Bli med til Sildabyen Haugesund

Sist endret 04.02.2022 | Publisert 20.12.2015Rogaland, Urbane fotturer |

Anslått lesetid:

Her skal du få en oversikt over de viktigste attraksjoner i Sildabyen Haugesund. Framstillingen er tilpasset de nøytrale, de kulturinteresserte, og de som vil oppsøke naturen. 

 

Vi starter med en kjapp orientering

Haugesund er med sine 36 000 innbyggere den største byen mellom Stavanger og Bergen. Den vokste fram midt på 1800-tallet som en viktig fiskeri- og sjøfartsby. Byen ble svært rik på og innbyggerne var i stor grad sysselsatt i det årlige sildefisket, med tilhørende sildesalting. Det ga opphavet til uttrykket Sildabyen Haugesund.

Haugesund ligger som endepunktet på E134 over fjellet til Oslo, mens Rv47 skjærer gjennom byen i nord-sør-retning. Deler av bebyggelsen ligger på øyene Hisøy og Hasseløy mot vest.

Ellers er byens mest interessante deler avgrenset som et rektangel med nord-søraksen som den lengste. Rv47 danner effektivt lengdegrensen mot øst, Smedasundet mellom nevnte to øyer og fastlandet er den «maritime hovedveien» mot vest. I mellom løper Haraldsgata nesten en kilometer mellom Rådhusplassen i sør og Byparken i nord.

Bruk gjerne de neste fem minuttene på denne videoen før du leser videre.

 

 

Viktige bygg og gateløp

Haugesund rådhus var en gave fra en av byens styrtrike skipsredere. Det er et flott bygg, etter manges mening landets flotteste rådhus. Rådhusplassen er også vel verdt å få med seg. Legg merke til bygningen kalt Festiviteten oppe på hjørnet. En stor Amandastatue pryder fortauet, en stor variant av den statuett som årlig deles ut under Filmfestivalen i Haugesund.

LES MER: Haugesund rådhus er fredet og landets flotteste.

Mot sør vil vi oppe i bakken kunne se sykehusene og ved parken ligger også Høgskolen Stord-Haugesund.

De fleste som besøker Haugesund vil nå ta for seg Haraldsgata. Den kalles Norges lengste gågate, og kan godt være det også. Det er i stor grad butikker av ulike slag fra ende til annen, og det vil fort bli litt kjedelig å vandre den. Følgelig kan man godt bryte opp vandringen med å beskue for eksempel Vår Frelsers kirke fra 1901. Det er et flott bygg oppført med rød murstein i ny-gotisk stil. Tårnet hever seg betydelige 53 meter over gatenivå, og ser enda mer staselig ut om man ser kirken rett forfra nede i bakken.

 

Rogaland - Haugesund

Et blikk over Smedasundet mot Hisøy på andre siden. Haugesund har en rekke gamle, flotte villaer – og mange sjøhus.

 

For egen del synes jeg også Biblioteket er et flott bygg, men da må man gå noen kvartaler opp fra Haraldsgata. (Riksantikvaren fredet bygget i 2019.) En rundløype er i grunnen ingen dårlig idé. Det viktigste er at man får med seg Smedasundet med sin stripe av hoteller, barer og restauranter. Det er et rimelig yrende liv her året rundt. Sommerstid vil vi også finne at gjestende lyst- og fritidsbåter bidrar til enda mer liv og røre. Den som vil ut på sjøen en tur bør også merke seg at rutebåtene til Røvær, Feøy og Utsira klapper til kai her i Smedasundet.

Min anbefaling er dessuten at du labber opp til Byparken. Den er ganske så stilig.

 

Rogaland - Haugesund - Skulptur - Gro (Biblioteket)

Blir du med på skulpturvandring i Haugesund, vil du også treffe på lille Gro. (Kunstner: Arne Durban)

 

Haugesund for den kulturinteresserte

Når vi vandrer til fots i Haugesund sentrum kan det være greit å bruke Sandalsands to artikler om skulpturvandring som kart- og veivisere. Disse artiklene gir litt mer mening til labbingen.

Den ene tar utgangspunkt i Rådhuset og går nordover et stykke. Fra Rådhusplassen og utover Haraldsgata finner vi de fleste av skulpturene i Sildabyen Haugesund. Bli med på en vandring og bli kjent med dem.

LES MER: Skulpturvandring i Haugesund 

Den andre artikkelen starter ved Byparken og går litt sørover. Byparken i Haugesund har mye å by på i form av skulpturell kunst. Denne vandringen blant 25 skulpturer og lignende starter der, men slutter utenfor bykjernen.

LES MER: Flere skulpturer i Haugesund

Den som ønsker mer kultur bør kikke innom Karmsund folkemuseum. Her finner vi temautstillinger om byhistorie, jordbruk, fiske og sjøfart. Helhetlige miljøer er utviklet og viser borgerens spisestue, byens eldste krambod, samt klasserom fra 1910. I tillegg har museet skiftende utstillinger og lokale filmer.

 

Rogaland - Haugesund - Haugesund Billedgalleri

Pike med hendene på kne (Arne Durban, 1958)Vi er foran kunstmuseet i Haugesund

 

Ved Byparken finner vi dessuten Haugesund Billedgalleri. Bak tittelen til denne institusjonen knytter det seg en hundreårig historie, rike donasjoner, en aktiv kunstforening og lokaler ved Byparken som har fått utvikle seg gjennom mange år. Dette kunstmuseet har fått et eget oppslag.

LES MER: Haugesund Billedgalleri

Når vi er her ved Byparken, er det ikke lange turen over på Hasseløy og Miljømuseet Dokken. På Hasseløy, «Bakarøynå» like over brua fra sentrum av Haugesund finner vi et originalt maritimt bomiljø fra Sildabyen Haugesund sin storhetstid på 1800-tallet.

LES MER: Miljømuseet Dokken i Haugesund

 

Rogaland - Haugesund - Miljømuseet Dokken

Miljømuseet Dokken

 

Andre opplevelser

Når du har vært gjennom dette, studert ansikter, spist litt og så videre, vil du fort konstatere at Haugesund sentrum er trivelig, og at du nå har vært gjennom nesten alt av det som er verdt å oppsøke. Du skal imidlertid vite at Haugesund (tidligere) hadde en stor tetthet av rikinger, særlig redere, og at det gjenspeiles i bygningsmassen. En del flotte, gamle villaer finner du nær Byparken, men også sørover i Salhusveien. Legg også merke til den forkjærligheten for spir som Haugesunderne utviklet for hundre år siden.

Det som kommer utenom er selvsagt det innholdsmessige med konserter og festivaler. De fleste vil aktivt ønske å oppsøke Sildajazzen og kanskje også Filmfestivalen, begge på sensommeren. Under førstnevnte dekkes hele Haraldsgata med sildebord.

Her skal vi heller ta gi noen korte beskrivelser av kulturattraksjoner utenfor sentrumskjernen:

Lenger mot øst, og da må vi ta bilen fatt, finner vi Museumsgården Ørpetveit. Vegg i vegg med næringsområdet på Raglamyr i Haugesund ligger det idylliske lille gårdstunet Ørpetveit vakkert over Vassbrekkevatnet.

LES MER: Museumsgarden på Ørpetveit

 

Rogaland - Haugesund - Ørpetveit gårdstun

Ørpetveit gårdstun

 

Herfra er det ikke langt over grensen til Tysvær kommune og Arquebus krigshistoriske museum, et av landets største med en stor samling av objekter fra 2. verdenskrig.

En tilsvarende kjøretur må til for å oppsøke Haraldshaugen innenfor kommunegrensen. Detter er Norges eneste Riksmonument, fra 1872. Dette er et sted man bør besøke, og få like gjerne med deg steinkorset fra 1100-talet like ved også. Les litt mer i blant annet skulpturartikkel nummer to, omtalt ovenfor.

Kjører vi over Karmsundbroen kommer vi straks til Avaldsnes med Olavskirken fra middelalderen, og historiesenteret og vikingøya Bukkøy. Men da er vi på Karmøy, ikke lenger i sildabyen Haugesund.

LES MER: Olavskirken på Avaldsnes, Karmøy 

LES MER: Nordvegen historiesenter og vikinggard på Karmøy

 

Ut i Haugesundsnaturen

Rogaland - Haugesund - Ørpetveit gårdstun

Vi finner varierte turmuligheter, i og nær Haugesund

 

Rundt sentrum finner vi flere turalternativer, og jeg skal kort nevne tre. Det vil komme egne artikler når jeg en gang forhåpentligvis selv får gått turene. Vi begynner ved kysten.

Kyststien Haugesund: Dette er en tur-retur turvei på 6 km (1 drøy time) som starter omtrent ved Skillebekkgata og går nordover forbi Haraldshaugen til Kvalsvik. Her går man på god grusvei i variert terreng, temmelig nær sjøen, og med lav vegetasjon. (Kartlenke til Skillebekkgata)

Djupadalen: Dette er et populært markaområde for Haugesunderen. Turistforeningen omtaler en rundløype på 10 km, men antyder også kortere turer og bading i Eivindsvatnet for de som vil det. Rundturen går fra sentrum opp Djupaskarsvegen til Djupadalen og tilbake via Kattanakk og Haraldsvang til sentrum. Turen går dels på grus og dels asfalt gjennom et skogsområde. (Kartlenke til Djupadalen)

Steinsfjellet: Hit kan man kjøre helt fram til en panoramautsikt (eller helst benytte P-plass litt lenger nede). Fra Steinsfjell er det mulig å ta en liten tur (15 minutter) inn til Kringsjå turisthytte eller en lengre tur (2,5 timer) i Byheiene. (Kartlenke til Steinsfjellet)

Skal man på flere turer, vil det også være mulig i Haugesund. Turistinformasjonen trekker fram Kjerag og desslike, men det blir å dra det for langt. Se heller Haugesund Turistforening sin omtale av 10 nærturer. Turistinformasjonen dekker forøvrig Haugesund og kommunene i Nord-Rogaland. I Haugesund er de samlokalisert med Turistforeningen i Strandgata.

 

Helt til slutt: Se alle artiklene på Sandalsand fra Haugesund og se alle fotografiene fra Haugesund på denne direktelenken (du må rulle litt ned for å finne dem).