Pages Navigation Menu

Bilturer

Bilturer

Her finner du omtaler og forslag til bilturer rundt om i det vakre landet vårt, Norge. De er alle turer i flott natur og med rike kulturminner.

Her skal først presenteres en del større bilturer. De er lagt inn med de nyeste turene øverst. Et Norgeskart og alle artikler følger nederst på siden. Der finner du enda flere bilturer.

Flere av turene er også omtalt på engelsk på søstersiden Sandalsand Global. Skal jeg nevne én ekstern side å la seg inspirere av, så må det være Nasjonale turistveger – se, nyt, drøm og kjør. Jeg har begynt å publisere artikler fra disse veiene, men det blir litt om gangen. Les min introduksjonsartikkel til serien fra og om de nasjonale turistvegene. 

La meg også legge til at norske turistnettsider er gjennomgående ubehjelpelige med all sin pushing av sponsorprodukter. Vi vil ha konkrete forslag til bilturer og nøytrale beskrivelser av attraksjoner langs veien. VisitNorway er en versting, men på FjordNorway har de faktisk noen gode forslag. 

Illustrasjonsbildet på denne siden er fra Sogndal kommune. Forfatterens arm på rattet rammer inn landskapet bak, Barsnes som det heter. Les artikkelen.

 

Biltur i Ofoten, Lofoten og Vesterålen – med en dash Sør-Troms på kjøpet

Velkommen til en nesten magisk biltur i noe av det vakreste norsk natur har å by på. Velkommen også til en lang rekke steder og attraksjoner av stor kulturhistorisk betydning. Dette er introduksjonen til en rekke spesialartikler om denne billedskjønne delen av Norge. Vi starter i Narvik, fortsetter nord til Harstad før vi dreier sør på Nasjonal turistveg Lofoten, helt til endes. Turen avsluttes i Vesterålen etter ca. 700 km.

Serien starter her.

 

Biltur mellom Vest- og Østlandet lengst i sør

I to artikler får du bli med på denne bilturen, og du får i tillegg lenker til en rekke spesialartikler om opplevelser underveis. Vi kjører mellom Stavanger og Oslo på to fjelloverganger, men rutene krysser hverandre på østsiden av vannskillet.

Den sydligste går over Suleskar, Setesdal og Dalen. Den nordligste krysser over Haukeli og gjennom snøskavler til Sauda. Det er noe vilt, vakkert og storslått ved disse fjellovergangene i Norge.

Serien starter her.

 

Telemark - Vinje - Haukeliseter

Fjellovergangenes uendelighet gir rom for refleksjon, som her ved Haukeliseter i Vinje kommune

 

Biltur på Vestlandet

På denne bilturen i tre artikler skal du få bli med på en tilnærmet «grand tour of Vestlandet» – altså en moderne dannelsesreise gjennom det landskap og de kulturminner som setter sitt preg på denne landsdelen. Vi skal fra sør i Stavanger helt nord og inn til Lærdalsøyri. Deretter kjører vi omtrent hele Sognefjorden utover til Lavik. Siste etappe går sør til Bergen og Stavanger.

Veien er lang og kroket, men opplevelsene står i kø. I artiklene blir du kjent med svært mange av attraksjonene underveis, med oversiktlige beskrivelser og med viderelenking til andre artikler her på Sandalsand for videre lesing.

Serien starter her.

 

Biltur i Hardanger

På denne bilturen i seks artikler skal vi til den søndre delen av Hardangerfjorden i Hordaland fylke, rundt Folgefonna. Vi er på jakt etter fruktblomstringen i mai. Den går det jo gjetord om skal være særs vakker. Vi fant den, og kan skrive under på hvor strålende den er.

Vi fant imidlertid mye mer på denne turen: Nydelig utsikt mot isbreen Folgefonna, en mektig fjord, idylliske gårdsbruk, herlige overnattingssteder, og ikke minst rotnorske tradisjoner i klesdrakter og bygningsmiljø.

Serien starter her.

 

Hordaland - Stord - Skjersholmane ferjekai

Vi venter på ferjekaien på Skjersholmane for å komme oss innover mot Hardanger

 

Boknafjorden Rundt

Denne bilturen dekker den vide fjorden på sørvestlandet, Boknafjorden. Beretningen om en intensiv to-dagers rundtur er gjengitt i to artikler, samt flere spesialartikler også her. Naturen har gitt oss rekke fjordarmer som graver seg dypt inn i det fjellrike innlandet. Naturinntrykket er preget av å være grønt og overdådig, og de gamle gårdstunene og små tettstedene gjør dette til en svært attraktiv tur.

Første del tar oss fra Stavanger nord til Haugesund og videre innover i landet til Sauda. Neste del fører oss gjennom trivelige Ryfylke tilbake til Stavanger, på det som er en Nasjonal turistvei. En komplett rundtur med bil på alle vis.

Serien starter her.

 

Biltur i det indre av Vestlandet

En tidlig morgen dro vi ut på en firedagers biltur på Vestlandet. Vi skulle besøke to av de største fjordene, Sognefjorden og Hardangerfjorden, og også en av de mest berømte. Nærøyfjorden har sitt navn på den prestisjetunge verdensarvlisten. Videre på listen stod blant annet flere stavkirker og dessuten noen meget spennende overnattingssteder.

Bilturen er omtalt i fire artikler og flere spesialartikler om utvalgte severdigheter underveis.

Serien starter her.

 

Hordaland - Kvinnherad - Rv48 - Gjermundshamn

Katt i førersetet på bobil, Gjermundshavn ferjeleie ved Hardangerfjorden

 

Hvilken vei bør jeg velge? Mang en vei står meg åpen; og i valget kjenner man vismannen fra tåpen. (Henrik Ibsen, i Peer Gynt)

 

Biltur Sør-Norge rundt

En sommerdag la vi ut på en nesten 3000 kilometer lang biltur rundt hele den sørlige delen av landet. Opplevelsene stod i kø. Sirkelen startet i Stavanger, for det var her vi bodde, og tok for seg hele Vestlandet fra sør til nord, rundt Trondheimsfjorden og over fjellet sørover mot hovedstaden.

Hjemreisen om Sørlandet ble rene parademarsjen blant hvitmalte sommerhus. Norge, mitt Norge og alt det derre der er gjengitt i en serie på fire artikler.

Serien starter her.

 

Sogn og Fjordane - Stryn - Briksdalsbreen

Ja, faktisk! Denne turen gikk den gang det fremdeles var hesteskyss inn til Briksdalsbreen.

 

Andre bilturer

Samlingen omfatter mange flere turer. I fra Rogaland finner du en artikkel fra Dalaneregionen helt sør i fylket, en annen fra Tysvær i nord, og dessuten en serie på seks artikler der vi jakter fylkets gamle steinbroer fra siste del av 1800-tallet. Videre finner du skildringer fra bilturer på Hadeland i Oppland, Lista til Mandal i Vest-Agder, og Austevoll i Hordaland.

Vi har i Norge lagt til rette for å oppleve landet langs 18 Nasjonale turistveger. De er strålende veistrekninger over det meste av landet. På Sandalsand ligger det (foreløpig) artikler fra fire av dem: Lofoten, Hardanger, Ryfylke og Jæren. Der finner du praktiske veibeskrivelser og kart, og ikke minst anbefalinger til attraksjoner langs veiene. Du finner dem alle i kartet under.

 

Kart med de omtalte bilturene

Kartet omfatter de bilturene som er introdusert ovenfor. Klikk på symbolet øverst til venstre i kartet for å vise innholdsfortegnelsen, og klikk på den brutte firkanten til høyre for å åpne kartet i nytt (større) vindu.