Bli med på dresin langs Ålgårdbanen

Sist endret 04.08.2023 | Publisert 06.07.2015Kultur, Rogaland, Togturer | ,

Anslått lesetid:

Dresin er gøy. Sett deg på sykkelsetet og tråkk i vei på det for lengst nedlagte jernbanesporet mellom Figgjo og Ålgård, den gamle Ålgårdbanen.

 

Opplevelser

Museet på Figgjo stasjon

Kulturelle opplevelser i Norge er ofte avhengige av at frivillige drivkrefter legger ned et stort arbeid for at alle vi andre skal få gleden av dem. Så også med de mange nedlagte jernbanesporene rundt om i landet.

 

Rogaland - Sandnes - Figgjo - Ålgårdbanen - Figgjo stasjon

Ja, det står fremdeles et lokomotiv på Figgjo stasjon

 

En av foreningene heter Norsk jernbaneklubb, de har blant annet en fotodatabase med gamle bilder. På noen av jernbanestrekningene er det mulig å kjøre veterantog.

Vi skal imidlertid til den nå nedlagte Ålgårdbanen som gikk mellom Ganddal sør i Sandnes til Ålgård i Gjesdal kommune. Den har en egen venneforening – Ålgårdbanens venner – og de gjør en strålende jobb.

Vi var egentlig på fottur langs Figgjoelva, men la turen oppom gamle Figgjo stasjon for en titt. Her hadde vi aldri vært før, men kommer gjerne tilbake. Det viste seg nemlig å være et svært spennende sted. Den gamle stasjonsbygningen synes å stå omtrent som den var forlatt, litt forfallent, men ellers komplett med venterom, ekspedisjon og utstyrsrom.

 

Rogaland - Sandnes - Figgjo - Ålgårdbanen - Figgjo stasjon

Vi er på kontoret i ekspedisjonsbygget.

 

Utenfor finner vi en 50 meter lang passasjerplattform. Ved enden står et eldre lokomotiv og en passasjervogn utstyrt med Berganssekker og annet som skal minne oss om gamle dager.

 

Litt historikk

Jærbanen åpnet i 1878, men gikk utenom Ålgård der det langs Figgjoelva i tiårene etter utviklet seg flere industribedrifter. Disse framsatte ønsker om et eget sidespor, men uten å nå fram før man kobler ideen til mulighetene av en ny trase på Sørlandsbanen. Like etter Første verdenskrig begynner pengene å trille og i desember 1924 kan banen høytidelig åpnes.

I årene som følger var det stadig initiativer til forlengelse og nye traseer til Oslo, men i 1955 er toget gått. Stortinget går motsatt vei enn det forkjemperne lokalt stod for, og vedtar å innstille passasjertrafikken. I 1961 innstilles også godsekspedisjonen på Figgjo.

 

Rogaland - Gjesdal - Ålgårdbanen

Hei, hvor det går. På dresin på Ålgårdbanen

 

Helt inntil slutten av 1990-tallet gikk det enkelte tog på strekningen, men nå synes kun dresinkjøring å være mulig. Likevel: Det kjempes fremdeles for gjenåpning av sporet, en oppgave som synes overkommelig dersom nærmere en milliard kroner stilles til rådighet.

 

Lei en dresin

Her er altså dresinkjøring mulig på utvalgte dager i sommersesongen. I hovedsak har det vært kjøring sør til Ålgård, men det er også åpnet for prøvekjøring nordover til Foss-Eikeland. Den sistnevnte skal være den som går i vakrest natur, men vi syntes det var en fin tur til Ålgård også.

For det var det vi gjorde. Leide oss en dobbeltdresin med to sykkelseter, styrer og pedalsett. Det er mulig å ha en tredje person på benk på «utriggeren». Dresinen settes på sporet, og snus med håndmakt når man kommer til veis ende.

 

Rogaland - Gjesdal - Ålgårdbanen - Ålgård

Vi er framme på Ålgård, og må snu dresinen og sykle samme vei tilbake. Det går aldeles utmerket.

 

Vi måtte også ut og løfte underveis da vi møtte motgående trafikk. Her må man også være observante når man krysser tre veier underveis. Doningen har vel og merke brems.

Ellers er det bare å la humla suse, eller rettere sagt tråkke i vei. Det pussige var at når farten var kommet opp, gikk det nesten av seg selv framover. Det syntes som at det var svak nedoverbakke hele veien fram til Ålgård, og jammen fikk vi ikke den følelsen tilbake også.

Det tar ca. 40 minutter tur/retur med makelig tempo og koster 100 kroner per voksen. Barn går gratis.

 

Praktisk

Kartet under viser hvor Ålgårdbanen gikk i sin tid. Skinnegangen ligger her i omtrent hele lengden, men dresinkjøringen som er beskrevet i denne artikkelen gikk ca. 3 km fra Figgjo til Ålgård – hver vei. Se nettsiden til Ålgårdbanens venner for mer informasjon om priser, tider og strekninger.

 

Ålgårdbanens trase

Kartet viser traseen til Ålgårdbanen fra Ganddal til Ålgård (Kilde og lenke til større versjon: Ålgårdbanens venner)

 

Dresinkjøring her kan godt kombineres med en fottur langs Figgjoelva,

Her er flere bilder fra Figgjo stasjon og fra sporet videre til Ålgård. Klikk for å forstørre.