Pages Navigation Menu

52 hverdagsturer i Stavanger

52 hverdagsturer i Stavanger

Det er en flott samling av turforslag Stavanger kommune og Stavanger turistforening har utarbeidet. Omtalen av dem på kommunens nettsider er blitt forbilledlig.

 

Opplevelser

Det var 52 turforslag som ble lansert i 2012, en for hver uke i året. Fra kommunens side heter det at «hensikten med 52 hverdagsturer er å motivere til fysisk aktivitet og naturopplevelser. 52 hverdagsturer er et ledd i Stavanger kommunes arbeid for bedre folkehelse, styrket friluftsliv og et bærekraftig miljø og samfunn.» Det høres riktig ut.

Sandalsand tar ikke mål av seg å presentere dem hver for seg, men i samlingen av «Urbane fotturer» har de sin naturlige plass: De er tross alt fotturer innenfor grensene av en by. Denne nettsiden presenterer turer som tidvis tangerer eller følger deler av «hverdagsturene».

Som navngivingen av turene i listen under viser, er de geografisk orienterte. Seks av turene (BykulturenMuseumsturenPilegrimsturenVannverkturenStudieturen; og Grenseturen) er omtalt som tematurer. Tilsammen gir alle 52 et godt innblikk i byens fysiske utforming og kulturhistorie, de gir både urbane opplevelser og naturopplevelser. Det er i grunnen litt fascinerende å vandre blant bolighus også, og kanskje snike seg til en titt inn i hus og hage mens man går forbi på fortauet. Den menneskelige nysgjerrighet skal man ikke forakte.

 

«Kvernevikturen» tar deg med inn i denne treklyngen

 

Praktisk

Turene varierer i lengde fra under fire til over tolv kilometer, med et snitt på åtte. De er godt merket, men det kan være greit å ha med seg et kart.

Les kommunens omtale av hverdagsturene.

Turistforeningen har gitt ut en bok, men det går også å kun lese seg opp på kommunens omtale av den enkelte turen på nett, og skrive ut eller laste ned kartet til smarttelefonen. Du kan nå laste ned GPX-formaterte kartfiler til din GPS-dings. Merk dessuten at det går ukentlige turer med guide.

Jeg har gjort det lett for leserne av Sandalsand, ved å legge inn alle i den rekkefølge kommunen presenterer dem. Kommunen har selv også gruppert dem etter lengde. Lenkene fører deg til kommunens omtale av turen.

 

Rogaland - Stavanger - Gamle Stavanger

Både «Bykulturen» og «Museumsturen» tar deg med inn i Gamle Stavanger

 

 

Omtalen av hver tur er siden oppstarten blitt forbedret og utvidet på kommunes nettside. Lenker til enda mer utfyllende informasjon er lagt inn også. Det eneste jeg kunne savne var at de strekkodene (QR) vi finner på merkestolpene ute langs løypa, var lagt opp slik at de ga informasjon om severdighet og historikk på akkurat det stedet. Slik det er i dag får vi kun den samme generelle informasjon på alle stolpene. Og da er hensikten med QR-koden bortfalt.

Helt til slutt: Du kan også sjekke ut omtaler og kart på Ut.no, og noen av de nettsidene jeg har inkludert i artikkelen om andre tursider i Rogaland har ganske sikkert omtaler av enkeltturer. Les om mine 26 søndagsturer på Jærkysten.

 

Rogaland - Stavanger - Hundvåg - Trollskogen

Slik ser de ut langs turveien. Postene med T-ene og pilene som viser turveien. Her fra Trollskogen på Hundvåg hvor både «Skeieturen» og «Hundvågturen» passerer forbi.

 

Kommenter