Den Blå Promenade i Stavanger

Sist endret 07.12.2021 | Publisert 16.09.2014Kultur, Rogaland, Strand og vann, Urbane fotturer |

Anslått lesetid:

Det var midt på 1990-tallet at ideen om en sammenhengende promenade langt Stavangers kaier oppsto, men det skulle gå lang tid før ideen om den Den Blå Promenade ble realisert. I dag kan man vandre nesten uhindret langs sjøkanten mellom Stavanger Konserthus og Badedammen, en strekning på omtrent 3 kilometer.

 

En liten introduksjon

Sett i et historisk perspektiv er det i grunnen ingen enkel oppgave å realisere en slik vandringsrute. Årsaken er åpenbar: Havner har yrende aktivitet med lasting og lossing av gods og passasjerer. Her kommer det lastebiler for videretransport av gods, og i Stavanger i gamle dager også tog og kraner i sving langs kaiene. Går vi enda lengre tilbake i tid, lå sjøhusene mange steder kloss i sjøkanten og gateløpene gikk på innsiden. Alt dette er for lenge siden blitt del av historiebøkene.

Utviklingen har blitt slik at det omtrent ikke er ordinær godstransport igjen langs Stavangers kaier, i hvert fall ikke den delen som omfattes av Blå Promenade. Bortsett fra et lite stykke øst for Fiskepiren, er det nemlig svært lite som minner oss om gamle dagers havneaktivitet.

Dessuten står sjøhusene fra hundre år tilbake til dels langt tilbaketrukket på land. Ifylling av masse og anlegging av kaier og bilveier skiller dem fra den sjøkant de opprinnelig ble bygget kloss opp i. Det eneste lille hinderet for byvandreren er faktisk terrorgjerdene, som de er blitt hetende, som settes opp i og nær Vågen for å beskytte cruisebåtene mot uønskede individer på landjorden.

Navnet «blå» henspiller på to forhold: Havet er blått, og belysningen langs kaien er blå. Det siste har en kort forklaring: Det er i gatelegemet lagt inn lamper som lyser blått på kveldstid.

Rogaland - Stavanger - Vågen - Strandkaien

Slik ser de ut, blålysene som ligger nedfelt i gaten.

 

Strandkaien

Vi starter ved Konserthuset ved overgangen mellom Strandkaien og Bjergsted. Stavanger konserthus må oppleves på innsiden før du legger i vei, og kikk gjerne rundt på baksiden også. Det er et flott bygg med en strålende beliggenhet.

 

Rogaland - Stavanger - Konserthuset

Vår lille byvandring langs sjøen starter ved Konserthuset

 

Vi fortsetter innover Strandkaien forbi gamle pakkhus og administrasjonslokaler for havnedriften såvel som gallerier, skulpturer og andre kunstverk. Her innover ligger det ofte også gamle veteranskip, slik som Gamle Rogaland.

Lengst inne finner vi Stavanger Maritime Museum (Sjøfartsmuseet). Det var det lenge siden jeg hadde vært på, da jeg likegodt spontant promenerte inn for en titt. I 2014-utgaven var det et vell av opplevelser, her nesten helt inne i Vågen.

Se flere bilder fra Strandkaien her (klikk for å se en større versjon).

 

Hva så med «promenade»? Det er jo et litt gammelmodig uttrykk og skriver seg vel tilbake til de riktig gode, gamle dager da borgerskapet skulle promenere. Smak på ordet: «Promenade». Det kommer fornemmelser av flosshatt og vide kjoler, ikke sant? Det er forsåvidt en fysisk dimensjon med promenaden i Stavanger, ettersom gatelegemet langs turveien består av steinplater og ikke asfalt eller formstøpte betongklosser. Uttrykket er litt fornemt, forfinet.

Dette er i sannhet en urban fottur. Dersom noen skulle være i tvil: Det er en veldig kjekk spasertur også.

 

Vågen

Rogaland - Stavanger - Vågen - Skagenkaien

Her er vi innerst i Vågen, ferden går videre utover mot venstre under Valbergtårnet.

 

Indre Vågen er Stavangers drømmested, ikke bare tusenårssted: Uterestaurantene, fiskeutsalget, det utskjelte torget og utsikten opp mot Domkirken.

Målgruppen for den blå promenade er visstnok beboere i sentrum som skulle kunne tenke seg en gå- eller joggetur, samt turister. Etter min mening behøver du ikke være sentrumsbeboer for å gladelig ta en kveldstur her.

Jeg skal ikke trøtte leseren med en full opplisting av hva der er å se, les da gjerne heller kommunens plakat fra 2008 (pdf), selv om den favner veldig mye mer enn å følge promenadestien slavisk. Når du har lest så langt i min artikkel vil du også allerede ha sett en del bilder.

Vi fortsetter så utover neste kai.

 

Skagenkaien

Innerst i Vågen, og utover Skagenkaien ligger serveringsstedene foran og inni fargerikt malte sjøhus på rad og rekke. Lengst ute på kaien ligger noe ganske annet og lokker.

Toldboden og Victoria hotell er to hundre år gamle praktbygg som er ganske så annerledes enn det meste ellers i trehusbyen.

 

Holmen, Skansekaien og Børevigå

Vi runder nå den ytterste delen av Vågen i Stavanger. Som navnene antyder var Holmen en gang en holme, og på Skansekaien var det en gang en skanse, dvs. en festning med kanonbatterier.

I våre dager finner vi en assortert blanding av høyblokk, eldre murhus og enkelte trehus innimellom. Moderne «street art» finner vi også – let og du skal finne.

I Børevigå ligger det en gjestehavn og på andre siden av den ser vi en litt merkelig konstruksjon – svært moderne i stein, glass og metall.

Norsk Oljemuseum med den såkalte geoparken (graffitifyllt lekeområde ved siden av museumsbyggets kalde, skarpe former) er spennende på svært ulike vis.

 

Rogaland - Stavanger - Norsk Oljemuseum

Oljemuseet i Børevigå

 

Kikk på flere bilder fra denne delen av turen før du går videre:


 

Jorenholmen og Fiskepiren

Jorenholmen var engang en holme, men nå inneholder den et stort parkeringshus som tidligere var svært omstridt. Man kunne da ikke la bilparkering skygge for utsikten mot sjøen! I de senere årene er det blitt stille om det, og det er jo funksjonelt.

Det kan anbefales å kjøpe en pose reker ved Jorenholmen (eller i Vågen) og finne en benk langs promenaden. Sett deg gjerne slik at du kan se om østeuropeerne med fiskestang har lykke med seg. Vi passerer en gammel admiral like overfor rekeselgerne og vi går på utsiden av et lite varemagasin. Neste holdepunkt er Fiskepiren.

Fiskepiren utviser omtrent det eneste aktive båtlivet på denne ferden, sett bort fra gjestehavnene og turistbåtene i Vågen. Fra piren og kaiene går det ferjer og hurtigbåter til byøyene og Ryfylke.

 

Rogaland - Stavanger - Fiskepiren

Fiskepirterminalen med billettkontor og venterom for reisende med hurtigbåter og ferjer.

 

Flere bilder fra dette strekket:

 

Fram til Badedammen

Vi gir oss så i kast med det siste rette strekket fram mot bybroen. Langs denne delen som tjener som stoppested for biler som skal med Tauferja, finner vi på innsiden flere tilløp til nybygg i gammel stil. Scandichotellet er blitt ganske så bra.

Badedammen, denne kunstige, grunne dammen i mur er pent opparbeidet og rolig beliggende. På det siste strekket hit kan du godt gå utenom lysene i den blå promenade og velge utsiden av leilighetsblokkene som er bygget helt inn til sjøkanten. Det går faktisk an å gå på utsiden av enkelte av dem.

 

Rogaland - Stavanger - Badedammen

Vi er framme ved Badedammen. Bebyggelsen, gammel og ny, står tett her. Et av Bybruas bein står plantet godt ned i dammen.

 

Og her er flere bilder fra denne strekningen.

 

Praktisk

Kartet her viser ruta. Du kan selvsagt gå begge veier og parkering kan gjøres hvor som helst, dersom det er med bil du kommer. Strekningen er på nesten 3 kilometer en vei – sånn omtrent.

 

 

Legg returen til byen opp som en rundtur. For å få ideer om hva der er å se, sjekk ut artikkelen om Street Art i Stavanger og artikkelen om skulpturer i Stavanger sentrum. Begge har kart så du vet hvor du skal gå. En forsmak på bilder fra de vandringene er lagt inn ovenfor. Også andre bysentra i Norge er belyst med artikler om skulpturvandringer.

Min anbefaling er å gå fra Badedammen opp til Pedersgata og følge den innover til Nytorget. (Zoom inn på kartet over, så finner du navnene.) Dette er Stavangers svar på Oslos Grønlandsleiret. På Nytorget svinger du ned i den lille trehusbebyggelsen i ABC-kvartalet. Dersom du går motsatt vei, bør du legge returen innom Gamle Stavanger.

Takk for følget!