Pages Navigation Menu

Er Tromsø Nordens Paris?

Er Tromsø Nordens Paris?

Selvsagt ikke. Men byen ynder å kalle seg det. La oss ta en liten kikk på Norges nordligste storby og se hva vi finner.

 

Opplevelser

Tromsø er, og har lenge vært, Nord-Norges desidert største by. Selv om kommunen dekker store landområder, er befolkningen i stor grad sentrert om Tromsøya og Tromsdalen like over sundet.

Faktisk er det slik at det snart bor flere i Tromsø enn i hele Finnmark. Det er også i Tromsø vi finner landsdelens eneste universitet, regionsykehus og i det hele tatt.

 

Troms - Tromsø

Domkirken i Tromsø, landets eneste domkirke i tre.

 

Sett i Norgesperspektiv er Tromsø den niende største i befolkningsstørrelse, og nittende størst i utstrekning.

Ishavsbyens sentrale betydning i Nord-Norge, og for den saks skyld i landet er selvsagt heller ikke av ny dato. Selv om byen har dyrket sitt selvbilde lenge, så er det faktisk ganske godt gjort å holde på forestillingen og begrepet om «Nordens Paris» så lenge som de har gjort.

 

Troms - Tromsø

Gateparti fra Tromsø

 

Det var i 1840 at en tysker ved navn G. Hartung uttalte at «Stokholm gjelder for Nordens Paris. Skal det beboende høje Norden ogsaa have et, kan det kun være Tromsø.»

Datidens referanseramme var jo Paris, og det var jo ganske så spesielt at sypiker i Tromsø gikk kledd som i Paris, og at de fornemme og rike kunne reise til Europas sentrum og hente varer og inspirasjon til utsmykning av sine boliger og sine kropper.

 

Troms - Tromsø

Dette er nok det vanligste utsynet fra Tromsø, over mot fastlandet og Tromsdalen kirke, den som går under navnet Ishavskatedralen.

 

I et fattig land som Norge, var det jo alltids noen som var likere enn andre. Du kan lese om parallellen Kjerringøy i en annen artikkel. Det var handel og fiske som skapte byen, og det var nærheten til ishavet som brakte den videre. Byens sentrale plassering i Nord-Norge har også medvirket til at den har fungert som en magnet for interne forflytninger i landsdelen.

Baksiden av medaljen er denne: Enhver nordmann er flasket opp på forestillingen om Nordens Paris, og jeg vil formode at enhver nordmanns møte med Tromsø i nettopp det perspektivet, vil fortone seg som en nedtur. Rådet bør derfor være å kvitte seg med slagordet, for det kan fort bli en møllestein om halsen, dessverre.

 

Troms - Tromsø

Tromsøs fremste handlegate

 

Første gang jeg kom hit, ble jeg veldig skuffet. Jeg hadde vært i Paris, og skjønte ikke hva Tromsø påsto de hadde. Neste gang skjønte jeg enda mindre.

 

Troms - Tromsø

Noe historisk hus er det over gatepartiene i Tromsø

 

Sannheten er at Tromsø er ganske trivelig å vandre rundt i, i sin egen rett. Her er nytt og gammelt i skjønn eller uskjønn forening, avhengig av hva man ser etter. Her er det godt, kaldt, skummende øl i visse kjellerlokaler – og et aktivt uteliv blant studenter, befolkning og tilreisende forøvrig.

Her er det god mat i gode lokaler ved kaien. Og her er det museer og opplevelser knyttet til det arktiske som byen er i sin fulle rett til å ha et eierskap til. Oppsøk da gjerne Nordnorsk vitensenter, og Polarmuseet.

Men det skal være sagt en gang for alle: Det vandrer ingen levende isbjørner rundt i byens gater. Det følgende bildet var det nærmeste jeg kom en vaskekte isbjørn.

 

Troms - Tromsø

Nei, slike vandrer ikke gatelangs i Tromsø – selv om noen tror det

 

Praktisk

Hit flyr man som regel, om da ikke bilveien skulle friste.

Les (mer enn gjerne) denne eksterne artikkelen om Nordens Paris. Les også Sandalsands artikkel om Bodø, Nord-Norges nest største by.

 

 

Kommenter