Dalen Hotel i Telemark

Sist endret 05.08.2023 | Publisert 30.07.2015Kultur, Telemark |

Anslått lesetid:

Det er de færreste hoteller som utmerker seg som tema for egne artikler, men Dalen Hotel er et helt enestående eksemplar av denne type etablissementer. 

 

Opplevelser

Førsteinntrykket er fantastisk

Det er etter en lang dags ferd over høye fjell og dype daler at vi svinger bilen inn på parkeringsplassen foran det sagnomsuste hotellet, og vandrer opp mot den praktfulle fasaden med bagasjen i hendene. Vel innenfor dørene blir vi ønsket velkommen av betjeningen og i påvente av romnøkkel bare må vi stikke hodene inn i rommet bak, der hvor en behagelig pianomusikk strømmer ut.

En pianistinne sitter like innenfor til venstre og nikker oss smilende velkommen. Vi kaster noen raske blikk rundt og opp, nesten i ærbødighet. For et sted! En rekke sittegrupper med gamle skinnmøbler, en peis som knitrer midt på langsiden, og det fantastiske taket høyt der oppe. Det er der vi finner det berømte blyglasstaket fra Berlin, det fra 1894.

 

Telemark - Tokke - Dalen Hotel

Dette synet oppe i taket har holdt seg uendret gjennom mer enn 120 år.

 

Dalen Hotel er nemlig et gammelt bygg, og det ble bygget omtrent slik vi i dag finner det – som et drømmeslott. Her finner vi spennende utspring, gesimser, tårn, balkonger, dragehoder og den karakteristiske gule og brune fargesettingen på kledning, karmer og vinduer.

I dag som i 1894 er det turistene som hotellet er til for, enten de kommer over fjellet eller kanskje aller helst med båt over innsjøen Bandak. Dalen er nemlig endepunktet for Telemarkskanalen, den båtruten som lengst nede starter med de berømte slusene og så fortsetter sin ferd på innsjøene oppover i fylket.

 

Bakgrunnen er fascinerende

Det var Skiensmannen Hans Larsen som så potensialet da Telemarkskanalen åpnet i 1892. Dalen lå strategisk til på overgangen mellom Øst- og Vestlandet, men manglet et skikkelig overnattingssted. Rikinger fra Europa hadde oppdaget Norge som reisemål og forretningsmannen Larsen fikk med seg et par andre. På to år ble bygget reist, tegnet av arkitekt Haldor Larsen Børve, en kar sterkt inspirert av sveitserstilen – og altså også av den nasjonalromantiske dragestilen.

Det ble som et slott ved enden av vannet, elegant tilbaketrukket med noen hundre meter med plen foran seg. Parken foran er ganske enkel, men stilren. Der er en klar og bred siktlinje ned mot vannet, mens trærne på sidene er som et arboret.

 

Telemark - Tokke - Dalen Hotel

Utsikten fra hagen foran hotellet.

 

Det ble en suksess. Hit kom de kongelige og andre storfolk på besøk. Kong Oscar II av Sverige-Norge, Norgesvennen Keiser Wilhelm av Tyskland, Kongotyrannen kong Leopold av Belgia, og jammen ikke også kongen av Siam. De er alle avbildet på veggen inne i hallen. Dette var tider med ball og dans, perfekt for herskapelige middager og selskaper.

Hotellet var enormt for sin samtid, og er i dag det største og best bevarte av de gamle sveitserhotellene i Norge. Det er imidlertid ingen selvfølge at det fremdeles står.

 

Opp- og nedturer

Etter andre verdenskrig begynte hotellet å slite, økonomisk. Etter som tiårene gikk ble det mer og mer slitt også vedlikeholdsmessig. På begynnelsen av 1980-tallet var det en rønne. Vekkelsespredikanten Åge Samuelsen overtok hotellet en kort tid 80-tallet, men det ble ikke mye hallelujastemning over driften for det. Derimot synes han å ha skapt ny oppmerksomhet omkring hotellets bevaring og framtidsmuligheter. Derfor henger hans portrett inne i hallen sammen med de kongelige. Kommunen og private interessenter kom inn i bildet, penger ble reist og en massiv restaureringsprosess ble igangsatt.

Det sies at man med kløktig hånd har klart å balansere restaurering og modernisering. Følgelig fikk hotellet i 2000 tildels Europa Nostras sølvmedalje for «the comprehensive rehabilitation of this historically important, but almost derelict wooden hotel, avoiding the addition of disturbing new elements to the original unique design».

Les hva hotellet skriver om sin historie, og omtalene på Olavsrosa og Wikipedia.

 

Vår opplevelse av i dag

Når så bakgrunnen er så fascinerende, og førstehåndsinntrykket så positivt, kunne det holde stikk?

Svaret er enkelt. Vårt inntrykk er utelukkende positivt. Selv om vi hadde vært her før ved ulike anledninger, var det første gang med overnatting. Her må skytes inn at hotellet er slående elskverdige med å invitere skuelystne inn i sine salonger, til og med alle de som bare er her på gjennomreise og lar seg pirre av dette berømte eventyrhotellet. Selv husker jeg godt lunsjen sist gang, inne i den fantastiske spisesalen.

 

Telemark - Tokke - Dalen Hotel - Foran inngangspartiet

Med stil skal det være

 

For det er nemlig ikke bare det overdådige eksteriøret som skaper atmosfæren her på Dalen Hotel, men definitivt også det innvendige og innholdet ellers. Dessuten er både fasader, lobby, den store hallen med blyglasstak, salongene og spisesalen som da hotellet åpnet i 1884. Til og med tekstiltapetet i hallen er originalt. Hotellrommene er stort sett som originalt og moderne bad ble først installert i 2007.

 

Flere inntrykk

Det gir en umåtelig god følelse å slappe av i en av salongene, og her kan man velge og vrake i sittegrupper. Det er også mulig å gå opp i et lite bibliotek i andre etasje, med utsikt ned i hallen. Her får man dessuten en enkel spabehandling.

Det er klart det koster å drive et slikt sted, og selv med godt belegg sommerstid må nok utgiftssiden kompensere gjennom prisleiet. Det er likevel ikke altfor dyrt, og vi har ingen vansker med å anbefale både en, to og flere overnattinger her. For attraksjoner i omgivelsene er der flere av, om man da ikke bare skal synke ned i en sofa og leve det herskapelige livet vi alle kjenner fra engelske TV-serier.

Nevnes må også at maten er utsøkt og betjeningen veldig imøtekommende. Dessuten spøker det her, sies det. En engelsk dame går igjen.

Klikk gjerne på disse bildene for å se mer av hotellets interiør og eksteriør.

 

Les mer

Dalen Hotel har selvsagt en nettside som bør oppsøkes for ytterligere informasjon. Booking kan du også gjøre her, eller her. Hotellet er bare åpent i sommersesongen.

Merk at av hotellets 42 rom er det fire som har felles bad. Vi havnet på et av dem, St. Olaf. Det kombineres også som møterom, men opplevdes aldeles ikke som det. Egen balkong med utsikt mot hagen og vannet, romslig og pent – men lang vei til badet.

Dalen Hotel er innehaver av Olavsrosa, Norsk Kulturarv sitt hederstegn.

Sjekk så ut flere artikler her på Sandalsand.