Pages Navigation Menu

Biltur i Hardanger (2) Rosendal

Biltur i Hardanger (2) Rosendal

Det var en vakker morgen i Rosendal, på den andre dagen av vår biltur i Hardanger. Etter en deilig frokost på det sentralt plasserte, historisk forankrete Rosendal Turisthotell satte vi oss ned på verandaen og nøt den perfekte utsikten over Hardangerfjorden.

 

Sentrum av Rosendal

Rosendal ligger sentralt på reiseruten for mange forbipasserende turister, det være seg i personbiler eller bobiler. Parkeringsplassen for bobiler er forresten ny og veldig flott plassert.

 

Hordaland - Kvinnherad - Rosendal

Utsikt fra Rosendal over Hardangerfjorden

 

Vi gikk en liten tur på dette lille stedet. Det er ikke mye å gjøre egentlig, men plasseringen er flott, og det er jo noen gallerier, museer, gårder og bygninger verdt å ta en titt på. I sentrum finner vi også noen få butikker rettet mot lokalbefolkningen, og der er et gammelt skipsverft også.

 

Hordaland - Kvinnherad - Rosendal Turisthotell

Rosendal Turisthotell

 

Hordaland - Kvinnherad - Rosendal

Gammel krambod, nå museum i Rosendal

 

Vi gikk opp den bratte bakken for å ta en titt på kirken fra ca 1250, et merkelig syn uten spir. Nå på våren var det en flott kombinasjon av det visuelle med kirken, grønne enger og flott utsikt over fjorden med snødekte fjell på den andre siden, og det hørbare med saue- og lammebreking rundt oss. Alt i alt, det var en fantastisk atmosfære.

 

Hordaland - Kvinnherad - Kvinnherad kirke i Rosendal

Kvinnherad kirke (ca. 1250)

 

Det er laget en spesialartikkel om den gamle middelalderkirken.

 

Rosendal Baroni

Vi hadde en avtale med noen venner om å besøke Rosendals fremste turistattraksjon, en herregård. Eller Baroniet som den vanligvis kalles. Historisk sett et fattig land, har Norge ikke mange herregårder. Jeg vil anta at landet er det i Europa med færrest herregårder faktisk. Dette er også en heller beskjeden en. Den omkringliggende parken, og alleen opp til Baroniet, veier opp for det.

 

Hordaland - Kvinnherad - Rosendal Baroni

Alleen opp mot Rosendal Baroni

 

De som ankommer her i begynnelsen av mai bør ikke love noen en rosehage, selv om den har gjort godset berømt. Om en måned eller to ville vi ha vært i stand til å nyte en samling på ca 2000 roser. Derimot kunne vi nå beundre urtehagen, den lysegrønne fargen på trærne, blomstrende frukttrær, den blå himmelen, høye fjell og en varmende sol.

 

Hordaland - Kvinnherad - Rosendal Baroni

Baroniet i Rosendal, sett fra den romantiske hagen

 

Hordaland - Kvinnherad - Rosendal Baroni

Frukttrær i blomst, på Rosendal Baroni

 

Baroniet Rosendal er et fantastisk sted å tilbringe noen timer. Hvis du har mer tid til rådighet bør du sjekke ut de kulturelle arrangementene de har i sommersesongen. Vi var nå midlertidig i en gruppe med et barn i vår midte, så vi hoppet til og med over den guidete omvisningen i selve hovedhuset. I stedet oppsøkte vi en liten dam med rumpetroll.

Baroniet Rosendal går tilbake til 1650-tallet. Eierne var velstående landeiere og et par hundre år senere ble eiendommen utstyrt med den romantiske hagen vi kan nyte i dag. Norske kunstnere som forfatteren Henrik Ibsen, maleren Hans Gude og komponisten Edvard Grieg benyttet alle Rosendal til kreativ inspirasjon. I dag er gården og hagen eiet av Universitetet i Oslo.

 

Les videre

Fra Rosendal fortsatte vi vår reise nordover langs Hardangerfjorden, mot spissen av Folgefonnhalvøya. Dette er historien om en biltur i den sørlige delen av Hardangerregionen, i Vest-Norge. Beskrivelsene er oversettelser av artiklene på den engelskspråklige delen av Sandalsand.

Les artiklene:

(1) Stavanger til Rosendal

(2) Rosendal

(3) Rosendal til Utne

(4) Utne

(5) Agatunet

(6) Sørfjorden, Odda og Røldal

 

Kartet under viser vår reiserute. Det kan åpnes i full skjerm eller zoomes inn og ut av her og nå.

 

 

Til slutt, ønsker du å se flere bilder fra Rosendal? På en større skala? Ta en titt på disse.

 

Kommenter