Byvandring blant skulpturer i Egersund sin småhusidyll

Sist endret 03.02.2022 | Publisert 02.06.2017Kultur, Kunst, Rogaland, Urbane fotturer |

Anslått lesetid:

Det er ikke Sørlandet, men Egersund kunne vært det. Trehusene i en småby som delvis dormet hen på 1800-tallet setter sitt sterke preg på opplevelsene. Du skal nå få være med på en byvandring i den riktig så trivelige småhusbyen sør i Rogaland og vi inkluderer skulpturer blant opplevelsene.

 

Fra Torget og inn Strandgaten

Vår rute starter og slutter på det mest opplagte stedene av alle, på den store parkeringsplassen. Herfra går vi mot sørvest gjennom bankbygget i rød tegl og ut på Torget. I førjulstiden går det her for seg et stort julemarked etter inspirasjon av de tradisjonelle julemarkedene på kontinentet. Markedet holder meget høy kvalitet.

Les spesialartikkelen om julebyen Egersund.

 

Like over veien finner vi Egersund kirke, påbegynt omkring 1623 som langkirke og senere bygget ut som korskirke. Det er en svært vakker kirke, innvendig og utvendig, og en av de eldste trekirkene i Rogaland. Om du ikke kommer inn, så ta i alle fall runden rundt og ned på kaien. Her ser du over mot industriell virksomhet på andre side av Vågen, naust innover, og utover mot sør en sjøhusrekke som gjerne kunne hatt en gangvei på utsiden. 

 

Her høver det godt å legge inn kartet med de stedene vi skal oppsøke, og med inntegnet rute for denne byvandring i Egersund på knappe 2 km. Kartet kan du klikke inn i, og åpne i nytt vindu. Ha det gjerne framme på mobilen mens du vandrer.

 

 

Vi skal på innsiden av sjøhusene, langs Strandgaten. Dette er et trivelig, noen ganger litt for trafikkert gateløp, som rommer flere bygninger verdt å kikke litt nærmere på. Strandgaten 41, 43 og 58 er alle fredet, mens nummer 46 (Feylingbua) ser spesielt forseggjort ut. Over veien for nummer 58 er der en liten og herlig grønn lunge med springvann. 

 

Tilbake oppe i bakken

Vi skal litt oppover i bakkene, og velger like godt Bakkegata ved siden av Strandgaten 43 og kommer opp i Nygaten. Ta en kikk på Nygaten 14 (Bilstadhuset) og fortsett rett fram til du møter Skriverallmenningen. Lindealleen går opp fra nevnte park og er riktig så pen. Den er bredere enn de fleste gatene i trehusbyen og ble anlagt som en branngate for å hindre branner å smitte fra hus til hus. 

 

Gå videre oppover til Ludvig Feylings gate og fortsett fram til Aarstadgaten. Når vi kommer til Johan Feyers gate tar vi nitti grader nedoverbakke til vi møter Storgata. På hjørnet ser vi den stilig utformede fasaden på Grand Hotell. Her går det greit å overnatte, og søndagsbuffeten er aldeles utmerket. 

 

Storgaten, byens gågate og småhusidyllen på Haugen

Nå skal vi på denne byvandring i Egersund innover gågaten som kalles Storgaten. Her er småbyidyllen sterkt følbar. Vi passerer flere restauranter og kafeer underveis (se anbefalinger på kartet) og jeg anbefaler dessuten å gå seg litt småvill inne blant smauene på Haugen

 

Fortsett i Storgaten til krysset med Lerviksbakken og Mosbekkgaten. Her skal vi inn i enda mer gågate i Elvegaten. Et stykke framme må vi krysse riksveien (Rv44, Nordsjøveien), og passerer et lite rødmalt hus med høy frittstående skorstein like ved. Nå kommer vi fram til Lundeåne og krysser den på Nyeveien. På andre siden dreier vi brått venstre og skal følge elva nedover. 

 

Over elva

Her på en liten plass møter vi bysten av en av byens største sønner, industrigründeren Johan Feyer. Det er en fin foranledning til det tidligere fabrikkområdet som hørte til fajansen i Egersund. Her ligger det et museum som bør oppsøkes, så les deg opp på spesialartikkelen om Fajansemuseet i Egersund

Museet er del av et større kjøpesenter, for de som måtte ha slike interesser. For byvandringens del går vi likegodt over gangbroen til parkeringsplassen og avslutter vår rundtur. Underveis passerer vi et trivelige naust, et kjedelig rådhus og en søt liten skulptur.

 

Bli litt klokere

De bildene som illustrerer denne artikkelen om en byvandring i Egersund, er tatt gjennom diverse besøk de senere årene. Vandringsruten er tatt i noenlunde den form som er beskrevet i teksten og gjengitt i kartet. Ikke desto mindre har innholdet i denne artikkelen også latt seg påvirke av en artikkel hos Eigersund kommune om «Egersund by på egenhånd«. Den beskriver i større detalj den bygningshistorikk og byutvikling som bare er antydet i min artikkel. Se også Egersunds byhistoriske leksikon.

Her på Sandalsand kan du lese en rekke artikler om Eigersund kommune og kommunesenteret Egersund (merk forskjellen i skrivemåten). Se også fotoalbumet fra Eigersund blant alle fotoalbumene fra kommunene i Rogaland.