Pages Navigation Menu

Fjøløy fyr og fort i Rennesøy

Fjøløy fyr og fort i Rennesøy

Rundt om i landet er en lang rekke forsvarsinstallasjoner blitt lagt ned de siste årene og området åpnet for offentlig ferdsel. Ved Mosterøy i Rennesøy kommune gjelder det et helt kystfort.

 

Opplevelser

Fjøløy fyr har lenge vært et utfartsmål for Rogalandinger på søndagstur, og da kanskje særlig i kombinasjon med besøk på Utstein kloster. Nå er også Fjøløy fort like ved tilgjengelig for folk flest og åpner opp for enda større opplevelser.

 

Fjøløy fyr

Rogaland - Rennesøy - Mosterøy - Fjøløy Fyr

Veien fram mot Fjøløy fyr

 

Vi er ganske langt nord på Mosterøy, eller rettere sagt på Fjøløy som er forbundet med Klosterøy som igjen er forbundet med Mosterøy. Uansett ligger fyret strategisk til ved innseilingen til Boknafjorden med Stavangerområdet i sør og Haugalandet i nord. Utsikten i alle retninger er formidabel, også på en regnværsdag da vi ankom.

Fyret ble etablert i 1849 på en tid da hele kysten ble utbygget med et etter datidens standard moderne fyrlykter. Stedet ble automatisert i 1977.

I starten var det bonde blant lokalbefolkningen som stod for driften, men etterhvert ble behovet så stort at det daværende Fyrvesenet i 1866 satte opp en egen bolig for forvokteren og hans familie. Forflytter vi oss til 1954 kom det et nytt fyrtårn og en ny bolig. Av øvrige bygninger finner vi både maskinhus, uthus og naust. Fyrmesteren, eller kanskje hans frue, anla en hage nedenfor boligen, beskyttet av en kraftig steinmur.

Det tar ikke mer enn 5-10 minutter å gå ned til fyret fra den parkeringsplassen kommunen har anlagt, men turen er til gjengjeld flott når man runder svingen og ser fram mot naustene i sjøkanten og fyrlykten helt ytterst.

 

Fjøløy fort

Etter besøket på fyret går vi tilbake mot parkeringsplassen og passerer gjennom en grind til høyre like før vi kommer til parkeringsplassen.

Det var tyskerne som under krigen bygget ut Fjøløy fort som ledd i deres Festung Norwegen til beskyttelse mot en ventet alliert invasjon.  Anlegget ble overtatt av det norske forsvaret i 1945 og bygget ut som Kystartilleriets hovedfort i Rogaland. På slutten av hundreåret ble fortet gradvis nedbygget og i 2010 overtok Rennesøy kommune eiendommen.

Kommunen har siden gjort en stor jobb med å tilrettelegge for offentlig ferdsel her. Høyre gjerder, men med mange porter, mot det omkringliggende landbruket er satt opp mest til vern mot dyr. En flott tursti er lagt i en sløyfe fra like ovenfor fyret tilbake til parkeringsplassen.

 

Rogaland - Rennesøy - Mosterøy - Fjøløy Fort - 12.7 cm SK C/34 kanon

En av de gamle tyskerkanonene står igjen, som et kulturminne om en svunnen tid. Dette er en 12.7 cm SK C/34 kanon

 

Det ligger flere gamle kanonstillinger rundt på området, og en rekke ammunisjonslagre har vært plassert rundt om i terrenget sammen med brakker, forlegninger, messer og mer. Det meste er ryddet, men de store kanonstillingene kan man fritt gå inn i. Det var tre store av dem, på fagspråket kassematter. I den ene har faktisk Forsvaret latt stå igjen en ekte kanon. Det er en tysk modell fra mellomkrigstiden til bruk på krigsskip, betegnelsen er 12.7 cm SK C/34. Mange av dem var i utstasjonert på norske fort gjennom hele etterkrigstiden.

 

Rogaland - Rennesøy - Mosterøy - Fjøløy Fort - Signalstasjonen på Storevarden

Storevarden med signalmast og utkikksstasjon er det høyeste punktet på denne turen, 78 ellr 82 meter over havet (kildene varierer i meterverdier)

 

La barnevogna stå igjen og beveg deg til fots forbi flere kanonstillinger opp mot hytta du ser på toppen av høyden. Det er ikke store fjelltoppen, men utsikten i alle retninger er derimot storslått. Til og med på denne gråværsdagen da disse bildene ble tatt.

 

Praktisk

Kartet viser bilveien fra der man tar av fra E39 enten man kommer sørfra eller nordfra gjennom Rennfast-tunellene. Kjør slik at du følger skiltene mot Utstein Kloster og deretter skiltingen videre mot Fjøløy når du nærmer deg klosteret. (Klikk deg gjerne inn på kartet og legg inn din hjemmeadresse for å få hele kjøreruten fram.)

 

 

Kommunen har anlagt en stor parkeringsplass noen hundre meter fra fyret, og ikke langt fra fortet. Fortsatt kjører mange helt fram til fyret, men det ødelegger litt av stemningen med å gå veien fram.

Forøvrig er turveien gjennom det tidligere fortområdet veldig godt tilrettelagt, også med ualminnelig tett mellom lysmastene i det som er blitt en lysløype. Den som vil se bunkersene og kanonstillingene på nært hold, må regne med litt klatring og vandring i utmark. Det burde gå greit for de aller fleste.

Sjekk ut informasjonsplakaten til kommunen.

Sandalsand har også omtaler av andre turer gjennom forsvarsanlegg som er frigitt de siste tiårene. Les om Trollskogen i Stavanger og Vigdel i Sola.

Klikk på miniatyrene nedenfor for å se dem i større versjon.

 

Kommenter