6 norske hoteller med særpreg

Sist endret 02.03.2023 | Publisert 31.10.2016Agder, Oslo, Overnatting, Reiseliv, Rogaland, Vestland | , , , , , ,

Anslått lesetid:

Bli med til 6 norske hoteller med særpreg. Vi fortsetter jakten på spennende overnattingssteder, denne gang med seks utmerkede alternativer. Dette er den fjerde artikkelen i serien.

I den første artikkelen fikk du presentert hva slags type etablissementer vi søker etter. Hotellene er gjerne av tre, mange av dem har lange historiske røtter i arkitektur og innredning – og de ønsker å ta vare på det. Samtidig kan de ha elementer av moderne design. De legger dessuten vekt på sin stolte historie i møtet med sine gjester og de ønsker å gi alle en individuell, unik opplevelse. Kundene forventer høy kvalitet i alt fra sengetøy til kortreist mat. Og de ønsker gjestfrihet.

Utvalget representerer de som Sandalsand har besøkt, og ønsker å trekke fram. Det betyr at det finnes flere gode kandidater rundt om i landet, men de får komme til på senere reiser.

Omtalen av hvert hotell inneholder også lenker til hotellet, til booking av rom og til Sandalsands artikler fra kommunen vi er i. Nummereringen fortsetter fra forrige artikkel, og rekkefølgen i hver artikkel er ellers etter alfabetet. Det er ikke gjort noen rangering mellom stedene.

Merk deg at helt nederst følger et kart som viser plasseringen av alle omtalte overnattingssteder, samt lenker til de andre artiklene i serien.

This article is also available in English.

 

25. Bekkjarvik Gjestgiveri, Austevoll

Det ble etablert et gjestgiveri etter kongelig forordning på 1600-tallet og siden har det vært et godt tilbud her i den lune havna.

Det er trivelig å komme innenfor dørene til gjestgiveriet også i våre dager, med en avslappende salong til venstre, med pub videre innover, og en utmerket restaurant til høyre. Dagens vertskap har fostret to sønner, tvillingbrødre. Den ene er kåret til Årets kjøkkensjef i Norge, mens den andre har stukket av med både EM og VM i kokkekunst – den gjeve Bocuse d’Or. Anbefaling i Michelinguiden har de også fått. Da har de jo noe å leve opp til. Min middag og min frokost ga meget gode opplevelser.

Gjestgiveriet bruker mange av sine kvadratmetre i hovedbygget og rundt om som konferanse- og selskapslokaler. Det er nå også kommet et litt underlig plassert serveringstelt midt på plassen – øyensynlig for å betjene alt båtfolket som legger turen innom om sommeren. De aller fleste hotellrom ligger imidlertid i den tidligere tønnefabrikken fra 1800-tallet. Ja, den er historisk. Men, den ligger et steinkast fra hovedhuset og medfører at man blir adskilt fra det «egentlige» gjestgiveriet. Det har skapt en del negativ omtale på Tripadvisor, og jeg tror det bør kommuniseres bedre fra gjestgiveriets side. Mitt rom var stort, og greit nok, men det er underlig å overnatte i det som er en integrert del av et kjøpesenter. Bekkjarvik Torg er i samme bygg, og det tripler sin funksjon som et slags lokalhistorisk museum.

Bortsett fra det, dette er et strålende sted å oppsøke, både for historisk sus, veldig god service, og for svært gode måltider. Gjestgiveriet i Bekkjarvik er familieeid og tilsluttet De historiske. Det er også innehaver av Olavsrosa, Norsk Kulturarv sitt hederstegn.

Gå til hotellets nettside, bestilling av rom, og artikler fra AustevollSandalsand.

 

26. Grand Terminus, Bergen

Rett ut sideporten ved jernbanestasjonen, og skrått opp fra Lille Lungegårdsvann, ligger et av Bergens mest spennende hoteller.

Det var i 1929 at dørene åpnet for det som var byens mest fasjonable hotell. Med prisbelønnet arkitektur som kombinerer flere stilarter, elegante selskapslokaler, en storartet whiskybar og fornem frokostsal (med veldig godt utvalg), er det liten tvil om at Grand Terminus også i vår tid holder fanen høyt. Som landets første fredete byhotell framstår det som pietetsfullt restaurert, med god komfort og stilig utforming i både rom og fellesarealer. Her føler man seg vel og godt tatt vare på.

Det krever sitt å holde vedlike et gammelt hotell, og særlig de ærverdige. For vi forventer nok litt mer av dem. Skulle jeg pirke på noe, så må det være de svakt opplyste korridorene. De virker institusjonspregede og lite innbydende.

Grand Terminus har samme eier som Augustin, omtalt i en tidligere artikkel i denne serien, og er tilsluttet De historiske.

Gå til hotellets nettside, bestilling av rom, og artikler fra BergenSandalsand.

 

27. Paulsens hotell, Lyngdal

I Lyngdal på vestre delen av Sørlandet finner vi et lite hotell og serveringssted som anbefales på det varmeste. Det stammer fra 1894, men gled hen i glemmeboken med årene.

Dagens versjon ble forsiktig bygget opp igjen etter førti års hvile, for så å framstå med en blanding av dansk språk og lokal sjarm, til et aldri så lite museum. Vi føler oss hensatt til gammel tid, og kan tilbringe mye tid på å vandre fram og tilbake i salongene, eller bare glede oss over soveværelset – et av de ti som tilbys. Felles bad på gangen fungerte helt greit. Kom i det minste innom på kafébesøk om du er på gjennomreise. Gammel stil, men moderne i service, levende musikk i hagen og god mat på fat.

Unn deg å gå gjennom de gamle stuene og beundre det hele. Fall til ro i gode senger i andre etasje. Hotellet er helt uavhengig av alle kjeder.

Gå til hotellets nettside, bestilling av rom, og artikler fra LyngdalSandalsand.

 

28. Rederiet Hotell, Farsund

Hotellet var bygget som administrasjonslokaler for Mosvolds rederi på 1950-tallet, men er nå fullt ut konvertert til hotell og utvidet med et eldre hvitmalt hus ved siden av.

Rederivirksomheten er til å ta og føle på i interiøret, så selv om dagens funksjon ikke strekker seg langt tilbake i tid forsvarer det en plass i blant De historiske. Beliggenheten er dessuten midt i smørøyet i denne trivelige sørlandsbyen, servicen fant vi ikke noe å utsette på, og våre måltider var gode – om enn ikke veldig gode.

Gå til hotellets nettside, bestilling av rom, og artikler fra FarsundSandalsand.

 

29. Sauda fjordhotell, Sauda

Hotellet sier selv at det har særpreg, atmosfære og sjel. Og det stemmer ganske så godt.

Vi er nesten helt innerst i Saudafjorden i Ryfylke, på et sted som heter Saudasjøen. Her ligger hotellet som en majestet over fjorden, et overordentlig praktfullt bygg oppført så langt tilbake som 1914. Det har vært lange perioder med smalhans her, og ved tidligere besøk inne i fjordene har det vært stengt. Endelig lyktes det å komme innenfor dørene, og det var ikke til å angre på. En ytterst trivelig betjening, god mat og historisk sus ga den rette stemningen. At rommet ikke står helt i stil med moderne hoteller, enn si hotellrom fra de siste tretti år, gjør i grunnen ikke så mye.

Gå til hotellets nettside, bestilling av rom, og artikler fra SaudaSandalsand.

 

30. Hotell Savoy, Oslo

Sentralt i Oslo finner vi et hotell som ble bygget som bygård med leiligheter, men som etter 1916 har fungert som hotell.

Her fikk jeg det som muligens har vært mitt minste hotellrom i hovedstaden, men de har selvsagt flere alternativer. Beliggenheten er god, servicen det samme, og moderniseringen har gjort godt. Det kan likevel oppleves som at sistnevnte har fjernet Savoy fra de klassiske «Savoy-idealer». Som del av Clarion Collection sortimentet tilbyr Savoy det lille ekstra, i form av et kveldsmåltid. For forretningsreisende er det noe som settes pris på. Det er også greit å ha et annet sted å sitte ned, for rommet var så lite at man nesten må ut døren for å snu seg. For øvrig har jeg vært litt i tvil om jeg burde ta hotellet med i mitt utvalg av hoteller med særpreg.

Gå til hotellets nettside, bestilling av rom, og artikler fra OsloSandalsand.

 

Kart over alle overnattingssteder

Klikk på markørene og beveg deg fritt i kartet. Det kan også åpnes i nytt vindu.

 

 

Artiklene i serien

9 norske hoteller med særpreg

8 norske hoteller med særpreg

7 norske hoteller med særpreg

6 norske hoteller med særpreg (DENNE)

5 norske hoteller med særpreg

4 norske hoteller med særpreg

3 norske hoteller med særpreg

Les hovedoppslaget om Reiseliv for enda flere forslag.

 

Sluttord

Dersom du har lest deg gjennom alle artiklene vil du ha fått en del ideer om hvor det er verdt å bestille overnatting. Enkelte fortjener å bli reisemål i kraft av seg selv. Mine reiser er for øvrig gjengitt i andre oppslag på Sandalsand, se for eksempel bilturene.

Det må medgis at jeg setter pris på det arbeid som De historiske gjør med å samle og presentere historiske overnattingssteder og spiserier landet over. Dertil finner jeg det særdeles positivt at noen velger å stå utenfor enhver sammenslutning, og likevel klarer å overleve. En god del av de som er presentert er også del av de store hotellkjedene, og her er det bare å håpe at de alle dyrker fram unike, spennende overnattingssteder og ikke legger opp til å skjære alle over en kam. Vi er nemlig mange som elsker å oppsøke det særegne.

(Dette er ikke reklame. Artiklene og omtalene er ikke betalt av noen: Det er egne reiser og opphold som ligger til grunn for omtalen. Dersom du klikker på bestillingslenken og bestiller overnatting, så gir bookingmotoren noen øre tilbake til meg.)