Pages Navigation Menu

Biltur i det indre av Vestlandet (1) Stavanger til Lærdal

Biltur i det indre av Vestlandet (1) Stavanger til Lærdal

En tidlig morgen dro vi ut på en firedagers biltur på Vestlandet. Vi skulle besøke to av de største fjordene, Sognefjorden og Hardangerfjorden, og også en av de mest berømte. Nærøyfjorden har sitt navn på den prestisjetunge verdensarvlisten.

 

Vi spoler raskt fram til Voss

Vi forlot Stavanger, den nest største byen på vestkysten, i retning Bergen, den største. Ettersom vi bor i Stavanger og var ganske kjent i Bergen også, fulgte vi simpelthen kysten nordover for et par timer. Etter å ha slappet av på de to gjenværende ferjene på denne strekningen, men langt fra de eneste på denne turen, rettet vi bilpanseret innover i landet fra Bergen.

 

Rogaland - Rennesøy - Ferjesambandet Mortavika-Arsvågen

Vi forlater Mortavika på Rennesøy nord for Stavanger, på vei over Boknafjorden

 

Innover i landet passerte vi steder hvor det er knapt med sol selv om sommeren, og ikke bare på grunn av det typiske våte og overskyete været. De trange dalene er omgitt av skyhøye fjell som henger truende over små tettsteder og grender, og stenger dem inn i nesten evig mørke. Man kan lure på hva som gjorde at folk bosette seg her i første omgang, og hvorfor lokalsamfunnene tilsynelatende fortsatt er levende og pulserende.

Etter noen timer åpner landskapet seg og vi kjører langs et stort vann inn til Vossevangen, eller rett og slett Voss. Denne lille byen har vært et vintersporteldorado i flere tiår, og har fostret mange navn som har lykkes på den internasjonale sportsscenen. Voss har i århundrer vært et nav for all slags vestnorsk kultur (mat, musikk, dans og så videre). Tettstedet er strategisk plassert på øst-vest aksen i Norge, med både vei- og jernbaneforbindelser til Østlandet, så vel som på nord-sør aksen i det indre av Fjord-Norge. Det viktigste hotellet på Voss er full av historie, og besøkende turister.

 

Hordaland - Voss - Fleischer's hotel

Fleischer’s Hotel på Voss

 

Ungdommer på motorsykler og i stylete biler fyller sentrumsgatene og fastfoodrestaurantene i en tilsynelatende (ikke så) stille protest til alle de gamle tradisjonene Voss og området rundt er så full av.

 

Stalheim

Med noen få timer mer igjen av dagen haster vi gjennom Voss og følger riksvei E16 videre til Stalheim. Hotellet øverst i dalføret beskriver seg selv slik:

«Den vakre og betagende utsikten utover Nærøydalen fra Stalheim Hotel har gjennom nesten 200  år vært et av høydepunktene i svært mange turisters Vestlandsreise.  Ikke uten grunn har tallrike malere og diktere latt seg inspirere av nettopp dette dramatiske, men samtidig harmoniske landskapet og det er vårt håp at også du skal finne den inspirasjonen du trenger til å forme ditt eget kunstverk her på Stalheim.»

Dette salgstrickset er faktisk riktig.

Fra begynnelsen av det 19. århundre bygget Stalheim seg opp et rykte blant utenlandske og norske turister. I midten av århundret kom en rekke malere her også, for å få inspirasjon fra utsikten og transformere det til mesterverk av kunst rettet mot å øke den nasjonale selvtilliten og dermed skape grunnlaget for den nasjonalromantiske bevegelse som i politiske termer resulterte i en selvstendig nasjon i 1905. Det mest berømte maleriet ble malt av JC Dahl i 1842, ganske enkelt kalt «Fra Stalheim«. (En annen lenke til et hi-res bilde på Google Art Project.)

Mitt bilde nedenfor er mer fotografisk korrekte, men langt mindre romantisk jeg er redd.

 

Hordaland - Voss - Stalheim

Utsikt fra Stalheim hotell

 

Hotellet er også i dag et sted å stoppe og hvile for turister. Vi hører amerikanske aksenter, og vi legger merke til en buss full med kinesere. For vår del får vi en god sen lunsj og nyter den flotte utsikten fra kanten av den bratte skrenten rett ved hotellet.

 

Fra Stalheim til Lærdalsøyri

Når vi forlater hotellet beslutter vi naturligvis å droppe den enkle veien nedover dalen (i tunnel) og kjører i stedet den smale, enveiskjørte gamleveien fra 1840-tallet. På den tiden var den en ingeniørmessig bragd, i dag fortsetter den å gi deg frysninger der den krongler seg nedover en åskam i 14 krappe kurver med flotte fossefall på hver side.

Nærøydalen dypt nedenunder har selvsagt en elv. Den tømmes i Nærøyfjorden ved et lite tettsted som heter Gudvangen. I gamle dager var dette så langt veien gikk, en blindvei. Herfra var man nødt til å enten klatre over de høye fjellene, eller ta et skip ut fjorden. Fjorden er blitt utpekt som en av to beste eksemplene på Vestnorsk fjordlandskap på UNESCOs verdensarvliste.

Vi kommer til å ta en ferje inn hele fjorden om to dager, så i dag vender vi simpelthen bare bilen inn i en av verdens lengste veitunneler. De 11 428 meterne gjør Gudvangentunnelen til Norges nest lengste. Den som måtte ha klaustrofobiske tendenser bør definitivt kontrollere sitt følelsesregister når man kjører inn her.

Hvis du har dem, får en enda større utfordring når du kommer ut fra Gudvangen-tunnelen. På den andre siden er Flåm, nok et lite tettsted for enden av en fjord. Flåm er på reiseruten til mange turister som besøker Norge, ettersom det er et populært stoppested på rundturen som er gitt navnet «Norge i et nøtteskall». For å være helt korrekt finnes denne rundturen i et par varianter. Den ene er å ta toget mellom Oslo og Bergen, og gå av på Myrdal. Herfra er det en svært fascinerende 20 km jernbanestrekning ned til Flåm. Den kan skryte av å være en av verdens bratteste jernbaner. En annen «nøtteskalltur» er å ta en kombinert båt-(buss)-togtur til og fra Bergen.

Uansett, vi hadde vært her før, og drar rett gjennom Flåm og inn i den 24 509 meter lange Lærdalstunnelen. Dette er verdens lengste veitunnel. Tunnelen har tre store grotter badet i blått lys for å lette monotonien av å kjøre gjennom den. De er svært fascinerende og har vært åsted for en bryllupsseremoni eller to.

 

Sogn og Fjordane - Lærdal - Lærdalstunnelen

En av de opplyste delene av Lærdalstunnelen

 

Vest-Norge har etter hvert blitt forvandlet til en sveitserost. (En norsk parallell ville være Jarlsbergost.) Dette begrepet er ment å peke på det faktum at et stort antall tunneler har blitt bygget opp gjennom årene for å unngå ferje- og fjelloverganger. Dette er selvfølgelig mye til forferdelse for turister som elsker dem. Behovet for å transportere varer og lokalbefolkning har åpenbart gjort en slik utvikling uunngåelig. Den gode tingen er at mange fjelloverganger blir vedlikeholdt og åpnet for publikum i sommermånedene.

Vi kunne ha tatt fjellruten over til Lærdal, fra Aurland; den skal være pittoresk. På den annen side hadde vi vært ganske mange timer på veien denne dagen, og vi ønsker å komme fram til Lærdalsøyri for vår første natt før det blir for sent. Vi var glad vi klarte det. Lærdalsøyri viser seg å være veldig fotogen. Det er gjenstand for mitt neste kapittel.

 

Videre lesing

Denne turomtalen ble først publisert på den engelskspråklige delen av Sandalsand og er lagt inn som ren oversettelse her. Serien består av fem artikler:

(1) – Stavanger til Lærdal (DENNE artikkel)

(2) – Lærdalsøyri (NESTE)

(3) – Solvorn

(4) – Nærøyfjorden

(5) – Vøringsfossen og Hardanger

 

Kartet under viser omtrentlig kjørerute på denne turen. Du kan zoome ut og inn. Merk at ferjeturen inn Nærøyfjorden ikke lot seg tegne inn.

 

 

 

Kommenter