å utnytte sin inneklemte posisjon til et komparativt fortrinn, godt hjulpet av to av verdens lengste veitunneler. Fra før har de jo i årtusener hatt fjorden og de har i 75 år hatt Flåmsbana. Sistnevnte er, og her har reklamen helt sikkert rett, «ei av verdas vakraste togreiser».

Flåm syder av liv om sommeren, for turistene formelig velter inn med båter, bil og tog. Men hvordan arter det seg å komme hit på et overnattingsbesøk i mars? Det er rammen rundt denne artikkelen.

 

Sogn og Fjordane - Aurland - Flåm

En meget rolig kveldsstund helt innerst i Aurlandsfjorden

 

En liten geografisk orientering

Flåm er et lite sted innerst i Aurlandsfjorden, en sidearm på sørsiden av den mektige Sognefjorden. Kommunen heter Aurland og fylket er selvsagt Sogn og Fjordane. En av hovedveiene mellom Østlandet og Vestlandet, E16, går tvers gjennom bygda. Jernbanelinjen som kalles Flåmsbana, knytter Flåm til Myrdal oppe på fjellet, og der passerer også Bergensbanen forbi.

Flåmsdalen og strandlinja utover fjorden er inkludert i et landskapsvernområde som igjen er vernet som et verdensarvområde. Nærøyfjorden og nærliggende områder er nemlig definert av UNESCO som et verdensarvsted, og definisjonen omfatter altså også Flåm.

Alt dette gir muligheter.

 

Attraksjoner i nærheten av Flåm

Dessuten har Flåm en nærhet til andre turistattraksjoner av internasjonal størrelse. For den som kommer fra sørvest har vi noen mil etter Voss selveste Stalheim og den beryktede Stalheimskleiva (omtalt i denne artikkelen). Nederst i samme dal finner vi Gudvangen som er endepunktet for ferja som går ut eller inn Nærøyfjorden med Kaupanger som andre endepunkt (omtalt i en annen artikkel). Gudvangatunnelen er landets nest lengste, og verdens tolvte lengste veitunnel (12,4 km). Den munner ut øverst i Undredal.

Undredal er en litt bortgjemt attraksjon. Jeg kom sørfra og hadde bestemt meg for å oppleve dalen og bosettingen nederst ved fjorden. En viktig grunn er at der finner man en stavkirke, og jeg har oppsøkt rett mange av dem tidligere. Fra utløpet av Gudvangatunnelen (åpnet 1991) er det omlag seks kilometer ned til fjøresteinene, og man passerer både gamle støler og et lite ysteri på veien. Dessverre var det veiarbeider som etter fire kilometer eller noe effektivt blokkerte videre framrykking, og jeg får avvente en seinere anledning.

 

Sogn og Fjordane - Aurland - Undredal

Stølsbuer nedover Undredalen

 

Tilbake på E16 er det en ny lang tunnel (Flenjatunnelen på 5 km, åpnet 1985) før man plutselig kommer ut i friluft i fjellsiden over Flåm sentrum.

På andre siden av Flåm sentrum går veien langs fjorden fram til Aurlandsvangen. E16 går riktignok ikke nedom Vangen, men forsvinner ganske fort inn i verdens lengste veitunnel, Lærdalstunnelen på 24,5 km (åpnet 2000). Les om Aurland i neste artikkel, men nyt utsikten inn mot Flåm på bildet under.

 

Sogn og Fjordane - Aurland - Fjorden inn mot Flåm

Det er svære greier som tårner over lille Flåm

 

Opplevelser nederst i Flåm

Jeg skal være ærlig: Nedre del av Flåm gir rike muligheter for stedsutvikling. For når man ser bort fra den majestetiske fjorden og de høye fjellene rundt kaianleggene, er det lite som tiltaler besøkende for mer enn en time eller to.

Riktignok kan man besøke museet som ligger helt i fjordbunnen. Det beskriver historien bak utbyggingen av Flåmsbana og var dessverre stengt den kveldsstunden jeg kom. De store, åpne vindusflatene ga likevel et lite innblikk i hva de har å vise fram.

 

Sogn og Fjordane - Aurland - Flåm

En liten kikk inn i museet med miniatyrjernbane fremst og andre saker bak

 

Videre kan man ta seg en øl på Ægir-puben. Det er et nylig oppført bygg i en blanding av dragestil og stavkirke nede på kaiområdet, og hadde én gjest da jeg var på spasertur. Ægir er nemlig Flåms eget bryggeri og har hatt suksess. Den varianten jeg smakte neste dag var aldeles fortreffelig.

 

Sogn og Fjordane - Høyanger - Lavik

Rallarøl fra Ægir-bryggeriet i Flåm

 

Og ellers har man en sweatershop og annen turistgreie har nede ved det som er kombinert kai og togstasjon.

Likevel, her finner vi et utsøkt hotell. Fretheim Hotel er del av De historiske og sannsynligvis det beste stedet å overnatte. Beliggenheten kan ikke bli bedre. Book nå eller finn andre overnattingssteder på samme lenke.

Det tilbys pakketurer fra Flåm, med båt ut Aurlandsfjorden og inn Nærøyfjorden til Gudvangen, via Undredal.

 

En kjøretur oppover dalen

Vi skal på tur. Det er riktignok ikke lange turen oppover dalen, for vi slutter av ved Flåm kirke etter rundt 3,5 km. Årsaken er delvis tilgjengelig tid, men også at her var det så store veiarbeider at jeg ikke kom lenger. Det er jo slik at Flåm ble rammet av en flom nesten uten sidestykke i moderne tid. I oktober 2014 raserte vannmassene store deler av dalen. Les denne beskrivelsen i VG.

Skolen og flere bolighus lå øde på andre siden av elva, jernbanen ligger til venstre for veien og litt høyere i lende og syntes lite berørt. Ikke desto mindre fikk også jernbanen et opphold på fire uker i 2014 som følge av flommen.

Nå i mars 2015 var det tydelig at store ressurser var satt inn for å forbedre elvebredden. Gravemaskiner var i arbeid flere steder. Da jeg ankom kirken var det tydelig at det ikke var mye om å gjøre før også den og kirkegården var blitt tatt av vannmassene et halvår tidligere.

 

Sogn og Fjordane - Aurland - Flåm

Flåm kirke

 

Kirken er et yndig sted, og bør oppsøkes om man har noe tid til overs, og selv om den skulle være stengt.

Ellers oppover dalen er det småbruk og enkeltstående bolighus som dominerer landskapet i den trange dalen. Det er nemlig ikke mange hundre metrene som skiller de svære fjellformasjonene på hver side av Flåmsdalen.

 

Ta Flåmsbana

Ja, dette er uten tvil en sagnomsust togreise, faktisk den fremste vi har i Norge når vi kombinerer lengde, ingeniørbragd og naturopplevelse. Flåmsbana er nemlig meget kompakt. Over en strekning på 20,2 km finner vi hele 11 stasjoner, og vi kjører gjennom 20 tunneler også. På to timer. Faktisk er en fjerdedel av distansen inne i tunneler.

Tunnelsynet får vi først og fremst utviklet i de øvre delene av banen, for når vi kommer ned i dalen går det ganske radig fram mot endeholdeplassen ved fjordbunnen.

 

Sogn og Fjordane - Aurland - Flåm

Joda, det stemmer nok

 

Det å bevege seg fra 865 meter over havet ved Myrdal, til nærmere null i Flåm i en trang dal, gir rike opplevelser. Det er herlig å sitte her og følge med på utsikten, og ikke minst følge med på alle utenlandske besøkende som kanskje opplever Fjord-Norge for første gang.

Toget gjør et lengre stopp ved Kjosfossen, og sannelig kommer det ikke fram et hulder oppi bakken også. De følgende to bilder er fra 2003, ettersom det ikke ble tid til en togtur denne gang.

 

Sogn og Fjordane - Aurland - Flåm - Flåmsbana

Her speider turistene etter huldra i Kjosfossen

 

Sogn og Fjordane - Aurland - Flåm - Flåmsbana

Der er flere fossefall nedover dalen

 

Dette er et alternativ: Mange tar jo rallerveien på sykkel fra Finse til Myrdal. Noen velger å fortsette ned til Flåm på sykkel uten å sette igjen syklene på Myrdal. Det vil jeg anta må være en flott opplevelse, enten man fortsetter i båt ut fjorden eller tar toget opp til Myrdal og videre til Bergen.

 

Praktisk

Kartet under viser hvor vi er i verden. Zoom inn og ut som du vil.

 

 

Du kan lese deg opp på flere kilder. Visit Flåm har en tiltalende og fin side. Wikipedia er lite utviklet i sin omtale av Flåm, men bedre på Flåmsbana. Også VisitNorway er best på det siste.

Flåm inngår i den klassiske rundreisen «Norge i et nøtteskall«.

Bildene under kan du klikke på for en større versjon, og deretter bla gjennom.