Pages Navigation Menu

Biltur i Hardanger (4) Utne

Biltur i Hardanger (4) Utne

Det er mer med Utne enn vi trodde før vi ankom her. Kvelden var perfekt og neste morgen fikk vi et innblikk i norske tradisjoner som flere besøkende bør oppleve.

Vi ankom Utne tidlig på kvelden etter en fantastisk biltur fra Rosendal, besøk ved en isbre og fantastiske fjellsider fulle av blomstrende frukttrær. Vi hadde bestilt en natt på historiske Utne hotell.

 

Hardanger har ord paa sig for at være vakkert… (Hans E. Kinck)

 

Hordaland - Ullensvang - Utne - Hardanger Folkemuseum

Ferje nærmer seg Utne ved Hardangerfjorden. Foran: Gress og skifer dekket takene på bygninger som tilhører Hardanger Folkemuseum

 

 

Utne Hotel

Hotellet ligger på den nordlige enden av Sørfjorden i Hardanger, like ved ferjeleiet i Utne. Det er et av Norges eldste hoteller fortsatt i drift. Det har vært gjestfri aktivitet her helt siden åpningsdagen i 1722.

Hotellet er del av De Historiske Hoteller, en kjede av uavhengige hoteller. Jeg følte det påkrevet å skrive denne anmeldelsen på Tripadvisor:

«Et hotell fullt av sjarm og historie: Dette svært gamle hotellet tilbyr en fin blanding av historisk atmosfære med moderne fasiliteter, god mat, oppmerksom og kunnskapsrik ledelse. Vårt rom var sjarmerende, fellesarealene var fulle av spennende historiske detaljer og beliggenheten er perfekt, rett på ferjeleiet. Når du står på terrassen foran hotellet ser du rett ut på den vakre Hardangerfjorden. Etter eplecidersmaking, en full middagsmeny og en god natts søvn, våknet vi opp til nok en vakker dag og en veldig god frokost.»

 

Hordaland - Ullensvang - Utne Hotell

Utne Hotels frokostbuffé og dekorativt rosemalt skap fra rundt 1620

 

Hardanger Folkemuseum

Kun en kort spasertur langs fjorden fra ferjeleiet og hotellet, finner vi et veldig interessant museum. Hovedbygningen huser en permanent utstilling av Hardangerbroderi, tradisjonelle bunader og en stor samling av gamle hardingfeler.

Der er også et friluftsmuseum med historiske bygninger nede ved strandkanten og opp bakken bak det moderne museumsbygget. Museumsekspertisen i Norge har diskutert i flere tiår ideen om å flytte gamle bygninger bort fra sitt opprinnelige sted til et konsentrert museumsområde. Noen steder, som i Rogaland, bestemte de seg for ikke å gjøre det (med et lite unntak for Ryfylke). Her i Hardanger hadde de åpenbart konkludert med det motsatte. Les introduksjonsartikkelen om folkemuseer og les spesialartikkelen om akkurat dette museet.

Det var et stort antall bygninger – fjøs, boliger og mer – å besøke. De var alle opplåste og vel inne i hvert bygg kunne vi prøve å sette oss inn i hvordan folk i Hardanger levde tiår og århundrer siden. Veldig interessant.

 

Hordaland - Ullensvang - Utne - Hardanger Folkemuseum

Hardangerbroderier utstilt på Hardanger Folkemuseum i Utne

 

Konfirmasjon i Utne kirke

Konfirmasjon er en dypt rotfestet norsk tradisjon. Det er en overgangsrite mellom barn og voksen som vi ser i mange kulturer uavhengig av religion, tid og sted. I Norge er det i utgangspunktet en religiøs handling, den bekrefter dåpen, og representerer en offentlig uttalelse om at den personen som blir konfirmert fortsatt er en del av Guds rike.

De fleste nordmenn er fortsatt kristne, på en måte, og de blir fremdeles konfirmert i en alder av 14-15. Tradisjonelt er dette en stor dag i familien, for slekten og for samfunnet for øvrig.

Vi hadde gleden av å observere en gruppe ungdommer klare til å bli konfirmert i Utne kirke. De gikk i prosesjon, ledet av presten, til kirken der menigheten og besøkende slektninger satt og ventet.

Det hender også at norske konfirmasjoner framstår som en ekstravagant utstilling av norske bunader, ikke bare av selve konfirmasjonshandlingen. De bunadene vi hadde sett på modeller i museet var her plassert på levende mennesker, hovedsakelig kvinner. Det virket som den siste «moten» i Norge der også menn bærer tradisjonelle drakter, ikke helt hadde slått an her på Utne.

 

Hordaland - Ullensvang - Konfirmasjon i Utne kirke

I påvente av konfirmasjonsgudstjeneste inne i Utne kirke

 

Videre lesing

Dette avslutter min historie fra Utne. I neste artikkel kommer beretningen om det spennende gamle gårdstunet Agatunet og deretter den lange veien hjem til Stavanger, via industribyen Odda og stavkirken i Røldal – og mer. Følg med videre.

Dette er historien om en biltur i den sørlige delen av Hardanger, i Vest-Norge. Les artiklene:

(1) Stavanger til Rosendal

(2) Rosendal

(3) Rosendal til Utne

(4) Utne

(5) Agatunet

(6) Sørfjorden, Odda og Røldal

 

Kartet under viser vår reiserute. Det kan åpnes i full skjerm eller zoomes inn og ut av her og nå.

 

 

Du finner mange omtaler av gamle gårdstun på denne nettsiden. Av andre steder i Sunnhordland kan du lese om Sæbøtunet i Etne og Agatunet i Ullensvang kommune.

Ta en titt på bildene nedenfor fra Utne. Klikk for å forstørre og bla.

 

 

Kommenter