Biltur på Hadeland

Sist endret 04.08.2023 | Publisert 08.02.2016Akershus, Bilturer, Innlandet | , ,

Anslått lesetid:

Norge består av mange vakre landskaper, og Hadeland er viden kjent for sitt. Du skal nå få være med på biltur rundt i regionen og stifte bekjentskap med et utvalg attraksjoner underveis.

 

Opplevelser

Hadeland består i dag av de tre kommunene Lunner, Gran og Jevnaker med ca. 30 000 innbyggere. Det er et grøderikt område kjennetegnet av landbruk opp gjennom historien. Historisk omfattet regionen også landområder utenfor dagens grenser, og det var dominerende høvdinger som etablerte seg med bygdeborger på den gamle vulkanene – som Sølvsberget og Brandbukampen. I kristen tid ble Gran prosti å regne med som et av de rikeste på Østlandet.

Inn mot moderne tid ble det etablert industriell aktivitet med flere glassverk og ikke minst skogdriftbasert industriproduksjon. I våre dager er Hadeland et populært område å besøke for sitt vakre natur- og kulturlandskap, og en lang rekke kulturminner. De som bor her har utviklet en dragning inn mot hovedstadsområdet, ikke så mye nordover lengre. Kommunikasjonsløsninger har bidratt til at Oslo-området er blitt lettere tilgjengelig for arbeidssøkende Hadelendinger.

I denne artikkelen skal du få en smakebit av de attraksjoner som Hadeland byr på. Vi hadde dessverre bare en helg til disposisjon, men rakk faktisk over ganske mye. Grunnen var god planlegging og en bil tilgjengelig. Når været byr seg fram med blå himmel og varmende sommersol, kan det neppe finnes vakrere sted på jord enn Hadeland.

Det følger et kart nederst i artikkelen og lenker til turistinformasjon på nett. Lenkene i selve artikkelen er til Sandalsands artikler fra stedet og omtalen er i stor grad ingressene fra disse.

 

Oppland - Lunner - Langs veien

Langs veien i Lunner kommune

 

Lunner

I Lunner ligger det en steinkirke fra rundt 1150 med seinere ombygginger og utvidelser. Dette er et av de stedene vi ikke rakk å besøke på vårt helgebesøk, så det får bli til en annen gang. Derimot kjørte vi inn i sentrum av Lunner og fant ikke så veldig mye å se på.

Vi kom inn sørfra slik kartet under antyder, og dro oppover Rv4 mot Gran kommune. Det var i den kommunen vi tilbrakte det meste av vårt opphold.

 

Granavollen

Granavolden Gjæstgiveri: På et høydedrag med flott utsikt over Hadeland, og med to vakre middelalderkirker like bak, er det et historisk sus over gjestgiveriet. Det var i 1657 gjestgiveriet det åpnet sine dører. Her på Sandalsand er dette stedet omtalt som et av landets mest særpregede overnattingssteder.

 

Det var her vi overnattet, og det ligger midt i smørøyet av en rekke attraksjoner. De mest kjente er nok Søsterkirkene, beskrevet i hver sin artikkel:

Nikolaikirken: På Granavollen står det to middelalderkirker side om side. Den gang de ble oppført var det ikke uvanlig, men i dag er sammenstillingen unik i Norge. Du skal nå bli kjent med begge to, og vi begynner med den største.

Mariakirken: Det var før 1150 at kirkebyggingen tok til på Granavollen, først med Mariakirken og så like etter med Nikolaikirken. De står veldig tett og er blitt kjent som Søsterkirkene.

 

Granavollen har mer å by på

Et par-tre hundre meter fra Søsterkirkene finner vi to andre steder man kan oppsøke, enten til fots eller med bil.

Steinhuset: Steinhuset på Hadeland er Norges eldste profane bygning på landet. Dette er selvsagt et nasjonalt klenodium, og samtidig ser det så beskjedent ut der det ligger nær mer prominente representanter for middelalderens byggekunst.

Prestenkesetet Sjo: Blant så mange andre attraksjoner på Granavollen finner vi et særs vakkert gammelt hus i empirestil. Det er uløselig knyttet til telemarkingen Aasmund Olavsson Vinje, men har også annen interessant historie å by på.

 

Vi skal dessuten merke oss at det ligger et gammelt kommunehus på Granavollen som i dag fungerer som oppholdssted og informasjonssenter for Pilegrimsleden til Trondheim. Den går nemlig rett forbi Granavollen.

 

Videre vil man kunne se et monument over Gregers Granavollen. Wikipedia beskriver berømtheten slik: «Gregers Granavollen var lensmann i Gran og ledet en liten bondehær mot svenskene på Harestuskogen under den store nordiske krig i 1716. Bondehæren på 60-70 mann sto i mot den overlegent større svenske dragonhæren en hel dag og ga den norske hæren som da holdt til på Ringerike tid til å omgruppere seg og falle de svenske dragonene i bakhold ved Haugsbygd. Gregers Granavollen fikk som takk lov til å etablere Granavollen Gjæstgiveri ved Søsterkirkene.»

 

Oppland - Gran

Flotte gårdsbruk krydrer opplevelsen langs veiene på Hadeland. Vi er underveis til Folkemuseet.

 

Hadeland Folkemuseum

Folkemuseet og den gamle kirken ligger på hver sin haug og krever et besøk. Vi var heldige og kom på en åpen dag med mye aktivitet på friluftsmuseet.

Hadeland Folkemuseum: Her skal du bli kjent med et spennende og innholdsrikt folkemuseum. Det ligger på Gran med en mektig utsikt over Randsfjorden mot vest.

Gamle Tingelstad kirke: Flottere kirkested enn på Tingelstad finner vi knapt. En ganske liten middelalderkirke i stein kneiser som en konge på haugen høyt over Randsfjorden, med det bølgende landskapet på Hadeland rundt seg på alle kanter.

 

Flere steder i Gran

På kartet er det også avmerket to andre steder som mulige å besøke når man er i Gran kommune. Vi kom aldri dit, men de inntas her likevel med sine egne omtaler.

Grinakervev: Stedet omtales av andre slik: Enestående damaskveveri i hjertet av Hadeland. Håndvever, mekaniske vever og systue i sving hele året.

Dåpstradisjon: Den omtales av andre slik: Dåpstradisjon – museum og systue er en hjørnestein i Sysselgården, og er for sitt museum med antikt dåpstøy og systue hvor kulturhåndverk benyttes og nytt dåpstøy tilvirkes over gammel lest, belønnet med Norsk Kulturarvs kvalitetsstempel «Olavsrosa».

Vi dro i stedet rett ned mot Randsfjorden, for vi skulle sørover til Jevnaker.

 

Oppland - Gran

Utsikt mot vest fra Tingelstad. Lengst til høyre kneiser Brandbukampen, en av de gamle vulkanene.

 

Turistmagnetene i Jevnaker

Jevnaker kommune er den siste av kommunene på Hadeland på denne ferden. Vi hadde allerede opplevd mye på en liten helg, og hadde samtidig to svært spennende attraksjoner igjen. De er begge behørig presentert i spesialartikler. Titler, ingresser og tre bilder fra hver tas med her også.

Hadeland Glassverk: Dette er landets eldste industribedrift med kontinuerlig drift. Vi snakker 1765, og 250 år er passert siden det. Ikke nok med det, Hadeland Glassverk er en av landets fremste turistattraksjoner.

 

Kistefos industrimuseum og skulpturpark: Det er historisk sus over det gamle fabrikkanlegget ved Kistefossen. Vi kan i dag vandre gjennom hallene i et museum over et stykke norsk industrihistorie, og vi kan nyte samtidskunst i kunsthall og en vakkert utformet skulpturpark.

 

Praktisk

Kartet under inkluderer de stedene som er omtalt i teksten. Rundturen på 67 km er tegnet med utgangspunkt i en rundkjøring på Roa, hvor E16 møter Rv4.

 

 

Alle Sandalsands artikler ligger under kommunenavn i høyremargen og i menyvalget Sidekart, herunder artiklene fra Gran og Jevnaker. Sjekk også hovedsiden om bilturer.

Gran kommune har laget en stedsanalyse av Granavollen som er vel verdt å dykke inn i. Forøvrig er det mer normal turistinformasjon tilgjengelig på Visit Norway og Historiske Hadeland.