Pages Navigation Menu

Biltur i Dalane og litt til

Biltur i Dalane og litt til

Her er en rundtur med bil helt sør i Rogaland, og litt over grensen til Vest-Agder. Vi finner flott natur både i innlandet og ved kysten. Flere trivelige småbyer gjør dette til en strålende, om enn lang, dagstur.

 

Opplevelser

Stedsnavn på denne turen: Egersund, Moi, Tronåsen, Flekkefjord, Hidra, Helleren, Sogndalstrand, Rekefjord.

For anledningen er denne rundturen lagt opp med utgangspunkt i Egersund. (Se kart nederst i artikkelen). Dersom du kommer nordfra kan du like gjerne droppe startpunktet og ta E39 sørover til Moi. Noen få kilometer sørover langs Lundevatnet kommer du til Tronvik. Her er avstikkeren opp Tronåsen godt skiltet.

 

Rogaland - Lund - Tronåsen

Landskapsbilde fra toppen av Tronåsen

 

Tronåsen var en del av den gamle Vestlandske hovedvei mellom Kristiansand og Stavanger, den første veien for hjulgående kjøretøy mellom Stavanger, via Kristiansand til Christiania (Oslo). Den stod ferdig i 1844, etter å ha vært under arbeid siden 1791. Veien var i bruk til 1945 da tunneller langs Lundevatnet gjorde den unødvendig.

Tronåsen framsto som den store skrekken for alle veifarende. Den var og er svært bratt (opp til 1:3), med en rekke (11) hårnålssvinger opp fra Lundevatnet. Her kunne bilene rygge opp, for lettere å klare stigningene. Her kunne bilene stå og koke etter overanstrengelse, og her kan vi i dag nyte utsikten og gleden over et stykke norsk ingeniørkunst fra 1800-tallet. Bratthenget er enveiskjørt fra nordvest (fra Moi) og er kun åpent i sommerhalvåret.

 

Rogaland - Lund - Tronåsen

Og ett til landskapsbilde fra toppen av Tronåsen

 

Vårt første stoppested denne dagen er Flekkefjord. Byen er omtalt i egen artikkel.

Herfra kan vi gjøre en avstikker ut til den ualminnelig vakre øya Hidra. Øya er fremdeles ikke landfast, så du må ta ferje ut.

 

Vest-Agder - Flekkefjord - Hidra

Maritimt parti på Hidra i Vest-Agder

 

Vest-Agder - Flekkefjord - Hidra

Naust og ferjeleie på Hidra

 

Fra Flekkefjord følger vi turistveien kalt Nordsjøveien nordover, riksvei 44. Den slynger seg fantastisk mellom høye fjell, over bergnabber og langs fjorder. Sørg for at du gjør et stopp ved husene under Helleren på veien mot Sogndalstrand. (Klikk på lenkene her for å lese mer om disse stedene.)

Like etter Sogndalstrand bør du gjøre en avstikker ut til Rekefjord, et idyllisk lite område med fastboende og hyttefolk. Deretter bærer veien over heia mot Egersund.

 

Norway - Rogaland - Sokndal - Rekefjord

Fra Rekefjord i Sokndal kommune

 

Norway - Rogaland - Sokndal - Rekefjord

Sjøhus i Rekefjord

 

Praktisk

Kartet viser reiseruten. På grunn av at veien over Tronåsen er enveiskjørt fra nord mot sør, må du velge riktig rekkefølge på stedene du vil besøke. Vår rundtur droppet Hidra, og jeg har derfor lagt inn et par bilder fra et tidligere besøk.

Dersom du kommer nordfra vil et godt tips være å ta strake veien (E39) ned til Moi og Tronåsen. Fra Egersund er det en strålende tur hjemover langs kysten på Riksvei 44.

Kartet viser reiseruta og noen av stedene vi kan besøke. Kartutsnittet kan flyttes på og zoomes inn og ut av. Google anslår kjøretiden til 4 timer og 16 minutter. Lengden er 182 km.

 

 

Det som ikke ble gjort den gang denne turen ble gjennomført, var å oppsøke alle de kjekke, gamle steinbroene denne regionen har så mange av. Derfor skal du få en henvisning først til Steinbroene i Lund og Sokndal og dernest til Steinbroene i Eigersund og Hå. De kan godt kombineres med den bilturen som er beskrevet i denne artikkelen.

 

Kommenter