Pages Navigation Menu

Biltur i Hardanger (5) Agatunet

Biltur i Hardanger (5) Agatunet

Sørover langs Sørfjorden på vår bilferie i Hardanger besøkte vi den unike grenda Agatunet, en av de svært få autentiske klyngetunene i Norge.

 

Om Agatunet

De tretti bygningene gir oss et unikt innsyn i byggeskikken på Vestlandet i forgangne tider. Da vi vandret inn i denne grenda kom vi ikke i tvil om at tunet fortjener en plass blant Norges fremste kulturmiljøer. Aga er et av de få gjenlevende klyngetun og dateres tilbake til middelalderen.

I dag tilbyr Agatunet også guidede omvisninger, kafé, utstillinger, konserter, og andre opplevelser.

Området har trolig vært bebodd i mer enn 3700 år, men bygningene vi står overfor i dag er betydelig yngre. Vi var heldige å få en guidet omvisning.

 

Hordaland - Ullensvang - Agatunet

Bygninger og steintrapper i Agatunet

 

Det eldste huset som fortsatt står er Lagmannsstova, en rettssal, bygget rundt 1250 av ridderen Sigurd Brynjulvson. Det er det eneste huset igjen i sitt slag i Norge.

Sigurd Brynjulvson druknet i 1303, og gården ble delt mellom hans døtre. Etter hvert som årene gikk, var det flere delinger. Det var et velstående område, og på høyden kunne rundt 200 mennesker livnære seg ut her. I norsk målestokk var det et stort antall.

Dette tett plasserte bygningsmiljøet danner en hel grend, og ble trolig bygget slik av sikkerhetsmessige årsaker. Fjellene er høye, snøskred forekom hyppig og plasseringen av Agatunet er under en bergnabbe som gir den nødvendige beskyttelse. Snøskred blir delt av klippen og fortsetter ned mot fjorden på hver side av tunet.

 

Hordaland - Ullensvang - Agatunet

Agatunets skifertak

 

På det meste hadde grenda kapell (det ble revet i 1811), skole, landhandel, postkontor og telegrafstasjon. På et tidspunkt kulminerte framgangen, eiere og beboere gikk tom for penger, og ingenting ble fornyet. Takket også være nasjonal lovgivning og regionale bestrebelser har tunet blitt bevart. Agatunet har i flere tiår vært et vernet område. Fremdeles er det aktivt jordbruk rundt de tretti vernede bygningene.

 

Hardangerskifer

Etter omvisningen fant vi en sti opp bakken bak tunet på jakt etter et godt utsiktspunkt. Som vi ser er andelen skifertak svært nær 100%.

 

Hordaland - Ullensvang - Agatunet

Hustakene i Agatunet sett ovenfra. Museumsområdet er nederst til venstre. Resten er aktive gårder med sine frukthager.

 

Alle takene på Agatunet, også de nyere gårdsbygninger rundt, er dekket med skifer. Hardangerskifer var av særlig god kvalitet og kom i bruk rundt om i hele landet. I Hardanger kan det være vanskelig å finne en gammel bygning som ikke bruker skifer. Et fascinerende aspekt ved de skifertekkede takene på Agatunet, er at de er så varierte. Mønstrene varierer, og det samme gjør bredden og tykkelsen på steinen.

Dette er tradisjon. Hardanger handler om tradisjon, og alle som ønsker å komme til bunns i norsk kultur burde komme hit, til Agatunet. Ta en titt inn i gårdshusene, ta en kopp kaffe, og nyt atmosfæren i denne sjarmerende gamle grenda.

 

Videre lesing

 

Neste og siste artikkel i denne serien er den lange veien hjem til Stavanger, via den gamle industribyen Odda og stavkirken i Røldal – og mer. Dette er historien om en biltur i den sørlige delen av Hardanger, i Vest-Norge. Les artiklene:

(1) Stavanger til Rosendal

(2) Rosendal

(3) Rosendal til Utne

(4) Utne

(5) Agatunet

(6) Sørfjorden, Odda og Røldal

Kartet under viser vår reiserute. Det kan åpnes i full skjerm eller zoomes inn og ut av her og nå.

 

 

Du finner mange omtaler av gamle gårdstun på denne nettsiden. Av andre steder i sørlige Hordaland kan du lese om Sæbøtunet i Etne og Hardanger Folkemuseum i Utne.

Ta en titt på bildene fra Agatunet. Klikk for å forstørre og bla.

 

 

Kommenter