Ekebergparken skulpturpark

Sist endret 17.02.2022 | Publisert 13.02.2016Kunst, Oslo, Skogsturer, Urbane fotturer |

Anslått lesetid:

I Ekebergskråningen finner vi en spennende skulptursamling i en vakker park og med fantastisk utsikt over by og fjord. Vi skal til Ekebergparken skulpturpark.

 

Bakgrunn

Ekebergparken skriver seg helt tilbake til 1889 da kommunen kjøpte opp skråningen opp fra fjorden og gjorde den om til folkepark, «af Hensyn til Befolkningens fysiske Sundhed». Den første restauranten ble oppført i 1916 og trikkelinjene ble strukket opp året etter. I 1929 åpnet det en ny restaurant i «funkis»-stil, og det er den som vi i dag finner. Christian Ringnes kjøpte restauranten i 2003 og satte den i stand. I 2006 tok han kontakt med Oslo kommune med initiativ til å etablere en skulpturpark i skråningen opp mot Ekebergsletta, basert på hans egen skulptursamling.

I årene som fulgte var det stor diskusjon om kommunen burde gå inn i en avtale om dette, men resultatet er at parken åpnet i 2013 med 31 skulpturer og et areal på 2200 dekar. Flere skulpturer skal utplasseres gradvis i de neste 50 år. I det nye parkkonseptet, om man kan bruke et slikt uttrykk, lå det at områdets vakre natur skulle bevares, turveier skulle lages, siktlinjer skulle etableres ned mot byen og ut mot fjorden, og de mye eldre kulturminnene (blant annet helleristninger) skulle sikres.

300 millioner er gått med fra Ringnes sin side til parkopparbeidelse, utplassering av skulpturer (de eies fremdeles av Ringnes), opprusting av bygningene i parken, og drift av det hele.

 

Oslo - Ekebergparken - Skulptur - Venus de Milo Aux Tiroirs

Dette er Salvador Dali sitt verk «Venus de Milo Aux Tiroirs», komplett med en rekke uttrekkbare skuffer.

 

Mange kvinner? Ja.

Det har vært hyppig kommentert at parkens skulpturer har en sterk slagside til kvinnekropper, og at dette nok mer reflekterer kunstsamlerens private interesser mer enn hva besøkende vil være opptatt av på sin vandring gjennom parken. På den annen side var det nettopp det som var grunnideen, eller som det het tidlig i prosessen:

«Det feminine forstås som anleggets tematiske grunnidé og vil danne utgangspunkt for valg av parkens skulpturer. Det er en målsetting å kunne se det feminine billedgjort gjennom flere blikk og ta med alle aspekter av den feminine karakteren, slik det kan komme til uttrykk gjennom både konkrete kvinneframstillinger og framstillinger som speiler temaet som idé. Dette vil profilere anlegget i forhold til andre skulpturparker.»

Når vi går av trikken, eller parkerer, er det nettopp alle kvinneskikkelsene som griper oppmerksomheten. Det er i stor grad det vi finner, ganske kompakt, nær utgangspunktet. Rundt Karlsborg Spiseforretning og besøkssenteret som har utstilling om områdets historie og natur, er der kun nakne kvinner. Når vi så beveger oss videre ut over i parken, fortaper likevel det førsteinntrykket seg en god del – men ikke helt.

 

Men også andre opplevelser

Om du er her på en søndag, bør du absolutt få med deg James Turrell sine to lysinstallasjoner. Da er de gratis, ellers må man leie seg inn som gruppe. Følg for øvrig den lengste vandringsruten i parken og få med deg George Cutts sine grasiøse, roterende stålstenger øverst i skråningen mot Ekebergsletta. Damien Hirst sin hvite engel i Ekebergtrappen er fascinerende, og gir et lite flashback til Hirst sine anatomistudier i Astrup Fearnley.

Den følgende kvinneskikkelsen møter vi også på, og jeg sitter med et inntrykk av at hun er en av de mest fotograferte. Høyere enn de fleste av oss er hun også (217 cm).

 

Oslo - Ekebergparken - Skulptur - Walking Woman

Det er ikke bare vi som går på tur i skogen. Det gjør også «Walking Woman» av Sean Henry

 

Vurdering

Min konklusjon er at Ekebergparken er blitt et spennende mål for både fastboende og tilreisende. Skulpturene glir fint inn i landskapet og vegetasjonen, og tilbyr en ekstra opplevelse ved det å vandre i fin natur med strålende utsikt. Skulpturell utsmykning er altfor spredt og tilfeldig sammensatt rundt om i landet. Vi trenger flere skulpturparker, og den samling Ringnes har stilt til veie for fellesskapet gir oss alle mulighet til å sanse, mene noe og tidvis også nyte resultatet av kjente norske og utenlandske kunstneres arbeid i sine atelierer.

 

Finn fram

Parken er åpen døgnet rundt, året rundt og er gratis. Den ligger på Ekebergåsen sør for Gamle Oslo og med Oslofjorden som vakkert utsiktspunkt nedenfor. Parkering er begrenset, så besøkende bør ta trikken (linje 18 og 19).

 

 

Les mer

Den som vil vite mer, bør oppsøke Ekebergparkens nettside og Facebook-side. Samme informasjon ligger også i egne apper tilgjengelig for iPhone og Android. Merk at det er lagt opp flere vandringsruter. Kart finner du ved oppslag i parken og digitalt. Du må nok krysskoble rutene og gå litt utenom, om du ønsker å få med deg absolutt alt. Se gjerne også Wikipedia og en meningsytring i Aftenposten for litt mer historikk.

Les flere artikler fra Oslo når du først er her på Sandalsand. Oslo har flere skulpturparker, blant annet Vigelandsanlegget, og byens sentrum tilbyr mange enkeltskulpturer på vandringen fra Oslo S til Slottet.

Helt til slutt skal du få et utvalg av bilder tatt under vårt besøk. Klikk, forstørr og bla.