Pages Navigation Menu

Boknafjorden Rundt (1) Haugalandet

Boknafjorden Rundt (1) Haugalandet

Dette er oppskriften på en to-dagers rundtur med bil i vakre Rogaland. Turen går rundt Boknafjordbassenget, en av de bredeste fjordene i Norge. Her finner vi en rekke fjordarmer som graver seg dypt inn i det fjellrike innlandet. Naturen er grønn og overdådig, og de gamle gårdstunene og små tettstedene gjør dette til en svært attraktiv tur. Her er Dag 1: Haugalandet.

Hele ruten er ca 480 km, og ville tatt 11 timer å kjøre uten stopp. Dette betyr at den tar to meget lange dager, men en mer avslappende løsning ville vært å bruke tre dager. Turen kan kjøres når som helst på året, men fortrinnsvis i løpet av sommeren. Jeg gjorde denne rundturen første gang i 1993, og gjentok den i 2013.

Kartet nedenfor gir en oversikt over rundturen. Detaljer er gitt i teksten. Dag 1 går fra Stavanger over Karmøy til Haugesund, og deretter helt inn til Sauda. Her er kartet over reiseruten vår. Det er ikke helt korrekt, ettersom vi tok ferje fra Mekjarvik via Kvitsøy til Skudeneshavn. Den ble nedlagt få måneder senere. Kartet kan forøvrig utvides til full skjerm, og zoomes inn og ut i.

 

 

Overnatting og mat

En sirkel har ingen åpenbare start- eller endepunkter. Vi startet i Stavanger, den største byen i regionen. Dette gjør Sauda det mest naturlige stedet for overnatting, selv om Sand ville ha vært en mulighet for de som søker et hotell. Vårt eneste alternativ var det kjedelige og overprisete Kløver Hotel i sentrum av Sauda. Det mest sjarmerende alternativet, Sauda Fjord Hotel, var stengt. Der er også en campingplass i Sauda for de som har med telt eller ønsker å leie en hytte. Eiere av bobiler vil ha rikelig med idylliske steder å velge blant.

Norge har ikke mye å tilby i form av kulinariske opplevelser utenfor de beste restaurantene i de største byene. Mitt råd er å legge igjen smaksløkene hjemme; du vil ikke oppleve mye verdt å smake på denne Boknafjordturen.

 

Skudeneshavn – seilskutebyen

Turen startet fra Stavanger med ferje fra Mekjarvik over Boknafjorden til Skudeneshavn helt sør på Karmøy. Ferjen tok innom Kvitsøy underveis, et fredelig lite øyrike vel verdt et besøk ved en annen anledning. Boknafjorden er blant de bredeste av de norske fjordene, med et mangfold av små og store øyer spredt rundt om i bassenget. (Ferjen er nå altså nedlagt, og bilister er henvist til å kjøre den nye undersjøiske tunnelen over til Karmøy. Veien til Skudeneshavn er blitt en enda større omvei enn tidligere.)

I Skudeneshavn tok vi en spasertur i en av Norges best bevarte gamle seilskute- og fiskerimiljøer.

Det har vært fiskeri og annen maritim aktivitet i den naturlige havnen i århundrer. I dag kan vi gå avslappet rundt i den kompakte gamlebyen. Den består av 125 boliger og 100 varehus, de fleste bygget mellom 1840 og 1860. Byen ser ut som om ingenting har endret seg på 150 år, bortsett fra godt vedlikehold av bygningene og en overflod av friske blomster i de små hagene.

Det at byen ser så autentisk ut, gjør at den har fungert som lokasjon for flere norske filmer og TV-serier med handling fra 1800-tallet.

Les spesialartikkelen om Skudeneshavn. Her skal du få en video å glede deg over før du leser videre.

 

Video fra Skudeneshavn

 

Avaldsnes – Norges første «hovedstad»

Vårt neste stopp var en reise drøye tusen år tilbake i tid, til rundt år 900 e.Kr. Vi skulle besøke bostedet til Norge første konge, Harald Hårfagre. Kongsgården antas å ha ligget på Avaldsnes på den nordlige enden av Karmøy.

Langs Karmøy har vi to veialternativer, øst og vest. I motsetning til i Kiplings berømte dikt, møtes faktisk øst og vest midt på øya. Vi valgte ruten langs vestkysten. Dette er jordbruksland med noen få hus her og der, og noen ganske fine sandstrender også.

I sentrum av øya, i krysset mellom de to veiene som går nord-sør, finner vi Kopervik, kommunesenteret i Karmøy. Byen var av liten interesse for oss i dag, i stedet gjorde vi en avstikker til den lille havnen i Veavågen, helt mot vest. Der fant vi en rekke gamle og nye boliger og feriehytter, og ganske mange gamle fiskebruk og sjøhus som øyensynlig var blitt forlatt for flere tiår siden.

 

Norway - Rogaland - Karmøy - Veavågen

Bygninger i Veavågen, Karmøy

 

Ca 30 km nordover fra Skudeneshavn ankom vi kong Harald Hårfagres kongsgård på Avaldsnes. Harald er regnet for å ha vært den første konge i et samlet Norge, oftest tidfestet til slutten av 800-tallet. Det avgjørende slaget fant sted i Hafrsfjord i Stavanger/Sola. Han hadde to viktige eiendommer i landet, her på Avaldsnes og den andre på Fitjar litt lenger nord på Vestlandet.

Det pågår store arkeologiske utgravninger på Avaldsnes, men også mye å se allerede. Utstillingen på historiesenteret var fascinerende for noen av i vår gruppe, mens andre fattet interesse for vikinggården ute på Bukkøy, en nydelig liten holme ti minutter til fots fra historiesenteret. Her fant vi langhus, rundhus, eldhus, flere jordhus og et naust – alt bygget med bruk av gamle teknikker.

Les mer i spesialartikkelen fra vikinggården og historiesenteret.

 

Norway - Rogaland - Karmøy - Avaldsnes

Langhus og skigard på Bukkøy

 

Avaldsnes var et fascinerende sted å besøke, og man kan lett tilbringe en halv dag her. Her ligger også den middelalderske Olavskirken, en steinkirke som dateres tilbake til rundt 1250. Det pleide å være en rekke svære steiner rundt kirken. En av dem står igjen, og den har et navn. Steinen kalles Jomfru Marias Synål. Den ruver 7,2 meter over oss og synes å lene seg inn mot kirken. På det nærmeste er der en liten klaring på 9,2 cm.

Historien forteller at dommedag vil komme over oss når steinen berører kirkeveggen. Olavskirken er nærmere presentert i et spesialoppslag, som del av en artikkelserie om middelalderkirker i Rogaland.

 

Norway - Rogaland - Karmøy - Avaldsnes

Jomfru Marias Synål på Avaldsnes

 

Haugesund – sildebyen

Vel, synålen traff ikke kirkeveggen ved Avaldsnes kirke da vi var der, dommedag ble utsatt nok en gang. Ikke langt unna kirken og historiesenteret på Avaldsnes kunne vi ha besøkt det interessante gruveområdet på Visnes. (Kobberet til Frihetsgudinnen i New York ble utvunnet her.) Vårt program var tett, så i stedet fortsatte vi noen få kilometer nordover fra Avaldsnes til Haugesund, den viktigste byen på Haugalandet. Haugesund har en lang historie, den var velstående i det 19. århundre, og er den dag i dag ganske god på å vise seg frem nasjonalt med en rekke sommerfestivaler.

I denne Sildabyen, som den kaller seg, parkerte vi ved det nydelige, rosa fargete rådhuset (anerkjent som Norges vakreste i sitt slag), og tok en rundttur langs den svært lange gågaten (Haraldsgata) og med retur på bredden av det svært sjarmerende Smeasundet. Dette sundet er en smal maritim passasje på nord-sør aksen gjennom Haugesund. Smeasundet har alltid vært fylt med små og store fartøyer. Antallet gamle sjøhus på motsatt side vitner om fortiden, og rekken av gamle og nye hoteller, restauranter og barer på sentrumssiden er fylt med aktivitet hele året.

 

Norway - Rogaland - Haugesund

Haugesund, fiskerstatue

 

Norway - Rogaland - Haugesund

Utsikt over Smeasundet

 

Les gjerne artiklene om Skulpturvandring i Haugesund sentrum og Flere skulpturer i Haugesund. Er du i Haugesund bør du også avlegge Miljømuseet Dokken et besøk. Det anbefales for å få et innblikk i hvordan folk levde her i byen under de store sildefiskeriene. Få et overblikk over Haugesund i en samleartikkel, og se like gjerne alle oppslag fra Haugesund.

 

Video fra Haugesund med forsidebilde av rådhuset, i sin tid donert av en rik reder.

 

Før du forlater Haugesund må du få med deg mer av Norgeshistorien. Kong Harald Hårfagre sies å ha blitt begravd i en jordhaug et eller annet sted i denne regionen. På nordsiden av Haugesund er det en liten haug med en fantastisk utsikt over havet.

Haraldshaugen ble på 1860-tallet lansert som stedet for Haralds gravhaug. Penger ble samlet inn og i 1872 fikk initiativtakerne reist et nasjonalt granittmonument i feiringen av at tusen år var passert siden samlingen av Norge til ett rike. Haraldshaugen har en fantastisk plassering, med et stolt, enkelt og viktig monument.

Dette er et sted man bør besøke, og få gjerne med deg steinkorset fra 1100-talet like ved også. Det tilhørte visstnok den gamle middelalderkirken på kongsgården Gard her. Det knakk i 1846 da man tørket sildegarn på det, og ser litt merkelig spjelket ut. Les om andre steinkors fra middelalderen.

 

Norway - Rogaland - Haugesund - Haraldshaugen

Haraldshaugen minnesmerke

 

Tvers over Haugalandet

Vi sto nå foran en lang transportetappe på 111 km (2 timer) uten mange planlagte stopp før Sauda. Vi tok E134 i retning Oslo, passerte veikrysset ved navn Aksdal i Tysvær og tok så inn på R46. Langs denne veien passerte vi småstedene Øvre Vats, Sandeid og Vikedal. Det var en fin kjøretur, men en av bilene punkterte, og vi ble satt tilbake en time eller så.

På Ropeid svingte vi nordover inn i Saudafjorden på «Dollarveien» høyt oppe i fjellsiden. Sauda, en fabrikkby i den dypeste fjordarmen inn av Boknafjorden, hadde for hundre år siden ingen veiforbindelse. Følgelig bygget de kanadiske eierne av smelteverket i Sauda en vei. I dag er denne veien langs fjorden en nasjonal turistvei.

Vi planla å besøke Jonegarden, en unik, gammel gård på Hustvedt, like ved hovedveien. I tillegg hadde vi identifisert to fosser, Honganvikfossen og Svandalsfossen. Honganvikfossen viste seg å være noe skuffende og Svandalsfossen ble utsatt til neste dag. Det begynte å bli sent på ettermiddagen.

Vi klarte å legge inn et stopp på Jonegarden. Det var et fantastisk sted. Vi forlot hovedveien inn Saudafjorden og kjørte innover på en grusvei noen kilometer. Der finner vi en parkeringsplass og en enda smalere grusvei / sti oppover til gården. Gården består av et hus, en låve og et par uthus. Skiltet ved parkeringsplassen opplyste at gårdsbygningene ville være stengt, men døren til gårdshuset sto ulåst da vi ankom. Innenfor fant vi et interiør akkurat som det ville ha vært sent i det 19. århundre.

Jonegarden på Hustveit er nærmere beskrevet i en spesialartikkel.

 

Norway - Rogaland - Sauda - Hustveit - Jonegarden

Opp mot våningshuset på Jonegarden

 

Vi lot være å følge en natursti videre opp til et fossefall, og returnerte istedet til bilene. Sauda var vårt endelige reisemål på denne dag 1 av «Tour de Boknafjorden», Haugalandsdelen. (Etter at denne turen var over, førte et annet prosjekt til at gamle steinbroer ble gjenoppdaget langs omtrent denne samme bilruten. Les artikkelen om de gamle steinbroene på Haugalandet.)

 

Videre lesing

Les om Sauda og returen til Stavanger gjennom den svært pittoreske Ryfylke, i neste kapittel. Denne reisebeskrivelsen ble først publisert på min engelskspråklige reiseside, og er tatt inn her som en ren oversettelse.

Helt til slutt: Se alle artiklene på Sandalsand fra Haugesund, Karmøy og Vindafjord.

 

Kommenter