Biltur i Hardanger (5) Agatunet

Sist endret 18.10.2022 | Publisert 11.05.2014Bilturer, Gårdstun, Museer, Vestland |

Anslått lesetid:

Ved Sørfjorden i Hardanger bør man besøke den unike grenda Agatunet, en av de svært få autentiske klyngetunene i Norge. De tretti bygningene gir oss et unikt innsyn i byggeskikken på Vestlandet i forgangne tider. 

Om Agatunet gjennom historien

Da vi vandret inn i denne grenda kom vi ikke i tvil om at tunet fortjener en plass blant Norges fremste kulturmiljøer. Aga er et av de få gjenlevende klyngetun og dateres tilbake til middelalderen. Området har trolig vært bebodd i mer enn 3700 år, men bygningene vi står blant i dag er betydelig yngre.

Vi var heldige å få en guidet omvisning, for i dag tilbyr Agatunet både guidede omvisninger, kafé, utstillinger, konserter, og andre opplevelser.

Hordaland - Ullensvang - Agatunet
Bygninger og steintrapper i Agatunet

Det eldste huset som fortsatt står er Lagmannsstova, en rettssal, bygget rundt 1250 av ridderen Sigurd Brynjulvson. Det er det eneste huset igjen i sitt slag i Norge.

Sigurd Brynjulvson druknet i 1303, og gården ble delt mellom hans døtre. Etter hvert som årene gikk, var det flere delinger. Det var et velstående område, og på høyden kunne rundt 200 mennesker livnære seg her. I norsk målestokk var det et stort antall.

Dette tett plasserte bygningsmiljøet danner en hel grend, og ble trolig bygget slik av sikkerhetsmessige årsaker. Fjellene er høye, snøskred forekom hyppig og plasseringen av Agatunet er under en bergnabbe som gir den nødvendige beskyttelsen. Snøskred blir delt av klippen og fortsetter ned mot fjorden på hver side av tunet.

Hordaland - Ullensvang - Agatunet
Agatunets skifertak

På det meste hadde grenda kapell (det ble revet i 1811), skole, landhandel, postkontor og telegrafstasjon. På et tidspunkt kulminerte framgangen, ved at eiere og beboere gikk tom for penger, og fornyelsen stoppet opp. Takket også være nasjonal lovgivning og regionale bestrebelser har tunet blitt bevart. Agatunet har i flere tiår hatt status som vernet område. Fremdeles er det aktivt jordbruk rundt de tretti vernede bygningene, blant annet med fruktproduksjon som ellers i Hardanger.

Hardangerskifer

Etter omvisningen fant vi en sti opp bakken bak tunet, for vi jaktet et godt utsiktspunkt. Som vi ser er andelen skifertak svært nær 100%.

Hordaland - Ullensvang - Agatunet
Hustakene i Agatunet sett ovenfra. Museumsområdet er nærmest. Resten er aktive gårder med sine frukthager.

Alle takene på Agatunet, også de nyere gårdsbygninger rundt, er dekket med skifer. Hardangerskifer var av særlig god kvalitet og kom i bruk rundt om i hele landet. I Hardanger kan det være vanskelig å finne en gammel bygning som ikke bruker skifer. Et fascinerende aspekt ved de skifertekkede takene på Agatunet, er at de er så varierte. Mønstrene varierer, og det samme gjør bredden og tykkelsen på steinen.

Dette er tradisjon. Hardanger handler om tradisjon, og alle som ønsker å komme til bunns i norsk kultur burde komme hit, til Agatunet. Ta en titt inn i gårdshusene, ta en kopp kaffe, og nyt atmosfæren i denne sjarmerende gamle grenda.

Ta en titt på bildene fra Agatunet. Klikk for å forstørre og bla.

Finn fram (kart)

Les mer

Neste og siste artikkel i denne serien er den lange veien hjem til Stavanger, via den gamle industribyen Odda og stavkirken i Røldal – og mer. Dette er historien om en biltur i den sørlige delen av Hardanger, i Vest-Norge. Les artiklene:

(1) Stavanger til Rosendal

(2) Rosendal

(3) Rosendal til Utne

(4) Utne

(5) Agatunet (DENNE)

(6) Sørfjorden, Odda og Røldal

Kartet under viser vår reiserute. Det kan åpnes i full skjerm eller zoomes inn og ut av her og nå.

Du finner mange omtaler av gamle gårdstun på denne nettsiden. Av andre steder i Sunnhordland kan du lese om Sæbøtunet i Etne og Hardanger Folkemuseum i Utne.